Τουρκικά F-35: Η επιστροφή του πάστορα τα …προσγειώνει στην Άγκυρα. Η παράδοσή τους, δείχνει να είναι μέσα στο πακέτο της συμφωνίας για την απελευθέρωση του Μπράνσον


Ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυσή της μοιάζει να είναι η διπλωματική διαμάχη που περιπλέκει το πρόγραμμα των τουρκικών F-35, μετά την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον εκτιμά ο αμερικανικός Τύπος.

Ωστόσο, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές σε σχέση με την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει το ρωσικό σύστημα S-400, την άρνησή της να ακολουθήσει τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και την υποστήριξη των ΗΠΑ για τους Κούρδους μαχητές που αγωνίζονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Τραμπ: Ήμασταν σκληροί με την Τουρκία – Παραδίδονται τα F-35;

Ο Γερουσιαστής Ben Sasse στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε ψηφίσει την επιβολή κυρώσεων και την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας,  δήλωνε χθες ευτυχής που η άδικη κράτηση του πάστορα έφθασε στο τέλος της και πως υπάρχουν και άλλοι Αμερικανοί που κρατούνται από τον Ερντογάν.

Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα και  ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο πριν ενεργήσει όπως ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ “, δήλωσε ο Ben Sasse.

Ο γερουσιαστής Lindsey Graham, πρόεδρος της υποεπιτροπής της Γερουσίας για τις πιστώσεις που χειρίζονται την εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ και ένα μέλος της SASC, εξέφρασε ευαρέσεις αμέσως μετά την είδηση για την απελευθέρωση του πάστορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SRBIJA 2018/ETAK: Έλληνες οι καλύτεροι διασώστες στο NATO – Photo/video

“Είμαι ευτυχής, δεν πρόκειται να γιορτάσω μέχρι να φτάσει στο σπίτι”, δήλωσε ο Graham, RS.C., με ένα tweet. “Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση Trump, τον Πρόεδρο Trump και τον Αντιπρόεδρο Pence.”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτήθηκαν από την αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας για να πραγματοποιήσουν την αεροπορική επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Οι νομοθέτες στη Γερουσία έκαναν τα F-35 της Lockheed Martin διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ο νόμος για την αμυντική πολιτική που ψηφίστηκε περιλάμβανε την καθυστέρηση των πωλήσεων του μαχητικού αεροσκάφους στην Τουρκία και η μια αιτία ήταν η συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Μπράνσον, η οποία τώρα αίρεται.

Τα Τουρκικά F-35 και οι φόβοι του Μάτις

Τούρκοι πιλότοι και τεχνικοί έφτασαν τον Ιούλιο στο πρόγραμμα κατάρτισης των διεθνών συνεργατών F-35 στην Αριζόνα – αλλά τα δύο πρώτα αεροσκάφη θα παραμείνουν υπό αμερικανικό έλεγχο τουλάχιστον για το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι εάν η Άγκυρα παραλάβει τα τουρκικά F-35, θα μπορούσε να οδηγήσει στη Ρωσία να αποκτήσει ευαίσθητες τεχνικές πληροφορίες για το αεροσκάφος μέσω των αισθητήρων που διαθέτει το σύστημα S-400.

Ενώ ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις πάντως έχει ταχθεί κατά της διακοπής του προγράμματων των τουρκικών F-35, υποστηρίζοντας ότι μια διακοπή θα οδηγήσει σε διακοπή παραγωγής αεροσκαφών, λόγω της εμπλολής των τουρκικών εταιριών στην παραγωγή, καθυστερώντας την παράδοση των 50-75 F-35.

Αυτό θα χρειαζόταν περίπου 18-24 μήνες για την επανεκκίνηση του προγράμματος.