«STRIKE BACK»: Αποκλείστηκε ελληνική συμμετοχή στη άσκηση λόγω «Μακεδονίας» – Η αμερικανική επιμονή και η απομόνωση της Ελλάδας – Έπεται συνέχεια;

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το δημοψήφισμα των Σκοπίων, όπου ανοιχτά η αμερικανική κυβέρνηση αποκαλεί τα Σκόπια “Μακεδονία” – σκέτο, χωρίς γεωγραφικούς προσδιορισμούς όπως προβλέπεται στην συμφωνία των Πρεσπών, δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Μάλλον αναμενόμενο θα το έλεγε κάποιος αφού πριν από λίγες ημέρες συνέβη για πρώτη φορά κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ένδειξη.

Η άσκηση «STRIKE BACK» που γίνεται κάθε χρόνο στην Βουλγαρία, είναι διεθνής άσκηση του Βουλγαρικού στρατού, η οποία διοργανώνεται σε στενή συνεργασία με τον Αμερικανικό Στρατό.

Στρατεύματα από συμμαχικές χώρες έχουν λάβει μέρος στην άσκηση, τα περασμένα χρόνια και μεταξύ αυτών η Ελλάδα.

Φέτος όμως συνέβη κάτι αναπάντεχο. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της άσκησης,  πριν από λίγες ημέρες, η αποστολή των Σκοπίων έθεσε θέμα να αποκαλείται η χώρα με την συνταγματική της ονομασία.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επικοινώνησε με το ΓΕΕΘΑ και έλαβε την εντολή να θέσει θέμα αποχώρησης εάν εμφανιστεί η πΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Η πάγια αυτή τακτική έχει συνήθως αποτέλεσμα και η γειτονική χώρα συνήθως παίρνει μέρος με την προσωρινή της ονομασία.

Ωστόσο φέτος συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr mε πρωτοβουλία των Αμερικανών, η Ελλάδα πήρε την απάντηση ότι αν επιθυμεί μπορεί να αποχωρήσει και πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή ως «Μακεδονία».

Τελικά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε και δεν αναμένεται να λάβει μέρος στην άσκηση, εκτός κι αν προχωρήσουν σε νέες διαβουλεύσεις.

Το περιστατικό αφενός δείχνει ότι υπάρχει απόφαση των ΗΠΑ να μην κάνουν πλέον πίσω στο όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια και αφετέρου αποτελεί θέμα για προβληματισμό, για το εάν η χώρα μας αν δεν προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών, κινδυνεύει με πλήρη απομόνωση, παρά τις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.

 

Στείλτε μας τις δικές σας απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σας απασχολούν στο [email protected]

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει το αποτέλεσμα στη «Μακεδονία»
Επόμενο άρθροΤο Ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ στην επιχείρηση «Μαύρες ελιές» (ΦΩΤΟ)
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).