Τι συνέβη στην Τουρκική πρεσβεία τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου 2016; Ο πλοίαρχος Halis Tunç, ναυτικός ακόλουθος της Τουρκίας μας λέει από πρώτο χέρι πώς άλλαξε η ζωή του σε μια νύχτα

Τι γνώριζαν και τι όχι οι στρατιωτικοί, η κόντρα με τους διπλωμάτες και οι εκατέρωθεν υποψίες, η κατασκευή του τροκοκάτη χωρίς αποδείξεις και το γενικότερο κλίμα που επικράτησε εκείνες τις κρίσιμες ημέρες.

Ο πλοίαρχος Halis Tunç, ο οποίος σήμερα έχει πάρει άσυλο σε ευρωπαϊκή χώρα, μας αφηγείται την περιπέτεια της ζωής του, που τον κρατάει μακριά από την πατρίδα του.

Η μαρτυρία του σημαντική, όχι μόνο επειδή όλα όσα αναφέρει διαδραματίστηκαν στην Αθήνα, αλλά επειδή παραθέτει στοιχεία για το πώς ενοχοποιούνται στην Τουρκία όσοι ενδεχομένως δεν είναι και τόσο αρεστοί.

Συνέντευξη ή καλύτερα μια μακροσκελής συζήτηση, με την Ιωάννα Ηλιάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Halis Tunç: Αποκαλύπτει σχέδιο απαγωγής Τούρκου Ταξίαρχου από την Ελλάδα

ΕΡ: Εμφανιστήκατε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αρχίσατε να δίνετε εξηγήσεις για το τι συνέβη εκείνες τις ημέρες. Γιατί το κάνετε τώρα και όχι πριν από 2 χρόνια;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρέασαν την απόφασή μου.
– Δεν με δέχτηκαν άμεσα τη χώρα όπου ζήτησα άσυλο. Περίμενα περίπου 1,5 χρόνο για να χορηγηθεί. Επομένως, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να εγκατασταθώ. Επιπλέον σπίτι, παιδιά, σχολείο, γλώσσα κλπ.

Στην αρχή, αυτό που αποκαλούμε ως πραξικόπημα ήταν φρέσκο. Και ο κόσμος δεν μπορούσε να με ακούσει χωρίς προκατάληψη. Τελευταία, οι Τούρκοι έχουν αρχίσει και θέτουν ερωτήματα για το τι έγινε εκείνο το βράδυ.

Στην αρχή του πραξικοπήματος και δεν είχα επαρκή πληροφόρηση για το τι έγινε. Στην πραγματικότητα δεν διέφερα από ένα μέσο άνθρωπο που δεν γνώριζε τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της ατυχούς νύχτας.

Λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης ως αναλυτής τα τελευταία 15 χρόνια και γνωρίζω ότι για να φτάσουμε σε αποτελέσματα χρειαζόμαστε γεγονότα (facts).

Οι δηλώσεις των φυλακισθέντων αξιωματικών στο δικαστήριο, η ιστορία άλλων ατόμων που έχουν υποφέρει από το πραξικόπημα και τις αντικρουόμενες απόψεις του Προέδρου του πρωθυπουργού (ο οποίος καταργήθηκε), των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Ece Sevim που ρίχνει φως σε όσα συνέβησαν στο Ναυτικό κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, μου παρέχουν αρκετό υλικό για να κάνω εκτιμήσεις πάνω σε εάν ήταν πραξικόπημα ή ήταν στημένο πραξικόπημα.

Έχασα τον πατέρα μου ξαφνικά παρότι έσφιζε από υγεία. Η αιτία ήταν η βαθιά του θλίψη για όσα συνέβησαν σε εμένα που ήμουν αθώος.

Όταν ήταν στην ζωή, διαρκώς με ρωτούσε: «Ξέρω ότι είσαι αθώος και ότι όλοι οι ισχυρισμοί είναι παράλογοι, αλλά ο κόσμος θα ρωτάει, γιατί δραπέτευσες αφού ήσουν αθώος».

