SRBIJA 2018 NATO Σερβία ΕΤΑΚ

SRBIJA 2018: Τι δοκίμασε το NATO στη Σερβία από τις 8 έως τις 11 Οκτωβρίου στην πρώτη μεγάλης κλίμακας άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών, με ελληνική συμμετοχή

Δυο ιδιαίτερα σημαντικά συστήματα για την αντιμετώπιση καταστροφών δοκίμασε το NATO στη Σερβία.

Το ένα ήταν μια πολυεθνική μονάδα τηλεϊατρικής και το άλλο ήταν το νέας γενιάς σύστημα Διοίκησης για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Τα δυο αυτά πρωτοποριακά εργαλεία αναπτύχθηκαν από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του NATO «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» (SPS).

Περίπου 2000 άτομα από 40 διαφορετικές χώρες εκπαιδεύτηκαν μαζί στη Σερβία σε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών βασισμένη σε σενάριο σεισμού.

Η άσκηση έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ασκηθούν στη διεθνή συνεργασία και να ενισχύσουν την ικανότητα των ομάδων από διαφορετικά έθνη να δουλέψουν αποτελεσματικά μαζί για να σώσουν ζωές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην άσκηση διακρίθηκαν οι Έλληνες διασώστες, η ομάδα του Ειδικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών του στρατού Ξηράς. Μπορείτε να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο στο ρεπορτάζ του Armyvoice.gr

“Τα μαθήματα που μαθαίνουμε αυτή την εβδομάδα θα μας βοηθήσουν να σώσουμε περισσότερες ζωές τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος παρακολούθησε την έναρξη της άσκησης μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η κρίσιμη πρώτη εικόνα από την καταστροφή

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, δοκιμάστηκε το νέας γενιάς Σύστημα Εντολών Εντοπισμού (NICS).

Αυτό το σύγχρονο εργαλείο επικοινωνίας παρέχει εικόνα της κατάστασης από τους διασώστες που σπεύδουν πρώτοι στον τόπο του συμβάντος και διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ τους.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κινητές συσκευές και επιτρέπει την εύκολη μεταφορά πληροφοριών, για παράδειγμα μέσω κοινών χαρτών.

Αυτή η τεχνολογία εφαρμόζεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και την πΓΔΜ, συμπληρώνοντας και συνδέοντας τα υπάρχοντα συστήματα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Σύστημα τηλεϊατρικής για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες κατέδειξαν την προστιθέμενη αξία της πολυεθνικής ικανότητας τηλεϊατρικής του ΝΑΤΟ. ” Το έργο αυτό συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης και ισχύει τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό πλαίσιο”, εξήγησε ο Δρ. Eyüp Turmus, Σύμβουλος και Προγραμματιστής του SPS.

Προκειμένου να σωθούν ζωές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι απαραίτητη η ταχεία πρόσβαση σε εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες.

Το έργο αυτό θέτει τους διασώστες, μέσω σύγχρονων τεχνολογιών επικοινωνίας, σε άμεση επαφή με ιατρούς ειδικούς που μπορούν να αξιολογήσουν ασθενείς και να παράσχουν συστάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Η μοναδικότητα αυτού του έργου έγκειται στην ικανότητά του να διασυνδέει διάφορες εθνικές δυνατότητες τηλεϊατρικής και να καλλιεργεί ένα διεθνές δίκτυο ιατρικών ειδικών.

Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων

Η άσκηση “Srbija 2018” είναι η μεγαλύτερη άσκηση που διοργάνωσε το Ευρω-Ατλαντικό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστροφών (EADRCC) του ΝΑΤΟ και το πρώτο που που φιλοξενήθηκε από τη Σερβία.

Προσέφερε την ευκαιρία να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος«Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» (SPS), το οποίο στοχεύει στην προώθηση του διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών-εταίρων με βάση την επιστημονική έρευνα, την τεχνολογική καινοτομία και την ανταλλαγή γνώσεων.

_________________________________________________
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.7”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

 

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο [email protected]