Halis Tunç: Αυτό ήταν το σχέδιο απαγωγής Τούρκου Ταξίαρχου από την Ελλάδα – Αποκαλύψεις από την δράση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, κάνει ο πρώην ναυτικός ακόλουθος που διέφυγε στο εξωτερικό


Συνομιλία με την Ιωάννα Ηλιάδη

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις που κάνει μιλώντας στο Armyvoice.gr ο πρώην ναυτικός ακόλουθος της Τουρκίας στην ΑΘήνα, ο οποίος μετά το πραξικόπημα χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης και διέφυγε σε ευρωπαϊκή χώρα, όπου ζει έχοντας πάρει άσυλο.

Στο σημερινό απόσπασμα από την συνέντευξή του αποκαλύπτει πως γνώριζε σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών να απαγάγουν Τούρκο Ταξίαρχο που υπηρετούσε στην Λάρισα, ενώ αποκαλύπτει πως έλαβε εντολές να ζητήσει την παράνομη επαναπροώθηση των Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών που ενδεχομένως θα περνούσαν στην Ελλάδα διωκόμενοι ως πραξικοπηματίες.

Ουσιαστικά, επιβεβαιώνει  εμμέσως πλην σαφώς, τα δημοσιεύματα περί δράσης των Τούρκων πρακτόρων στην Ελλάδα.

Μιλάει επίσης για τις σημαντικές αλλαγές στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατά την άποψή του θα τις αποδυναμώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Halis Tunç: Η Τουρκική πρεσβεία τη νύχτα του πραξικοπήματος – Μαρτυρία

ΕΡ: Μετά το πραξικόπημα ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν ήταν ο Στρατός που στην Τουρκία εκπροσωπεί τους κεμαλιστές. Τα στρατιωτικά Λύκεια έκλεισαν και πολλοί στρατιωτικοί έχουν οδηγηθεί στις φυλακές. Πιστεύετε ότι πρόκειται για επίθεση κατά των εξουσιών που είχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις;

Halis Tunç: Η απάντηση είναι εξαιρετικά εύκολη. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διέθεταν ακαδημίες και στρατού, αεροπορίας και ναυτικού καθώς και σχολές πολέμου. Οι νεαροί υποψήφιοι στρατιωτικοί ξεκινούσαν την εκπαίδευσή τους στα 14 χρόνια (σσ υπήρχαν στρατιωτικά Λύκεια) και αποφοιτούσαν από την Ακαδημία στα 22 τους χρόνια. Αυτό έδινε τη δυνατότητα στο στρατό να επιλέγει τους καλύτερους σπουδαστές και να τους εκπαιδεύει με τις αρχές του Κεμάλ Ατατούρκ.

Τώρα όμως, (σσ μετά την κατάργηση των στρατιωτικών Λυκείων από τον Ερντογάν) η π οιότητα των υποψηφίων είναι συγκριτικά χαμηλότερη και δεν μπορούμε επιπλέον να τους εμφυσήσουμε την κεμαλική ιδεολογία.

Τώρα οι αξιωματικοί θα επιλέγονται από τους φοιτητές των πανεπιστημίων και αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην κυβέρνηση. Με το προηγούμενο σύστημα οι μαθητές των θρησκευτικών Λυκείων δεν γίνονταν δεκτοί στις στρατιωτικές ακαδημίες. Όμως πρόσφατα αναφέρθηκε στον τουρκικό Τύπο ότι απέκτησαν αυτό το δικαίωμα.

Είναι γνωστό ότι η κεμαλική ιδεολογία στην Τουρκία ήταν η εγγύηση του δημοκρατικού κοσμικού συστήματος στην χώρα, μια ευθύνη που την όρισε ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σήμερα είμαι έκπληκτος με τις επιπτώσεις των αλλαγών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων πηγαίνουν στο τζαμί για να προσευχηθούν. Γυναίκες με μαντίλα γίνονται δεκτές στη Σχολή Πολέμου.