Η απάντησή μου ήταν ότι αν πήγαινα στην Τουρκία θα με είχαν συλλάβει όπως και πολλούς αθώους ανθρώπους που ήταν σε ανάλογες θέσεις με εμένα. Θα λένε άραγε οι ίδιοι άνθρωποι ότι αφού είναι αθώος γιατί τον συλλαμβάνετε;

Ο πατέρας μου ικανοποιήθηκε με αυτή μου την απάντηση, αλλά στη μνήμη του αγαπημένου μου πατέρα, θα ήθελα να φωνάξω την δική μου αλήθεια σε όλο τον κόσμο, για να αναπαυθεί κι αυτός εν ειρήνη.

Έχω επισήμως ζητήσει από την υπηρεσία μου, βάσει του νόμου 4982 (ο οποίος παρέχει το δικαίωμα να ζητήσω πληροφορίες) να μου απαντήσει για ποιο πράγμα ήμουν ένοχος και γιατί απολύθηκα από το Ναυτικό και με βάση ποια κατηγορία. Απηύθυνα την επιστολή μου προς το αρμόδιο δικαστήριο.

Μου απάντησαν ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούσαν να μου απαντήσουν. Αλλά και ακόμα και τώρα που έχει αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απάντηση δεν έχω λάβει. Μπορείτε να το φανταστείτε;

Έγραψαν πολλά για εμένα και δεν είχα ιδέα εάν είχα αποστρατευθεί ή όχι, δεδομένου ότι το όνομά μου δεν ήταν στις λίστες αποστρατειών.

Μια από τις εξηγήσεις που δεν έλαβα απάντηση είναι η απόφαση του υπουργείου Άμυνας να «μην δίνει πληροφορίες στους στρατιώτες που ενδέχεται να είναι τρομοκράτες»! Αυτό συνιστά σαφή παράβαση του νόμου.

Έχω επίσης ζητήσει επισήμως το Υπουργείο Εξωτερικών να παραπεμφθεί στο δικαστήριο, το άτομο το οποίο με κατονόμασε ως προδότη χωρίς να υπάρχει κάποια δικαστική απόφαση, κάποια απόδειξη και με στοχοποίησε σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα για πάνω από δυο χρόνια να βρίσκομαι μακριά από την πατρίδα μου. Δεν έχω λάβει καμία απάντηση.

Τέλος αποφάσισα να πω κάτι το οποίο μπορεί να μην βρει ευήκοα ώτα στην Τουρκία, καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να «βομβαρδίζεται με διάφορες ιστορίες από τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Όμως οφείλω να πω την αλήθεια και να αφήσω παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά.

ΕΡ: Τι πιστεύετε για το πραξικόπημα; Ήταν αληθινό ή κατασκευασμένο;

Ιωάννα, αν μου επιτρέπεις, δίνω πολύ μεγάλη σημασία να δώσω απαντήσεις για την ιστορία που γράφτηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για εμένα.
Για χάρη των 3 χρόνων που ήμουν στην Ελλάδα, θεωρώ απαραίτητο να δώσω διευκρινίσεις, για το τι έγινε.

Αφού εργάστηκα 21 χρόνια για τη χώρα μου με πλήρη πατριωτικό τρόπο, το βραβείο μου είναι τώρα “να αναγκάζομαι να ζήσω σε άλλη χώρα”. Εκτός από τη στέρηση της αγαπημένης μου χώρας, έχω κηρυχθεί προδότης και τρομοκράτης από τον λαό για τον οποίο θυσιαζόμουν όλη μου τη ζωή.

Πώς έμαθε για το πραξικόπημα

Στην αρχή δεν είχα ιδέα για το πραξικόπημα. Δεν γνώριζα τίποτε παραπάνω από τον μέσο άνθρωπο που ζει στην Ελλάδα.

