Προσφυγικό: Η Κύπρος δεν θα πληρώσει την Τουρκία – η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε να εξαιρεθεί από τη εισφορά που δίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της συμφωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίνει ο ΑΝΤ-1, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν σε αυτό το αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη της Ευρώπης αποφάσισαν να συμβάλουν μέσω των εθνικών τους προϋπολογισμών με ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο, η Λευκωσία κοινοποίησε στους ευρωπαίους εταίρους την απόφασή της να διαθέσει το ποσό που της αναλογεί, για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Λίβανο και στην Ιορδανία.

Το ποσό που θα διαθέσει η Λευκωσία έχει προσδιοριστεί σε ένα εκατομμύριο εκατόν εβδομήντα οκτώ περίπου χιλιάδες ευρώ.

Η εξαίρεση της Λευκωσίας και η απόφαση να συμβάλει οικονομικά για τους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στο Λίβανο, καταγράφηκε από τη Κομισιόν επισήμως σε έγγραφο που διανεμήθηκε στα κράτη-μέλη και το οποίο εξασφάλισε ο ΑΝΤ1.

Πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, τα κράτη-μέλη θα διαθέσουν μέσω του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού άλλα δύο δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της Τουρκίας.

Στην περίπτωση αυτή, κανένα κράτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί, αφού και τα 28 κράτη-μέλη έχουν ήδη συμβάλει αναλογικά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και συνεπώς εμμέσως συμμετέχουν και στη στήριξη της Τουρκίας για το προσφυγικό.

Το συνολικό ποσό του δευτέρου πακέτου στήριξης της Τουρκίας ανέρχεται σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ακριβώς και το πρώτο πακέτο που έχει ήδη διατεθεί για τους Σύρους πρόσφυγες.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν επισπεύδει τις διαδικασίες εκταμίευσης των κονδυλίων για να διασφαλίσει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών των Σύρων προσφύγων, υπό το φως έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στη Τουρκία.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»