Τουρκικά F-35: Παραλαμβάνουν άλλα δυο τον Μάρτιο 2019, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου. Συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα, λέει η Άγκυρα


Ποια απαγόρευση; Η Άγκυρα παραλαμβάνει κανονικά τα  τουρκικά F-35, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

«Αναμένουμε ότι δύο ακόμη μαχητικά αεροσκάφη F-35 θα παραδοθούν στην Τουρκία μέχρι το Μάρτιο του 2019», δήλωσε χθες ο αντιναύαρχος Mat Winter, ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος των F-35 στις ΗΠΑ.

“Δεν υπάρχει κανένα σημάδι για αλλαγή στην παράδοση των 100 αεροσκαφών”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει εκατό F-35.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ Armyvoice.gr όλα τα δημοσιεύματα για τα Τουρκικά F-35

Υπενθυμίζοντας ότι το Πεντάγωνο πρέπει να παρουσιάσει στο Κογκρέσο έκθεση σχετικά με την παράδοση των πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, πρόσθεσε ότι τα σχετικά έγγραφα θα αποσταλλούν στο Κογκρέσο σε 90 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400  από την Τουρκία, έχουν μπλοκάρει την παράδοση των τουρκικών  F-35, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα «μυστικά» του αεροσκάφους θα περάσουν στη Ρωσία μέσω των S-400.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τροποποίηση του Νόμου NDAA που απαγορεύει τις πωλήσεις F-35 στην Τουρκία μέχρις ότου το Πεντάγωνο εκδώσει έκθεση  για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις σε 90 ημέρες.

Από την πλευρά της Αμερικανικής εταιρία ανακοινώθηκε ότι θα συνεχίσει να εκτελείτ ις συμβατικές της υποχρεώσεις  και να εκτελεί τα τρέχοντα προγράμματα με όλους τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Τα τουρκικά F-35

Η Τουρκία είναι συμπαραγωγός χώρα στο πρόγραμμα των F-35 από το 1999 και η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην παραγωγή των αεροσκαφών  έχοντας επενδύσει 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη του αεροσκάφους.

Η Alp Aviation, η AYESAŞ, η Kale Aviation, η Kale Pratt & Whitney και η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία (TAI) παράγουν εξαρτήματα για τον πρώτο αεροσκάφος F-35.

Η AYESAŞ είναι επίσης ο μόνος προμηθευτής δύο βασικών στοιχείων του αεροπλάνου.

Η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων σχεδιάζει να αγοράσει 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 τα επόμενα χρόνια. Από τα 100 αεροσκάφη, τα 30 έχουν ήδη εγκριθεί.

Η χώρα παρέλαβε το πρώτο αεροσκάφος F-35 σε τελετή στο Fort Worth του, Τέξας, στις 21 Ιουνίου, λίγα 24ωρα πριν τις τουρκικές εκλογές.
_________________________________________________

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com