Μάλιστα, επειδή ήμουν πλήρως ανίδεος για το πραξικόπημα, αμέσως μετά τη δουλειά πήγα με την οικογένειά μου και κάποιους φίλους στην παραλία στο καφέ Balux, στις 6 το απόγευμα.

Επιστρέφοντας στο σπίτι κατά τις 9 και μισή το βράδυ, έμαθα τα νέα, όταν η σύζυγός μου σε κατάσταση πανικού ήρθε και με ειδοποίησε ότι είδε στην τουρκική τηλεόραση στρατεύματα να κάνουν ελιγμούς στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Και στη συνέχεια, ένας συμμαθητής μου από τη ναυτική ακαδημία, έστειλε μήνυμα μέσω της ομάδας που διατηρούμε οι συμμαθητές στο WhatsApp στις 21:49, λέγοντας: Καλούνται όλοι οι αξιωματικοί να επιστρέψουν άμεσα στις φρουρές τους.

Το αστείο είναι ότι τη στιγμή που εγώ έμαθα ότι υπάρχει απόπειρα πραξικοπήματος, ο Τούρκος πρόεδρος, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ο Αρχηγός του Ναυτικού όπως και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, δεν είχαν ιδέα για τις εξελίξεις.

Στη συνέχεια, από τον προϊστάμενό μας στο Γενικό Επιτελείο, από το γραφείο των ακολούθων, μοιράστηκαν μέσω κινητού πληροφορίες με όλους τους ακολούθους της Τουρκίας που έλεγε:

«Ενημερώστε τις αρμόδιες αρχές που είστε σε επαφή ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση».

Βέβαια, δεν επικοινωνήσαμε με κανέναν άλλο ούτε με τον Τούρκο πρέσβη, ούτε με τις ελληνικές Αρχές, επειδή ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος και ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι έλεγαν το ακριβώς αντίθετο.

 

Όπως θα θυμάσαι, ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Kerim Uras, έχει δώσει μεγάλη σημασία στην υπόθεση της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις του, έχουν δημοσιευτεί πολλές φορές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Χρειάστηκε να δημοσιεύσει εξηγήσεις πάνω στη δήλωσή του αμέσως μετά το πραξικόπημα και ήθελε να ενημερώσουμε τις συμμαχικές χώρες για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το κάναμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε και ενόσω η κατάσταση ήταν ακόμα αβέβαιη.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα στην αντίδραση του ακολούθου άμυνας και τις εντολές που μας έδωσε.
Κατά αρχήν μας έδωσε εντολή να δημιουργήσουμε μια ομάδα στο WhatsApp, η οποία δημιουργήθηκε μεταξύ 21: 59 και 22: 01 “Ό, τι μαθαίνετε για τις εξελίξεις στην Τουρκία δεν τα μοιράζεστε με κανέναν παρά μόνο με εμένα, παρακολουθήστε την δήλωση του Πρωθυπουργού στην τηλεόραση”, είπε.

Στις 22:21 Οι πληροφορίες που έλαβα από τον απόστρατο στρατηγό, ήταν ότι μια μικρή ομάδα έκανε απόπειρα πραξικοπήματος και αυτό συνέπεσε με τη δήλωση του πρωθυπουργού.

Θα μπορούσε από την αρχή να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μας καθοδηγήσει να ενεργήσουμε για να συμμορφωθούμε σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις όχι μόνο του πρωθυπουργού αλλά και των ανωτάτων στρατιωτικών.

Η πρεσβεία έλαβε εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει έρευνα σχετικά με την πιθανή εμπλοκή Τούρκων στρατιωτικών στο πραξικόπημα της 16ης Αυγούστου. Η Πρεσβεία ως πρώτη αντίδραση ανέφερε τις κινήσεις μας στο υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας και έκανε έλεγχο των κινήσεών μας μέσω του κλειστού κυκλώματος (CCTV records), ενώ έδωσε προφορική εντολή να ελεγχθούν οι κινήσεις μας στο WhatsApp.