Οι ανώτεροι αξιωματικοί εκφωνούν λόγο στα τζαμιά. Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών τελετών χρησιμοποιούνται θρησκευτικά τελετουργικά.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και άλλοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί εμπλέκονται σε άμεσα πολιτικά ζητήματα υπέρ της κυβέρνησης. Ξέρω ότι είναι πολύ φυσιολογικό στην Ελλάδα, αλλά δεν ήταν φυσιολογικό και ποτέ δεν συνέβη ποτέ στην Τουρκία του Ατατούρκ.

Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε οι σημερινοί αξιωματικοί προσποιούνται ότι είναι θρησκευόμενοι ακόμη και αν είναι κεμαλιστές, ή έφτασαν σε άνετο επίπεδο μετά την απομάκρυνση των κεμαλιστών αξιωματικών.

Φυσικά, ακόμα υπάρχουν κεμαλιστές αξιωματικοί στο Πολεμικό Ναυτικό ή στα άλλα σώματα, μερικοί από αυτούς ήταν οι πιο στενοί φίλοι μου, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι θεωρούνται αβλαβείς για την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και κάποιοι φιλο-ρώσοι αξιωματικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους πήραν την προαγωγή μετά από αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε αυτή τη συγκυρία, κανένα σώμα δεν μπορεί να τολμήσει να μου πει ότι οι αξιωματικοί που απολύθηκαν είναι όλοι γκιουλενιστές. Εγώ και άλλοι εκδιωχθέντες αξιωματικοί ήμασταν οι εγγυητές της κοσμικής, φιλελεύθερης ζωής και κληρονομιάς του Ατατούρκ στην Τουρκία. Ελπίζω ότι η Ευρώπη μπορεί να ακολουθήσει τη σωστή πολιτική για να κρατήσει την Τουρκία μέσα στο δυτικό κόσμο.

Πολύ μετά το πραξικόπημα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στο Πολεμικό Ναυτικό το 80% των αξιωματικών είναι γκιουλενιστές. Και όλα τα μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν τη ρητορική του.

Ο στρατός έχει αποκεφαλισθεί και η δύναμή του έχει ανακοπεί με την 95 στελεχών και άλλων πολλά υποσχόμενων αξιωματικών που θα ήταν το μέλλον του Γενικού Επιτελείου.

Τώρα έχρισαν νέους επικεφαλής στις Ένοπλες Δυνάμεις με σχέδιο μέσα στην επόμενη τριετία να αλλάξουν τα πάντα, εκτός βέβαια από τους πειθήνιους στην σημερινή κυβέρνηση. Κατά την εκτίμησή μου θα υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ υπερεθνικιστών και φιλοκυβερνητικών εντός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλά δεν θα υπάρχουν πλέον κεμαλιστές, στο τέλος αυτό των 3 χρόνων. Οι εναπομείναντες κεμαλιστές θα αποβληθούν από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γιατί τρία χρόνια. Όπως θυμάστε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία έληξε όταν επεκτάθηκαν οι εξουσίες του Ερντογάν. Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε σε δελτίο Τύπου ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην μάχη τους κατά των γκιουλενιστών.

Δέχεστε απειλές για την ζωή σας από οπαδούς του Ενρτογάν; Φοβάστε;

Halis Tunç: Αυτό συνέβαινε συχνότερα το πρώτο έτος, αλλά πρόσφατα, υψηλόβαθμοι πολιτικοί και κυρίως ο Τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζουν δημοσίως ότι «πρόκειται τους πάρουμε πίσω οπουδήποτε κι αν βρίσκονται}. Επίσης ορισμένοι δημοσιογράφοι που επηρεάζονται από το AKP (σσ. το κόμμα του Ερντογάν) , μας θέλουν νεκρούς.

Αυτό που γνωρίζω πολύ καλά είναι ότι ο πρώην επικεφαλής της SEEBRIG Ταξίαρχος Numan Yediyıldız, επρόκειτο να απαχθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μέσα στην Ελλάδα. Υπήρχε σχέδιο, αλλά εγκατέλειψε τη χώρα πριν εκδηλωθεί το σχέδιο.

