ΠΟΜΕΝΣ: Όχι άλλη στρατιωτική συνεισφορά στην προσφυγική κρίση – Την αποδέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων από την κοινωνική τους προσφορά στο προσφυγικό ζητά η Ομοσπονδία

Με επιστολή της προς τη Βουλή, η ΠΟΜΕΝΣ παίρνει αποστάσεις από την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων και ζητά την άμεση απεμπλοκή τους από το προσφυγικό.

Στην επιστολή αναφέρουν:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), κατόπιν σχετικής επιστολής, της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (ΕΣΠΕΗΠ) και έχοντας γίνει αποδέκτρια διαμαρτυρίας αυξημένου ποσοστού συναδέλφων μας, επαναφέρει το πρόβλημα σχετικά με την εμπλοκή τους σε αποστολές ξένες προς το αμιγώς στρατιωτικό αντικείμενο, στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου που τους έχει ανατεθεί για τη λειτουργία σειράς Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών (HOT – SPOT).

Το φαινόμενο της συνεχιζόμενης εισροής μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας για την κοινωνία μας και η αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, στα πλαίσια προάσπισης του εθνικού συμφέροντος, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχες.

Ενεπλάκησαν κατά το αρχικό στάδιο, απoδεικνύοντας για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο οργανωτικού χαρακτήρα για το οποίο διακρίνονται.

Ωστόσο η συνέχεια δεν μας επιφύλαξε κάποια μεταβλητότητα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας παρέμειναν ο κύριος διαχειριστής του προβλήματος, με τους υπόλοιπους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ να αρκούνται σε δευτερεύοντα ρόλο.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

Σύμφωνα με τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα, η κυρίαρχη αποστολή των ΕΔ, είναι η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας.

Τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, θεσμικά εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα άλλων κρατικών φορέων, που διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό, μέσα, εμπειρία και τεχνογνωσία.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενστερνιζόμενα στο έπακρο τον όρκο που έχουν δώσει, μεριμνούν για τη διασφάλιση των μειζόνων αγαθών, της ελευθερίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και εκεί πρέπει να μείνουνε εστιασμένα και απερίσπαστα.

Συνεπώς, εκτιμάται ότι επιβάλλεται η εξέταση του θέματος, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η απαγκίστρωση των ΕΔ από το συντονιστικό ρόλο διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Τα στελέχη πρέπει να επιστρέψουν στα πεδία των ασκήσεων και όπου αλλού επιβάλλεται εκ της αποστολής τους.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com