Κουίζ: Τι παράσημο φορούσε ο Καμμένος στην παρέλαση; Το βέβαιο είναι ότι πήγε με κοστούμι και όχι με κάποια στρατιωτική φόρμα. Συζήτηση όμως γίνεται για το παράσημο που φορούσε στο σακκάκι

Το παράσημο που ήταν ευδιάκριτο πάνω στο σακκάκι του υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει ανάψει για τα καλά τη συζήτηση σχετικά με το αν μπορεί να φοράει (και μάλιστα παρουσία των Αρχηγών) κατά το δοκούν ο,τι στρατιωτικό έμβλημα του …«γυαλίσει».

Βέβαια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει τιμηθεί αρκετές φορές.

  • Του έχει απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος της Τιμής από τον Πατριάρχη της Τσέχικης Δημοκρατίας και το Μετάλλιο της Τιμής από τον Πατριάρχη των Ιεροσολύμων.
  • Τον Δεκέμβριο του 2007, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τον τίμησε με το Παράσημο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας για τη δράση του κατά της Διεθνούς Τρομοκρατίας.
  • Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2016, του απενεμήθη ο Μεγαλόσταυρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής από τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β
  • Στις 03 Μαΐου του 2017, ονομάστηκε «Μέγας Αξιωματούχος» του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού και του απονεμήθηκε το σχετικό μετάλλιο από τον Πρόεδρο του CISM, πλοίαρχο Abdulhakeem Alshinoo.

Ήταν άραγε κάποιο από αυτά το παράσημο που έφερε σήμερα; Μάλλον όχι απαντούν οι γνώστες.

Τι παράσημο φορούσε ο Καμμένος;

 

Σε συζήτηση που άνοιξε  στο διαδίκτυο ο υποστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης, αναφέρει:

Αν διακρίνω καλά είναι του Τάγματος του Φοίνικα. Καθιερώθηκε στις 13 Μαΐου του 1926 από την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντικατέστησε το παλαιότερο Τάγμα του Γεωργίου Α΄.

Η απονομή του παρασήμου συνεχίστηκε και μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1935 (με τον Γεώργιο Β΄), και συνεχίζει να απονέμεται και μέχρι σήμερα.

Απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε Έλληνες πολίτες που υπερέχουν στις τέχνες και τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη δημόσια διαχείριση, τη ναυτιλία, το εμπόριο, και τη βιομηχανία.

Απονέμεται επίσης σε αλλοδαπούς για εξαίρετες πράξεις τους που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας.

Ο μεγαλόσταυρος του Τάγματος απονέμεται συνήθως σε διατελέσαντες Υπουργούς, Αρχηγούς Γ.Ε.ΕΘ.Α., Πρέσβεις και άλλες προσωπικότητες.

Το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα είναι διάδημα σε μορφή σταυρού από λευκό σμάλτο, και αργυρό ή χρυσό. Φέρει στο κέντρο του τον Φοίνικα, σύμβολο της αναγέννησης του Ελληνικού έθνους.

Επάνω από τον σταυρό είναι ένα αστέρι με πέντε ακίδες, Τα πρώτα μετάλλια που κατασκευάστηκαν (1926-1935) είχαν σε κάθε βραχίονα του σταυρού την επιγραφή «E-T-T-A», τα αρχικά γράμματα του ρητού “Εκ Της Τέφρας Αναγεννώμαι” (αναγεννιέμαι από τη στάχτη μου).

Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας (1935-1974) οι επιγραφές αφαιρέθηκαν, ενώ προστέθηκε το βασιλικό στέμμα.

Στην αντίστροφη πλευρά του μεταλλίου προστέθηκε το μονόγραμμα του εκάστοτε βασιλέως. Από το 1975 και μετά αφαιρέθηκε το στέμμα, ενώ η αντιστροφή πλευρά έχει το εθνόσημο της Ελλάδας που συνοδεύεται από τις λέξεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Ο αστέρας του τάγματος του Φοίνικα είναι αργυρός με οκτώ ευθείες ακτίνες. Στο κέντρο του φέρει το Φοίνικα.

Η ταινία του τάγματος έχει χρώμα βαθύ κίτρινο με μαύρες στενές λωρίδες κατά μήκος των άκρων.

Μετά απ΄όλα αυτά ενδεχομένως το παράσημο να απονεμήθηκε στον κ. ΥΕΘΑ, αλλά όταν έχεις εμφανιστεί με στολές πιλότου, αρχιναυάρχου, στρατάρχη, κ.λπ το να φέρεις το παράσημο ενισχύει την εικόνα της γραφικότητας που μόνος σου έχεις δημιουργήσει ….Θα μας “στείλει” όλους ο Πάνος !

 
_________________________________________________
 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.7”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

 

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com

 Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com