Εκλογές ΕΑΑΑ: Αμφίβολη η ομαλή διεξαγωγή τους – Ο Απτχος Παναγιώτης Δημητριάδης κατακεραυνώνει σχετικά με τις εκλογές της 25 Νοεμβρίου

Παναγιώτης Δημητριάδης – Αντιπτέραρχος εν αποστρατεία -Υποψήφιο Μέλος ΔΣ της ΕΑΑΑ

Με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να σφυρίζει αδιάφορα ως εποπτεύουσα αρχή, κοιτάζοντας από τον 4ο όροφο τα contrails που αφήνουν πίσω τους οι εκλογικές διαδικασίες της ΕΑΑΑ, και με τους υποψηφίους για το ΔΣ να ψάχνουν να βρουν δείγμα εκλογικού καταλόγου, οι εκλογικές διαδικασίες για τις 25 Νοεμβρίου 2018 εξελίσσονται σε ένα περιβάλλον με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο μη διορισμός από το ΥΕΘΑ εκλογικής επιτροπής κατά την εκλογική διαδικασία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην όλη διαδικασία, αφού την αρμοδιότητα αυτή την ανέλαβε το απερχόμενο ΔΣ της ΕΑΑΑ  με τα δέκα (10) από τα έντεκα (11) μέλη, να έχουν καταθέσει και πάλι υποψηφιότητα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μη δημοσίευση του πρακτικού ανακοίνωσης των εκλογών, η μη δημοσίευση του νόμου περί των εκλογών, όπως και η μη ανακοίνωση των εφορευτικών επιτροπών.

Έτσι δίνεται η εντύπωση στο εκλογικό σώμα ότι οι εκλογές γίνονταν εδώ και δεκαετίες  με αυτόματο πιλότο και το μόνο που άλλαζαν στις ανακοινώσεις ήταν οι ημερομηνίες.

Η μη ανάρτηση των εκλογικών καταλόγων όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος την ημέρα κήρυξης των εκλογών όπως και η αθέτηση της ανακοίνωσης περί ανάρτησης έως της 15/11 δημιουργούν επιπρόσθετα ερωτηματικά.

Με εκλογικά τμήματα αρχικής τοποθέτησης αγνώστου ταυτότητας όπως το 5 και 6 των Αθηνών που ουδείς γνωρίζει ποιος ψηφίζει, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στην αλφαβητική κατάσταση όπως τα τμήματα από το ένα (1) έως το (4) , δημιουργεί ανησυχία για το είδος της εκλογικής διαδικασίας αφού αφήνει περιθώρια διπλοψηφίας.

Περιπτώσεις όπως:

α) οι υποψήφιοι να μην γνωρίζουν αν δικαιούνται να έχουν αντιπροσώπους όπως και την διαδικασία τοποθέτησης αυτών σε όλη την επικράτεια κατά το άνοιγμα της κάλπης, ενώ το προβλέπει ο νόμος,

β) να μην γνωρίζουν αν έχουν το δικαίωμα παραλαβής των εκλογικών καταλόγων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή,

γ) να προσπερνιόνται οι ημερομηνίες κατάθεσης ενστάσεων,

δ) να γίνεται ανακήρυξη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) με τέσσερεις (4) μέρες καθυστέρηση για άγνωστους λόγους, κ.α, δείχνει ότι η εκλογική διαδικασία έχει πέσει σε βαριές αναταράξεις.

Ο μη διορισμός δικαστικών αντιπροσώπων που θα αποτελούσε εγγύηση στην εκλογική διαδικασία δημιουργεί προβληματισμό, όταν μάλιστα το ίδιο το απερχόμενο ΔΣ σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αν και είναι υποψήφιοι  θα κάνουν οι ίδιοι τον έλεγχο για διπλοψηφίες, κατά παράβαση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Πέραν αυτού η διαδικασία τοποθέτησης νέου προέδρου στο παράρτημα Μαγνησίας εν μέσω εκλογών, λόγω παραίτησης τριών μελών του ΔΣ για λόγους που έχουν δημοσιευθεί, δημιουργεί αλγεινή εντύπωση, διότι δεν έγινε σύμφωνα με τον νόμο προκαλώντας το εκλογικό σώμα για τον τρόπο Διοίκησης του απερχόμενου ΔΣ της ΕΑΑΑ.

Επιπρόσθετα προκαλεί  εντύπωση το γεγονός ότι αντί απάντησης από τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ σε ερωτήματα που ετέθησαν, να απαντά ο πρόεδρος της ΕΑΑΑ χωρίς να έχει προς τούτο την σχετική αρμοδιότητα.

Τελικά ποιος έχει την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της ΕΑΑΑ 2018, όταν οι  υποψήφιοι είναι στον αέρα χωρίς ενημέρωση επί των διαδικασιών που ακολουθούνται, ενώ θα έπρεπε να θυμίζουν αεροπορική αποστολή ακριβείας;

Επειδή η όλη διαδικασία δεν είναι αποδεκτή δεδομένου ότι οι εκλογές αποτελούν μια θεσμική Δημοκρατική διαδικασία υψίστης σημασίας για την ομαλή λειτουργία της ΕΑΑΑ των 15.000 μελών, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη συμμόρφωσης του απερχόμενου ΔΣ με το νομοθετικό  πλαίσιο ακόμα και σήμερα.

Το ΥΕΘΑ παρά του ότι έχει ενημερωθεί για την όλη κατάσταση έπρεπε έγκαιρα να λάβει μέτρα ως εποπτεύουσα αρχή αντί να κοιτάζει τα ίχνη συμπύκνωσης στον ουρανό της Αττικής.

Η ΚΕΦΕ επείγει να αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της με σκοπό την ενημέρωση του εκλογικού σώματος και των υποψηφίων επί των προβλεπομένων διαδικασιών με  πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλο το εύρος των εκλογών χωρίς σκιές και υπεκφυγές και ανάρτηση αυτών στη ιστοσελίδα της ΕΑΑΑ, ώστε με διαφάνεια η διαδικασία των εκλογών να πάρει καθαρή πορεία προς το Αίεν Υψικρατείν.

 Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com