Παναγιώτης Ρήγας

Ανοιχτά για «πλήρη διαφωνία» με τον Πάνο Καμμένο κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, στο 1ο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας αναφέρει:

Ο κ. Καμμένος έχει μια συγκεκριμένη στάση που είναι σεβαστή με την πλήρη διαφωνία την οποία έχουμε. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση.

Από κει και πέρα έχουμε πει -και το κάναμε πράξη- ότι έχοντας διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά πράγματα καταφέραμε να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή, που την καθόρισε ένας μεγάλος κοινός στόχος.

Το μείζον εθνικό ζήτημα ήταν και παραμένει η ανάταση του ελληνικού λαού και η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Από κει πέρα όλα θα έρθουν στην ώρα τους.

Μέσα στην ελληνική Βουλή, οι Έλληνες βουλευτές είναι αυτοί οι οποίοι με τη συνείδησή τους θα διαμορφώσουν τη μεγάλη πλειοψηφία.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών και το δημοψήφισμα:

Ο δρόμος για τη λύση παραμένει ανοιχτός. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της επίλυσης του προβλήματος.

Είναι ακατανόητο η συμφωνία να θεωρείται επιζήμια και από τις δύο πλευρές και να πανηγυρίζουν και οι μεν και οι δε.

Για τη συμφωνία και την προοπτική των Βαλκανίων

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτή η συμφωνία θα έρθει και θα κυρωθεί από τη Βουλή. Το δημοψήφισμα δεν ήταν προαπαιτούμενο της συμφωνίας.

Η ΠΓΔΜ ως ανεξάρτητο κράτος έχει διαδικασίες, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της θα προωθήσει τη συνταγματική αναθεώρηση και προσωπικά πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή θα τελεσφορήσει.

Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ, έχοντας στόχο να διαφυλάξουμε τη δυναμική που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών.

Αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτή η συμφωνία όχι μόνο επιλύει το πρόβλημα που υπήρχε, αλλά διαμορφώνει και συνολικά άλλες συνθήκες άλλο κλίμα στα Βαλκάνια, .

Εμείς θέλουμε να υπάρχουν ανεξάρτητα και ακηδεμόνευτα κράτη στα βόρεια σύνορά μας που θα συμβάλλουν στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Στην ΠΓΔΜ υπάρχει μια δυναμική, που φαίνεται και από τον αριθμό των ψήφων του «ναι», που στηρίζει αυτή την προσπάθεια στην περιοχή μας.

Για τη ΝΔ:

Η ΝΔ και το VMRO είναι δέσμιοι, αιχμάλωτοι μιας ακροδεξιάς εθνικιστικής λογικής. Υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Η Νέα Δημοκρατία εξάλλου οφείλει να απαντήσει για όσα δημοσιεύονται για τις συναντήσεις της κυρίας Σπυράκη.

Ας μας πουν αν ισχύει και τι έχουν κουβεντιάσει ακριβώς. Το θέμα ενέχει το στοιχείο της μυστικής διπλωματίας. Από τη μεριά μας είναι όλα στο φως για το θέμα της συμφωνίας.

Για το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας:

Έχουμε βαρεθεί ένας, υποτίθεται, υποψήφιος πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα να ζητάει εκλογές, να κάνει προτάσεις δυσπιστίας και όλα αυτά να έχουν καταρρεύσει μέχρι τώρα.

Η χώρα προχωράει, η στρατηγική τους είναι πολιτικά αστεία, καταντά ωστόσο επικίνδυνη για την ελληνική κοινωνία. Στο σπίτι του κρεμασμένου ας μη μιλάνε για σχοινί. Αυτοί που ήταν οι θύτες ζητάνε τώρα τα ρέστα από τα θύματα, καταλήγει ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας.