Δημήτρης Βίτσας: Τι έφερε την ρήξη με τον αντιστράτηγο Ηλιόπουλο – Είχαμε κακή συνεργασία – Μιλούσαμε μέσω επιστολών, λέει ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής


Τα χαμόγελα της φωτογραφίας έσβησαν. Ο Δημήτρης Βίτσας έχει τη φήμη ανθρώπου δίκαιου και εργατικού και για να φθάσει σε τόσο μεγάλες καταγγελίες σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μιλώντας σήμερα ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», περιέγραψε με μελανά χρώματα τη συνεργασία του στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, με τον πρώην διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο ε.α. Ανδρέα Ηλιόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Βίτσας κατά στρατηγού Ανδρέα Ηλιόπουλου – Βόμβες για το προσφυγικό

«Η πραγματικότητα είναι σχετικά απλή», υποστήριξε ο κ. Βίτσας.

«Ήταν μια κακή συνεργασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο είμαι εγώ στο υπουργείο, είχαμε φτάσει να μιλάμε μέσω επιστολών.

Αποφάσισα, επειδή δεν προχωρούσε η δουλειά που έπρεπε να κάνει η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κατά τη γνώμη μου, να του πω πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε.

Μάλιστα, από σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση και στο στρατιωτικό του αξίωμα, του έδωσα δύο επιλογές και μου είπε πως θα μου απαντήσει την Παρασκευή, δηλαδή σήμερα.

Έδωσε μια συνέντευξη, η οποία βρίθει ανακριβειών και μάλιστα είναι μια προσπάθεια στη λογική όλοι οι άλλοι να φταίνε, εκτός από τον ίδιο.

Θεώρησα πως την απάντηση μου την έδωσε με τη συνέντευξη, είχαμε ραντεβού σήμερα το πρωί στις 9:30, το είχαμε κλείσει πριν τη συνέντευξη, δεν ήρθε, το βρίσκω φυσιολογικό.

Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθούν τα νόμιμα».

«Επί της ουσίας το υπουργείο θα απαντήσει στις άλλες πολιτικές δυνάμεις και σε κάθε θεσμικό εκπρόσωπο. Βεβαίως, σε σχέση με την υπηρεσιακή αδυναμία, αποτελεί το αιτιολογικό της παύσης της συνεργασίας με τον κ. Ηλιόπουλο.

Αυτό το αναφέρω σχετικά με την ανακοίνωση που έβγαλε μετά η Νέα Δημοκρατία, η οποία θέτει τα ίδια θέματα».

Τι λέει ο Δημήτρης Βίτσας για τα χρήματα του προσφυγικού

«Γίνεται ένας θόρυβος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι δεν έχει προκύψει έως τώρα κανένα στοιχείο.

Εγώ λέω ότι κάθε έλεγχος, και ιδιαίτερα στα οικονομικά, δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτος.

Και σε επίπεδο υπουργείων και σε ατομικό επίπεδο. Τονίζω ότι και στα δύο υπουργεία που έχω βρεθεί, πέρα από τον δικό μας έλεγχο, γίνονται άλλοι τέσσερις έλεγχοι.

Η προσπάθεια να πετάμε λάσπη ψηλά, προσπαθώντας να κερδίσουμε κάτι πολιτικά ή πολιτικάντικα, δεν ευνοεί ούτε την αντιπολιτευτική διάθεση, ούτε και τη χώρα».

«Ο κ. Ηλιόπουλος δεν μπορεί να αφήνει έτσι υπόνοιες. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να σταματήσει. Έχω δώσει στη δημοσιότητα εδώ και δύο εβδομάδες και μπορεί κάποιος να τα βρει στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, ποια ήταν τα χρήματα που έχουμε πάρει.

Το 1,522 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Ελλάδα μέχρι το 2020. Από αυτά τα χρήματα έχουν πιστοποιηθεί 1 δισ. και 4 εκατ. και έχουν απορροφηθεί περίπου 800 εκατ.

Όλες οι συμβάσεις είναι αναρτημένες στη “Διαύγεια”. Είμαι σύμφωνος να δώσει κάθε υπουργείο που διαχειρίστηκε αυτά τα χρήματα, με αναλυτικό τρόπο, λογαριασμό.

Ως προς τη διαχείριση των χρημάτων που δόθηκαν για τα ΚΥΤ έχει άμεση εμπλοκή και ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος ήταν τότε αρχηγός της ΑΣΔΕΝ στα πέντε νησιά» συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.

Ποια είναι η κατάσταση στα νησιά

Όσον αφορά την κατάσταση στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε: «Εμείς κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, αυτοί που έχουν δικαίωμα να έρθουν από τα νησιά στην ενδοχώρα, να τους φέρουμε στην ενδοχώρα.

Δημιουργούμε θέσεις, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη είσοδος του Απριλίου από τον Έβρο είχε απορροφήσει όλες τις προϋπάρχουσες θέσεις.

Τώρα, ανασυγκροτούμε τις δομές, μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο πήραμε από τη Λέσβο 2.300 άτομα που είχαν δικαίωμα να φύγουν. Θα ολοκληρώσουμε με τη Λέσβο και θα συνεχίσουμε με τη Σάμο και τη Χίο. Συγχρόνως, προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου και των επιτροπών προσφυγών.

Σε αυτά έχουμε επιτυχίες, έχουμε 30% περισσότερες αποφάσεις ασύλου, έχουμε 50% περισσότερες επιδόσεις αποφάσεων.

Αλλά και αυτό δεν μας ικανοποιεί». «Επιδιώκουμε πολιτικά να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα ανακατανομής στις άλλες χώρες της ΕΕ, γιατί -όπως καταλαβαίνετε- με τη λογική ότι έρχονται κάποιοι στα νησιά και από τα νησιά μεταφέρονται στην ενδοχώρα, κάποια στιγμή θα φτάσει το σύστημα στα όριά του.

Αυτήν τη στιγμή όλο και προστίθενται άνθρωποι. Αυξάνονται οι επιτροπές για το άσυλο, αυξάνονται οι επιτροπές για τις προσφυγές και πάμε να κλείσουμε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις. Βέβαια, όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με τις ροές» υποστήριξε.