F-35 vs F-16 viper σε κλειστή αερομαχία – Αποτέλεσμα σοκ! Αποκαλυπτική ανάλυση από Έλληνα πιλότο, δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που τα αεροσκάφη έρθουν κοντά.


Το F-35  είναι αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί να επιχειρεί από μεγάλη απόσταση από τον στόχο του. Ωστόσο, ποτέ δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εμπλακεί σε αερομαχία με άλλα αεροσκάφη.

Σε απόρρητα τεστ που έγιναν και περιλάμβαναν κλειστές αερομαχίες, το αποτέλεσμα ήταν τόσο αποθαρρυντικό για τα F-35, που τα αποτελέσματα κρατήθηκαν μυστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tο F-35 το κινεζικό J-31, το ρωσικό T-50 και τα μαχητικά 6ης γενιάς (video)

Αργότερα όμως είδαν το φως της δημοσιότητας κι έτσι έγινε γνωστό ότι το νέο υπερόπλο δεν είναι αήττητο. Αντίθετα, μπορεί να απειληθεί από ένα F-16 viper.

Δείτε τι γράφει σε ανάλυσή του στο περιοδικό της Πολεμικής Αεροπορίας ο Σμήναρχος (Ι) Αντώνιος Βαρζάκης:

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2015 σε ένα τεστ κλειστής αερομαχίας το F-35 δεν μπόρεσε να επικρατήσει εναντίον ενός F-16 VIPER λόγω έλλειψης ενέργειας, ικανής ευελιξίας και περιορισμών του λογισμικού στην πηδαλιούχηση εκτός ορίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσομοίωση: Ελληνικά F-16 Viper εναντίον τουρκικών F-35 (video)

H απάντηση πού δόθηκε από την εταιρεία είχε ως εξής: «η τεχνολογία του F-35 είναι σχεδιασμένη ώστε να εμπλέκει και να καταστρέφει τον αντίπαλο σε μεγάλες αποστάσεις  και όχι απαραίτητα σε οπτική dogfight κατάσταση».

Άλλωστε, και στον Β ́ ΠΠ οι άσσοι χειριστές κατέρριπταν τους περισσότερους αντιπάλους τους πριν αυτοί καταλάβουν ότι αναχαιτίζονταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ryanair: Απίθανη απογείωση αεροπλάνου σε καταιγίδα (video)

Σε simulation test της εταιρείας Rand που διεξήγαγαν οι αναλυτές Stillion and Perdue το 2008 για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τα αποτελέσματα για το F-35 ήταν τόσο καταστροφικά που κρατήθηκαν μυστικά από τον Τύπο.

Το F-35 ουσιαστικά θεωρήθηκε ότι απέτυχε, επειδή σχεδιάστηκε να κάνει τόσα πολλά πράγματα μαζί.

 

F-35: σενάριο στην Κινεζική Θάλασσα

Το σενάριο προέβλεπε εχθροπραξίες στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η πρώτη πράξη ήταν μια μαζική αιφνιδιαστική επίθεση της πολεμικής αεροπορίας της Κίνας κατά αυτής της Ταϊβάν, προκειμένου να αποκτηθεί αεροπορική κυριαρχία στον αέρα.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ αντέδρασε με άμεση απογείωση scramble των αεροσκαφών από τη νήσο Guam και την Ιαπωνία.

Σκοπός ήταν να εμποδιστεί η κινεζική εισβολή στην Ταιβάν ή ακόμη να αποτραπεί μαζικός βομβαρδισμός των στρατηγικών στόχων και των δυνάμεων εδάφους της νήσου.

Στο σενάριο, 72 κινεζικά μαχητικά που περιπολούσαν τα στενά της Ταϊβάν ενεπλάκησαν με 26 αμερικανικά μαχητικά (10 F-22 και 16 F-35).

Τα F-22 έριξαν γρήγορα τα πυρομαχικά τους και αποχώρησαν, αφήνοντας στο πεδίο
της μάχης τα υπόλοιπα 16 F-35.

Μέσω των μαθηματικών μοντέλων προσομοίωσης εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα της εμπλοκής, τα οποία ήταν σοκαριστικά.

Όλα τα F-35 καταστράφηκαν από τους αντιπάλους τους όταν έχασαν το πλεονέκτημα της απόστασης.

Το αποτέλεσμα έδωσε τη νίκη στις κινεζικές δυνάμεις και την επιτυχία εισβολής των Κινέζων στην Ταϊβάν.

