Κωνσταντινούπολη: Το νέο αεροδρόμιο ως μνημείο ισχύος του Ερντογάν – Εγκαινιάστηκε στην 95η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος Ερντογάν εγκαινίασε στις 29 Οκτωβρίου το νέο αεροδρόμιο της  Κωνσταντινούπολης, με την δέσμευση και ελπίδα να καταστεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως και να αποτελέσει σύμβολο ευημερίας και οικονομικής ισχύος της χώρας.

Αυτό αναφέρει η “Αναλυτική έκθεση oι εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο της χώρας” που εκδίδει η έδρα “Θουκυδίδης” του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και με την υπογραφή του υπεύθυνου καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη.

Η κατασκευή του αερολιμένα, κόστους $11,7 δισ., αποτελεί το επιστέγασμα μίας πορείας κατασκευαστικών έργων που ξεκίνησαν πριν 15 χρόνια με την ανάληψη της εξουσίας από το ΑΚΡ.

Ωστόσο, το megaproject έχει αμαυρωθεί από την περιβαλλοντική υποβάθμιση και έντονες εργατικές διαμαρτυρίες, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης, η οποία συνέπεσε με την 95η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, παραβρέθηκαν ηγέτες από 18 χώρες.

Οι ομιλητές επαίνεσαν τον Ερντογάν για την πραγματοποίηση ενός πρωτοφανούς τεχνικού σχεδίου που περιελάμβανε τη μετακίνηση 750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων εδάφους – το ισοδύναμο οκτώ καναλιών Suez, σύμφωνα με ένα εισαγωγικό βίντεο.

Η διευρυμένη εγκατάσταση θα έχει τρεις διαδρόμους και θα διαχειριστεί έως και 90 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο μετά την πλήρη λειτουργία του στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η χωρητικότητα θα αυξηθεί σε 200 εκατομμύρια άτομα, όταν όλες οι φάσεις του αεροδρομίου θα ολοκληρωθούν την επόμενη δεκαετία, καθιστώντας το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο .

Εκτός του αεροδρομίου, και όπως αναγραφόταν σε πινακίδες: “Αυτό δεν είναι μόνο ένα αεροδρόμιο. Αυτό είναι ένα μνημείο για τη νίκη».

Η ημιτελής κατασκευή περιελάμβανε ένα μεγάλο τζαμί έξω από τον τερματικό σταθμό.

Τριάντα-ένα εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί ηγέτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή, αφού περισσότεροι από 400 άνθρωποι συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα επειδή διαμαρτύρονται για καθυστερημένους μισθούς και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι 27 από τους 36.000 συνολικά εργαζόμενους στο εργοτάξιο έχασαν τη ζωή τους, ενώ εργατικά συνδικάτα αναφέρουν ότι ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει σε 38.

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στην περιοχή Arnavutköy
στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας.

Το υπάρχον αεροδρόμιο Ατατούρκ θα σταματήσει τις προγραμματισμένες επιβατικές πτήσεις μόλις ο νέος αερολιμένας καταστεί πλήρως λειτουργικός.

Από την 1η Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιούνται από το αεροδρόμιο καθημερινά πέντε
πτήσεις: Άγκυρα, Αττάλεια, Μπακού, Ercan (κατεχόμενα Κύπρου) και Σμύρνη, που εκτελούνται από την Turkish Airlines.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com