Ένα από τα ερωτήματα που έπρεπε να απαντήσουμε ήταν αυτό του πρώτου συμβούλου Barış Kalkavan: “Ενώ μερικοί από τους άλλους αξιωματούχους σε άλλες χώρες ενημέρωσαν τους πρέσβεις τους, εσείς δεν το κάνατε.”

Στις 22 Ιουλίου 2016 ο Τούρκος Πρέσβης εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου (Ακόμα διαθέσιμο στο Twitter του Kerim Uras) στις διπλωματικές αποστολές τρίτων χωρών στην Ελλάδα, όπου αναφέρεται ότι “Όλοι οι υπάλληλοι του Γραφείου του Ακολούθου Άμυνας είναι πλήρως υπεύθυνοι για τα καθήκοντά τους, χωρίς καμία εξαίρεση”.

Υπό την μια άλλη έννοια, αυτό το δελτίο Τύπου επαναλαμβάνει την έκθεση που απευθύνεται στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και δείχνει την πραγματικότητα ότι «δεν υπάρχει συμμετοχή του Στρατιωτικού Γραφείου στην απόπειρα πραξικοπήματος. .

Πάντως την επόμενη ημέρα ως ναυτικός ακόλουθος συνεργάστηκα στενά με στέλεχος της πρεσβείας για να αποτρέψω οποιαδήποτε πιθανή επίδραση της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Συνεργάστηκα με την Ελλάδα ώστε να ληφθούν όλα τα πιθανά μέτρα αποτροπής των πραξικοπηματιών να διαφύγουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, να επιστρέψει το τουρκκό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Ελλάδα αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κλπ.

Εάν υπήρχε έστω και μια υποψία εμπλοκής μας στο πραξικόπημα, θα μας άφηνε η πρεσβεία να εμπλακούμε σε τέτοιες εργασίες; Θα μπορούσαν να πω πολλά ακόμα αλλά νομίζω ότι αυτά και μόνο είναι αρκετά για να αποδείξουν την αθωότητά μου.

Η κατηγορία που επέριψε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ιδιωτική τηλεόραση NTV στις 11 Αυγούστου 2016 ήταν ότι «τη νύχτα του πραξικοπήματος οι στρατιωτικοί ακόλουθοι ενημέρωσαν τον πρέσβη ότι αναλαμβάνουν αυτοί τον έλεγχο.

Δύο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι στην Ελλάδα διέφυγαν στην Ιταλία, όταν κλήθηκαν να επαπανατριστούν στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Θα ανακινήσουμε τις νόμιμες διαδικασίες για όσους δεν έχουν επιστρέψει. είπε, και πρόσθεσε: Εργαζόμαστε για να επαναφέρουμε και τους δύο αυτούς προδότες στην Τουρκία.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι κανένας από το γραφείο του ακολούθου άμυνας δεν κάλεσε τον πρέσβη τη νύχτα του πραξικοπήματος για να αναλάβει τον έλεγχο ή για ο,τιδήποτε άλλο.

Επιπλέον, συναντήσαμε τον Πρέσβη Kerim Uras για επίσημο αποχαιρετισμό στις 12 Ιουλίου 2016 λόγω του γεγονότος ότι επρόκειτο να αποχωρήσει και η αποστολή μας θα έληγε στις 07 Αυγούστου 2016.

Δεύτερον, είχα αναλάβει ναυτικός ακόλουθος τον Μάρτιο του 2013. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι πριν από την αποχώρησή μας από το διαβατήριό μου εξακολουθούσε να ισχύει σημαίνει ότι δεν υπήρχαν κατηγορίες εναντίον μου.

Τρίτον, η άδειά μας για να επιστρέψουμε στην Τουρκία ήταν μέχρι 15 Αυγούστου. Όμως ο Τούρκος ΥΠΕΞ μας ανακήρυξε τρομοκράτες στις 11 Αυγούστου χωρίς καν να περιμένει να παρέλθει η προθεσμία.