Και κάτι ακόμα σημαντικό. Η πρεσβεία μου ζήτησε να επικοινωνήσω με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ και το Λιμενικό, με αίτημα οι Τούρκοι στρατιωτικοί ή και πολίτες που περνούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα να απωθούνται άμεσα πίσω.

Δεν το έκανα επειδή μου το ζήτησαν δυο ημέρες πριν φύγω. Ίσως να το έχουν ήδη κάνει. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Περιμένω τα πάντα, κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα από το σημερινό καθεστώς στην Τουρκία,.

Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για κανέναν, ούτε για τους κεμαλιστές, ούτε για τους αθώους ανθρώπους, ούτε για αξιωματικούς που έχουν πάρει άσυλο σε διάφορες χώρες, ουτε καν για τους γκιουλενιστές.

Έχουν ήδη επιτύχει τον σκοπό τους και έχουν θέσει τη χώρα υπό τον έλεγχό τους. Το μόνο που χρειάζονται είναι η κατασκευή ενός εχθρού, κατά την συνήθη τακτική τους.

Προκειμένου να μας εμφανίσουν ως απειλή για στην τουρκική κοινή γνώμη κάνοντας ψυχολογικές επιχειρήσεις στο κοινό, πρέπει να κρατούν διαρκώς «ζωντανή» την εικόνα του εχθρού.

Γνωρίζω ότι με αναζητούν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Όπως γνωρίζεις, προσωπικά στοχοποιήθηκα από τον υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου, όταν με χαρακτήρισε τρομοκράτη και προδότη χωρίς καμία απόδειξη, ή δικαστική απόφαση.

Είμαι ένας από τους δυο αξιωτικούς που επισήμως κατονομάστηκαν ως προδότες ή τρομοκράτες, ενώ άλλοι αξιωματικοί αναφέρθηκαν όχι ονομαστικά. Όπως γνωρίζεις, έχω αποκτήσει ένα λογαριασμό στο Twitter, με το πραγματικό μου όνομα για να γράψω την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα.

Δέχομαι πολλές απειλές στο Twitter. Γνωρίζεις, ότι ως στρατιωτικός έχω δώσει όρκο στην πατρίδα μου να την προστατεύω. Και θα το κάνω σε όλη μου τη ζωή, ότι και αν κάνουν εναντίον μου.

Πρέπει να καταγράψω την αλήθεια και τα γεγονότα. Σήμερα ενδεχομένως μπορεί κάποιοι έχοντας παραπλανηθεί, να μην με πιστεύουν. Αλλά η επόμενη γενιά πιστεύω ότι θα ανατρέξει για να αναζητήσει την αλήθεια, όπως επαναλαμβάνεται άλλωστε στην ιστορία.

Δεν μπορώ να ενεργήσω με δειλία φροντίζοντας μόνο τη δική μου ασφάλεια,. Γνωρίζω ότι υπάρχει κίνδυνος αλλά το χρωστώ όχι μόνο στο σημερινό τουρκικό έθνος, αλλά και στην επόμενη γενιά. Έτσι λοιπόν είναι εδώ και θα μείνω εδώ.

Και κάτι τελευταίο. Ορισμένοι με ρωτούν ότι αν με συγχωρήσει η κυβέρνηση, θα ήθελα να επιστρέψω στην πατρίδα μου. Αυτή η ερώτηση έχει δυο απαντήσεις. Κατ’ αρχήν, κανένας, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, δεν έχει το δικαίωμα να συγχωρεί αθώους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση γνωρίζει το στημένο παιχνίδι στην « θεατρική σκηνή της Τουρκίας». Εγώ πάντως τα γράφω δημόσια, ανεξάρτητα αν με πιστεύει κάποιος ή όχι.

Δεν είναι εγώ αυτός που πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, αλλά η κυβέρνηση και όλοι όσοι υποστηρίζουν τις κατασκευασμένες ιστορίες της.

Αυτοί πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τους αθώους πολίτες και από εμένα. Όταν λοιπόν αναγνωρίσουν το λάθος τους, τότε μπορώ να επιστρέψω στην πατρίδα μου και να πεθάνω εκεί.