SRBIJA 2018/ETAK: Έλληνες οι καλύτεροι διασώστες στο NATO

SRBIJA 2018/ΕΤΑΚ: Έλληνες οι καλύτεροι διασώστες USAR (Urban Search And Rescue) στο NATO. Γνωρίστε την ομάδα του 747 ΕΤΜΧ που μας κάνει υπερήφανους

Η άσκηση SRBIJA 2018 είναι η πρώτη ΝΑΤΟϊκή άσκηση που γίνεται στην Σερβία και η Συμμαχία έδωσε μεγάλη δημοσιότητα σε αυτήν.

Ο ίδιος ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ παρακολούθησε την άσκηση, δίνοντας τα εύσημα στην Σερβία, αλλά και στις ομάδες που συμμεχτείαν.

Σε φωτογραφία που δημοσίευσε μάλιστα η Συμμαχία, φαίνεται ο ΓΓ του ΝΑΤΟ να κάνει χειραψία με τον Έλληνα επικεφαλής της ομάδας. Το Armyvoice.gr  ανέδειξε το θέμα και συνέχισε να ψάχνει για την ομάδα που μας κάνει εθνικά υπερήφανους.

Η έρευνά μας έβγαλε κυριολεκτικά λαυράκι.

Η ομάδα που έλαβε μέρος στην άσκηση είναι η ομάδα του ΕΤΑΚ (Ειδικό τμήμα αντιμετώπισης καταστριφών) του 747 ΕΤΜΧ Ειδικού Τάγματος Μηχανικού.

Η Ομάδα του ΕΤΑΚ που πήγε στην Σερβία αναδείχθηκε ως η καλύτερη ομάδα USAR (Urban Search And Rescue).
Όλες οι χώρες δήλωσαν με τιμή ότι σε περίπτωση ανάλογου περιστατικού θα ήθελαν να συνεργαστούν με την ελληνική ομάδα για τη διάσωση των θυμάτων.

Το ΕΤΑΚ εντυπωσίασε από το γεγονός ότι όλο το προσωπικό γνώριζε άριστα όλα τα αντικείμενα (προνοσοκομειακη περίθαλψη, σχοινοδιάσωση και κάθετη διείσδυση σε ερείπια)

Όπως μπορείτε να δείτε και από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και από το βίντεο, διέσωσαν συνολικά 21 ζωντανά άτομα και ανέσυραν 5 νεκρούς (κούκλες).

Η ομάδα του ΕΤΑΚ στην άσκηση SRBIJA 2018, είχε επικεφαλής υπολοχαγό, ενώ βασίζεται κυρίως σε ΕΠΟΠ, με εξαίρεση έναν ανθυπασπιστή ΕΜΘ και την εκπαιδευμένη σκυλίτσα Ίρμα, η οποία εντυπωσίασε από την δράση της.
Με τέτοιες άριστες εμφανίσεις, ιδιαίτερα σε διεθνείς ασκήσεις, η Ελλάδα περνάει το μήνυμα της αποτροπής.
Για την ιστορία τα κομάντο του ΕΤΑΚ που έστειλαν την Ελλάδα στην πρώτη θέση του βάθρου είναι οι ακόλουθοι:
 • Υπλγος (ΜΧ) Θεοδωρακουδης Αλέξανδρος
 • ΕΜΘ Ανθστης (ΜΧ) Αλεξοπουλος Παναγιώτης
 • ΕΠΟΠ Λχιας (ΜΧ) Τζιούμπας Πέτρος
 • ΕΠΟΠ Λχιας (ΜΧ) Βρετος Δημήτριος
 • ΕΠΟΠ Λχιας (ΜΧ) Ντεμσιας Σωκρατης
 • ΕΠΟΠ Λχιας (ΜΧ) Τσολεριδης Δημήτριος
 • ΕΠΟΠ Λχιας (ΜΧ) Κοκκοτης Νικόλαος
 • ΕΠΟΠ Λχιας (ΜΧ) Παπαχρηστος Ευάγγελος με ένα σκύλο Έρευνας και Διάσωσης που ονομάζεται IRMA.
 • Στείλτε μας τις δικές σας φωτογραφίες στο [email protected]

Το σενάριο της άσκησης «SRBIJA 2018» και το ΕΤΑΚ

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στις 2 Οκτωβρίου, στις 10:23πμ (τοπική ώρα), σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση 6,& Ρίχτερ (με εστιακό βάθος 10 χλμ) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βελογραδίου, στον δήμο του Μλαντένοβατς.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή Medulužje, μερικά χιλιόμετρα νότια του Μλαντένοβατς, με τον σεισμό να γίνεται αισθητός σε όλη την πόλη του Βελιγραδίου καθώς και σε γειτονικές περιοχές νοτιοδυτικά του Μλαντένοβατς.

Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός παλαιότερων κτιρίων έχει υποστεί μεγάλες ζημιές ή έχει καταρρεύσει. Πολλοί έχουν τραυματιστεί και ο αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος.

Οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί αρνούνται να επιστρέψουν σπίτι τους υπό τον φόβο των μετασεισμικών δονήσεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο σεισμός πυροδότησε μια σειρά ατυχημάτων σε μεγάλο εργοστάσιο κεραμικής στο Μλαντένοβατς.

Καθώς ο σεισμός σημειώθηκε εν ώρα εργασίας, μεγάλος αριθμός εργατών και εργατριών αγνοείται.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για διαρροή χημικών και περίεργες οσμές κοντά στο εργοστάσιο.

Ως συνέπεια του σεισμού, τα φράγματα στις λίμνες Ράμπροβατς και Μάρκοβατς αρχίζουν να έχουν διαρροή υδάτων και τουλάχιστον ένας οικισμός πλημμύρισε και μια λίμνη είναι γεμάτη συντρίμμια, γεγονός που ενέχει κίνδυνο μόλυνσης.

Σημαντικές ζημιές -πάντα βάσει του σεναρίου- έχουν υποστεί τα δίκτυα ηλεκτρισμού και υδροδότησης, ενώ μικρότερες είναι οι ζημιές στις οδικές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Εκτεταμένες ζημιές φέρεται να έχει υποστεί και το Arandjelovac, που βρίσκεται σε απόσταση 15χμλ νοτιοδυτικά του επίκεντρου, με τη βιομηχανική ζώνη να έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα και να έχει κατά πάσα πιθανότητα και μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Επιπροσθέτως, εκπρόσωποι του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην τεχνητή λίμνη Garasi ανέφεραν ζημιές σε γέφυρα και πιθανότητα απώλειες σε οικισμό ψαράδων και εκφράζονται φόβοι για πιθανή μόλυνση των υδάτων αφού η λίμνη είναι η μοναδική πηγή που προμηθεύει νερό την πόλη.

Οι εγχώριες δυνάμεις, σύμφωνα μα το σενάριο, έχουν επικεντρώσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στις κατοικημένες περιοχές του Μλαντένοβατς και τις περιοχές που έχουν πληγεί στα νότια προάστια του Βελιγραδίου.

Δεδομένης, όμως, της σοβαρότητας της κατάστασης, οι σερβικές αρχές θα διατυπώσουν κατά πάσα πιθανότητα επίσημο αίτημα για διεθνή συνδρομή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες.

_________________________________________________
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.7”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

 

 • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
 • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο [email protected]