Η απόρρητη έκθεση της Rand είχε ως εξής: «χαμηλότερη επιτάχυνση, χαμηλότερη άνοδος, χαμηλότερη δυνατότητα παρατεταμένης στροφής, και χαμηλότερη μέγιστη ταχύτητα. ΔΕΝ στρέφει, ΔΕΝ ανεβαίνει, ΔΕΝ στρίβει».

Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές όπως ο Winslow Wheeler και ο Chuck Spinney, αποφάνθηκαν ότι το F-35 θα λειτουργούσε καλύτερα ως πλατφόρμα πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης παρά ως μαχητικό, επειδή, αν έχανε το στοιχείο του αιφνιδιασμού και πυροδοτούσε όλα τα βλήματα αέρος-αέρος που διέθετε, τότε τα εναπομείναντα εχθρικά μαχητικά θα μπορούσαν να τα καταρρίψουν εύκολα.

Οι συμβιβασμοί στη μηχανική σχεδίαση από τις απαιτήσεις τόσο του Ναυτικού όσο και
των Πεζοναυτών να απογειώνεται κάθετα, να αντικαταστήσει τις δυνατότητες του F-16 και του A-10 ταυτόχρονα και να έχει πολυτυπία αποστολών έκαναν το JSF “master of none”.

Παράλληλα, Αυστραλός στρατιωτικός αναλυτής που διαφώνησε με την αγορά του F-35 από τη χώρα του ανέφερε ότι στην αερομαχία τα νέα αεροσκάφη F-35 θα γίνουν “clubbed like baby seals” («θα χτυπηθούν μέχρι θανάτου όπως οι μικρές φώκιες από τους Εσκιμώους κυνηγούς»).

Η Lockheed Martin εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση στον τύπο διευκρινίζοντας ότι η άσκηση δεν ήταν για να γίνει ανάλυση μαχητικό προς μαχητικό αλλά για ελεγχθεί αν μπορεί το F-35 να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αντίπαλης αεροπορίας.

F-35 σε σενάριο εναντίων ρωσικών Su-35

Σε simulation test του 2015 από τον Tim Robinson για λογαριασμό του ειδησεογραφικού μέσου War is Boring το F-35 λειτούργησε πράγματι ως 5ης γενιάς αεροσκάφος.

Το σενάριο ήταν πολύ κοντά στις μελλοντικές προβλέψεις εμπλοκής αεροπορικών δυνάμεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Συγκεκριμένα προέβλεπε κρίση στη Βαλτική Θάλασσα το 2020 και περιπολία σε αποστολή CAP τεσσάρων βρετανικών F-35Β εξοπλισμένων με βλήματα METEOR και με υποστήριξη ενός E-3D AWACS, εναντίον τεσσάρων Su-35S εξοπλισμένων με 6 πυραύλους AA-12 Adder και 4 AA-11 Archers το καθένα.

Τα F-35 αναγνώρισαν την απειλή ως εχθρική από τα 350 μίλια και με τη βοήθεια του AWACS ξεκίνησαν τακτική PINCER με σκοπό να μην αποκαλυφθούν από τα Radar PESA Tikhomirov NIIP N035 Irbis των Sukhoi Su 35S.

Το ραντάρ του Su 35S είναι από τα ισχυρότερα του κόσμου και μπορεί να ανιχνεύσει απειλή με RCS 0.01m2 σε αποστάσεις πάνω από 90 km (55 ν.μ.).

Τα δύο ζεύγη F-35Β κύκλωσαν από βόρεια και νότια τα ρωσικά μαχητικά και, όταν μπήκαν στη ζώνη εμπλοκής των όπλων τους, εκτόξευσαν βολές METEOR από τα 75 ν.μ. μέχρι τα 50
ν.μ.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταρριφτούν και τα τέσσερα Sukhoi Su 35S με χρήση 12  βλημάτων METEOR.

Σε περισσότερες από 15 προσομοιωμένες εμπλοκές ακόμη και με επιπρόσθετη βοήθεια στα ρωσικά μαχητικά με το εναέριο ραντάρ επιτήρησης Beriev A-50 “Mainstay” και το Su-24MP Fencer FEW για jamming, το αποτέλεσμα παρέμενε 4-0 ή 3-1 υπέρ του F-35, ενώ μόνο σε μια εμπλοκή τα αεροσκάφη έφτασαν στο merge.

Σε επιπλέον δύο ακόμη εμπλοκές, όπου οι πύραυλοι ΜΕΤΕΟR αντικαταστάθηκαν από βλήματα AIM-120C AMRAAM, τη νίκη απέσπασε το F-35.

_________________________________________________
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.7”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

 

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com