Απόφοιτοι ΑΣΣΥ Βερoλίνο STRIKE BACK Χαλύβδινος Θώρακας - Χαλύβδινες ψυχές: Έφεδρος Ανθυπίλαρχος γράφει

«STRIKE BACK»: Αποκλείστηκε ελληνική συμμετοχή στη άσκηση λόγω «Μακεδονίας» – Η αμερικανική επιμονή και η απομόνωση της Ελλάδας – Έπεται συνέχεια;

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το δημοψήφισμα των Σκοπίων, όπου ανοιχτά η αμερικανική κυβέρνηση αποκαλεί τα Σκόπια “Μακεδονία” – σκέτο, χωρίς γεωγραφικούς προσδιορισμούς όπως προβλέπεται στην συμφωνία των Πρεσπών, δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Μάλλον αναμενόμενο θα το έλεγε κάποιος αφού πριν από λίγες ημέρες συνέβη για πρώτη φορά κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ένδειξη.

Η άσκηση «STRIKE BACK» που γίνεται κάθε χρόνο στην Βουλγαρία, είναι διεθνής άσκηση του Βουλγαρικού στρατού, η οποία διοργανώνεται σε στενή συνεργασία με τον Αμερικανικό Στρατό.

Στρατεύματα από συμμαχικές χώρες έχουν λάβει μέρος στην άσκηση, τα περασμένα χρόνια και μεταξύ αυτών η Ελλάδα.

Φέτος όμως συνέβη κάτι αναπάντεχο. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της άσκησης,  πριν από λίγες ημέρες, η αποστολή των Σκοπίων έθεσε θέμα να αποκαλείται η χώρα με την συνταγματική της ονομασία.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επικοινώνησε με το ΓΕΕΘΑ και έλαβε την εντολή να θέσει θέμα αποχώρησης εάν εμφανιστεί η πΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Η πάγια αυτή τακτική έχει συνήθως αποτέλεσμα και η γειτονική χώρα συνήθως παίρνει μέρος με την προσωρινή της ονομασία.

Ωστόσο φέτος συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr mε πρωτοβουλία των Αμερικανών, η Ελλάδα πήρε την απάντηση ότι αν επιθυμεί μπορεί να αποχωρήσει και πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή ως «Μακεδονία».

Τελικά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε και δεν αναμένεται να λάβει μέρος στην άσκηση, εκτός κι αν προχωρήσουν σε νέες διαβουλεύσεις.

Το περιστατικό αφενός δείχνει ότι υπάρχει απόφαση των ΗΠΑ να μην κάνουν πλέον πίσω στο όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια και αφετέρου αποτελεί θέμα για προβληματισμό, για το εάν η χώρα μας αν δεν προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών, κινδυνεύει με πλήρη απομόνωση, παρά τις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.

 

Στείλτε μας τις δικές σας απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σας απασχολούν στο [email protected]