Προσωπικά, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είχα έρθει σε επαφή με τον επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τον επικεφαλής του τμήματος των πληροφοριών με σκοπό:

  • Να ενημερώσω σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η Τουρκία στο Αιγαίο για να αποτρέψει πιθανή διαφυγή προς τα ελληνικά νησιά και να ζητήσω την συνεργασία με την Τουρκία.
  • Να βεβαιωθώ ότι το τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Ελλάδα με 8 στρατιωτικούς, θα επέστρεφε στην Τουρκία το δυνατόν συντομότερο.

Οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές έδειξαν μεγάλη κατανόηση και κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για την άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου στην Τουρκία.

Επιπλέον θα ήθελα να διευκρινίσω αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που έλεγαν ότι η τελευταία μας δημόσια εμφάνιση ήταν στην κινεζική πρεσβεία, και πως δεν λάβαμε μέρος στις 29 Αυγούστου στην εκδήλωση που έγινε στη Σαλαμίνα.

Η αλήθεια είναι ότι έμαθα για την σχετική τελετή από τα ελληνικά media και όχι από την Τουρκία όπως θα έπρεπε, αφού αφορούσε την ΝΑΤΟϊκή δύναμη SNMCMG-2.

Στη συνέχεια, ζήτησα πρόσκληση από το ΓΕΕΘΑ για την εκδήλωση. Η ελληνική πλευρά αντέδρασε και πάλι θετικά στο αίτημά μου. Δυστυχώς, ο προϊστάμενός μου από την Tουρκία δεν μου έδωσε άδεια κι έτσι δεν μπόρεσα να συμμετάσχω στην τελετή.

Η διαταγή για επιστροφή

Κάθε χρόνο στις 7 Αυγούστου ο νέος ακόλουθος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. Έτσι και στις 7 Αυγούστου 2016 είχε σχεδιαστεί να παραδώσω τα καθήκοντά μου στον νέο ναυτικό ακόλουθο. Όμως λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος η περίοδος της αποστολής μου παρατάθηκε με νεότερη ειδοποίηση.

Υπακούοντας στην διαταγή, διακόψαμε όλες τις προετοιμασίες αναχώρησης, και προσπαθήσαμε να επεκτείνουμε την ενοικίαση του σπιτιού, καθώς και όλα τα συναφή με αυτό, ρεύμαν τηλέφωνο, νερό κλπ . Σύμφωνα με τον κανονισμό οι ακόλουθοι έχουν ένα μήνα στην διάθεσή τους για την απαραίτητη προετοιμασία.

Επιπλέον μας ζητήθηκε να επιστρέψουμε τα έξοδα ταξιδίου που μας είχαν καταβληθεί, καθόσον η αποστολή μας θα επεκτεινόταν.

Το Τουρκικό Επιτελείο με επιστολή του στις 3 Αυγούστου 2016 κάλεσε μερικούς αξιωματικούς να επιστρέψουν στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και εμένα, ορίζοντας ότι στις  7 Αυγούστου 2016 θα είναι η τελευταία ημέρα των καθηκόντων μας και ορίζοντας ότι θα πρέπει να έχουμε επιστρέψει στην Τουρκία μέχρι τις 15 Αυγούστου. Αυτό θα συνέβαινε χωρίς να έχουν οριστεί οι  τον αντικαταστάτες μας.

Αύριο στο Armyvoice.gr

  • Πώς πήραν την απόφαση να διαφύγουν σε άλλη χώρα
  • Πώς διέφυγε η οικογένεια και ο ίδιος
  • Τι λέει για τον Γκιουλέν και τον Ερντογάν

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος κι επειδή δεν επιθυμούμε να την «κόψουμε», θα ητν παραθέσουμε ολόκληρη, αλλά τμηματικά, τις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι απευθυνθήκαμε τηλεφωνικά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, ζητώντας την δική τους άποψη πάνω στο θέμα, ωστόσο δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση.

 

_________________________________________________
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.7”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

 

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com

 Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com