ΝΑΤΟ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι είναι το «καρέ των 30» που συζητούν οι υπουργοί άμυνας – Τι είπε η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για την ετοιμότητα των δυνάμεων

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Άρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ. Αύριο Πέμπτη οι υπουργοί θα συζητήσουν την αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ ως απάντηση στην αστάθεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλντενμπεργκ.

Με βάση τα όσα αποφασίστηκαν το καλοκαίρι από τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, και σύμφωνα με την επεξεργασία που έγινε στην στρατιωτική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί θα επικυρώνουν την ενίσχηση των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης της Συμμαχίας με 1200 στελέχη.

«Θα μιλήσουμε για τις ικανότητές μας που όλοι συμφωνήσαμε», δήλωσαε χθες σε τηλεφωνική συνέντευξη με δημοσιογράφους η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Kay Hailey Hutchison.

Όπως εξήγησε, ο πρώτος στόχος σε αυτή την κατεύθυνση είναι το «καρέ των 30», δηλαδή 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες, 30 διαθέσιμα πλοία για ανάπτυξη μέσα σε 30 ημέρες ή σε λιγότερο χρόνο.

Η νέα αυτή διάταξη θα μπορεί να αντιμετωπίσει κινδύνους και απειλές, στο πλαίσιο της κοινής άμυνας, δήλωσε η πρέσβης Hutchison.

“Θα διασφαλίσει ότι μπορούμε να έχουμε τις σωστές δυνάμεις στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή”, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δεύτερο σημαντικό θέμα θα είναι η εκσυγχρονικός και η αναπροσαρμογή της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε δύο νέα κεντρικά γραφεία, ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα στη Γερμανία που  θα αντιμετωπίσει τις απειλές τόσο στη ναυτιλία, όσο και θα επιτρέψει την διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω της Γερμανίας» υποστήριξε η αμερικανίδα πρέσβης.

Έχουμε  δεσμευτεί για στρατιωτική κινητικότητα, και τη συγκρότηση μονάδων για αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και κυβερνοπολέμου στο SHAPE, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την πρόοδο και την εφαρμογών των δυνατοτήων μας» είπε η Kay Hailey Hutchison.

Αναφέρθηκε επίσης στον στόχο των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ τον οποίο δεν πιάνουν οι περισσότερες χώρες. «Αυτή τη στιγμή έχουμε οκτώ συμμάχους να φθάσουν το 2% φέτος, περίπου τα δύο τρίτα της συμμαχίας είναι σε καλό δρόμο για να το κάνουν μέχρι το 2024» είπε η Αμερικανίδα πρέσβης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε αυτές τις χώρες, και μάλιστα είναι η δεύτερη χώρα σε αμυντικές δαπάνες ως π οσοστό επί του ΑΕΠ.

_________________________________________________

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο [email protected]