Παρμενίων 2018

Στη Βουλή θέμα του Armyvoice.gr για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από πολυεθνική άσκηση στη Βουλγαρία λόγω Σκοπίων

Ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με το αποκλειστικό θέμα του Armyvoice.gr για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από πολυεθνική άσκηση στη Βουλγαρία, λόγω Σκοπίων, κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης.

Τι είχε αποκαλύψει το Armyvoice.gr

Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της άσκησης «strike back»,  πριν από λίγες ημέρες, η αποστολή των Σκοπίων έθεσε θέμα να αποκαλείται η χώρα με την συνταγματική της ονομασία.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επικοινώνησε με το ΓΕΕΘΑ και έλαβε την εντολή να θέσει θέμα αποχώρησης εάν εμφανιστεί η πΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Η πάγια αυτή τακτική έχει συνήθως αποτέλεσμα και η γειτονική χώρα συνήθως παίρνει μέρος με την προσωρινή της ονομασία.

Ωστόσο φέτος συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr mε πρωτοβουλία των Αμερικανών, η Ελλάδα πήρε την απάντηση ότι αν επιθυμεί μπορεί να αποχωρήσει και πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή ως «Μακεδονία».

Τελικά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε και δεν αναμένεται να λάβει μέρος στην άσκηση, εκτός κι αν προχωρήσουν σε νέες διαβουλεύσεις.

Η ερώτηση του βουλευτή

Το θέμα φέρνει στην Βουλή ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, αλλά ωστόσο επειδεί βρίθει λαθών η ερώτηση, είναι πολύ πιθανό να μην λάβει κάποια απάντηση, ή να πάρει απάντηση ότι δεν αποκλείστηκε η Ελλάδα από ΝΑΤΟϊκή άσκηση.

Η ουσία ωστόσο παραμένει.

Ο βουλευτής θεωρεί εσφαλμένα ότι η άσκηση ήταν ΝΑΤΟϊκή, ενώ είναι σαφές από το δημοσίευμα ότι πρόκειται για άσκηση της Βουλγαρίας με πολυεθνική συμμετοχή.

Από την εσφαλμένη παραδοχή του περί ΝΑΤΟϊκής άσκησης το δεύτερο ερώτημα που θέτει δεν έχει κάποια βάση, καθώς δεν υπάρχει λόγος να περάσουν ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από την Ελλάδα για μια άσκηση της Βουλγαρίας.

Ωστόσο παραθέτουμε την ερώτηση κι ελπίζουμε να απαντηθεί επί της ουσίας και όχι επί των τύπων:

Θέμα: Αποχώρηση της Ελλάδας από άσκηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια λόγω συμμετοχής της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και παραχώρηση ελληνικών λιμανιών και αεροδρομίων προς διευκόλυνση των συμμαχικών στρατευμάτων

Κύριε Υπουργέ,

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στο πεδίο ασκήσεων του Νόβο Σέλο στη Βουλγαρία διεθνής άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία “Strike back”. Στη συγκεκριμένη άσκηση που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2019, θα συμμετάσχει και η ΠΓΔΜ, η οποία όμως αναφέρεται ως «Μακεδονία» από το αμερικάνικο συντονιστικό επιτελείο.

Σε παρόμοια περιστατικά κατά το παρελθόν, οι ελληνικές ενστάσεις είχαν γίνει δεκτές, τόσο από τους επιτελείς των ΗΠΑ, όσο και από τα Σκόπια που για προφανείς λόγους ήθελαν με κάθε τίμημα να συμμετάσχουν σε άσκηση του ΝΑΤΟ.

Φέτος όμως, οι ΗΠΑ κρατούν αδιάλλακτη στάση, σε μια προσπάθεια να πιέσουν σε άμεση λύση του ονοματολογικού ζητήματος, προκειμένου να θέσουν υπό την επιρροή τους τη συγκεκριμένη χώρα, ενώ τα Σκόπια από την άλλη, κρατούν επίσης σκληρή στάση, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει την ελληνική αντιπροσωπεία στην απόφαση να αποχωρήσει από τις προπαρασκευαστικές συσκέψεις, ενώ είναι πολύ πιθανή και η μη συμμετοχή της στην άσκηση.

Σε περίπτωση μη συμμετοχής της Ελλάδας στην άσκηση, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς για τη διεξαγωγή της είναι απαραίτητη η χρήση ελληνικών αεροδρομίων και λιμανιών (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη).
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην άσκηση του ΝΑΤΟ “Strike back” εφόσον οι σύμμαχοί μας επιμένουν να αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;
  • Υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσετε έστω και ένα λιμάνι ή ένα αεροδρόμιο (Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης κλπ), για τη διεξαγωγή της άσκησης χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, εφόσον οι ΗΠΑ επιμένουν να αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;