Το απόρρητο σχέδιο της CIA για να μην «τα κάνουν πάνω τους» οι πιλότοι U2 – Τι έγραφε το εγχειρίδιο του κατασκοπευτικού αεροσκάφους


Επιμέλεια Θεώνη Σταματοπούλου

Το U2 ήταν ένα υπερσύγχρονο Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, θαύμα της μηχανικής και της αεροναυπηγικής που αποτέλεσε το μεγάλο πλεονέκτημα των Αμερικανών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ιδιαίτερα στην δεκαετία του ’50.

Τα πλεονεκτήματα του αεροσκάφους ήταν ότι είχε την ικανότητα να ίπταται έως και τα 70.000 πόδια, ένα ύψος που καθιστούσε δύσκολα τόσο τον εντοπισμό όσο και την αναχαίτισή του.

Η εντολή για την πρώτη επανδρωμένη πτήση του αεροσκάφους δόθηκε την Πρωτομαγιά του 1960 και ο πρώτος πιλότος ήταν ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς.

Ο σκοπός του ήταν να φωτογραφίζει το έδαφος, εντοπίζοντας τόσο στρατιωτικούς στόχους όσο και να παρακάμπτει περιστασιακά τους πυραύλους αέρος – επιφανείας.

Είχε την ικανότητα να ίπταται σε σταθερό ύψος ακόμη και για εννέα συνεχόμενες ώρες και αυτό δημιουργούσε κάποια πρακτικά προβλήματα στον πιλότο. Ένα από αυτά ήταν, ότι σε αυτό το διάστημα ο πιλότος δεν είχε που να κάνει την… ανάγκη του!

Για την επίλυση του προβλήματος, η CIA εφήρμοσε μία ειδική δίαιτα για τους πιλότους του αεροσκάφους U-2, ώστε να μην επιθυμούν ούτε να κάνουν αέρια αλλά ούτε και να αφοδεύσουν!

Ευτυχώς, είχε προβλεφθεί το αεροσκάφος να διαθέτει έναν ειδικό σωλήνα για την ούρηση μιας και είναι πρακτικά αδύνατο για έναν άνθρωπο να καταπιέσει την ανάγκη του για εννέα ολόκληρες ώρες. Για κακή τύχη, ωστόσο, των πιλότων, το αεροσκάφος δεν διέθετε ειδικό μηχανισμό για την αφόδευση.

Η CIA λοιπόν, ανέλαβε δράση και προσέλαβε διατροφολόγους οι οποίοι θα καθόριζαν ειδική δίαιτα για τους πιλότους. Η δίαιτα αυτή βασιζόταν ως επί το πλείστον σε υψηλές πρωτεΐνες και χαμηλά κατάλοιπα.

Αυτό σήμαινε ότι οι πιλότοι θα έπρεπε να αποφεύγουν τροφές όπως το γάλα, το ψωμί, επιδόρπια όπως πίτες και γλυκά, τα φρούτα, τις πίκλες, τους ξηρούς καρπούς και φυσικά το τυρί.

Οι πιλότοι όφειλαν να τηρούν πιστά την εν λόγω δίαιτα ξεκινώντας την ακριβώς μία ημέρα πριν να πετάξουν το αεροσκάφος.

Ο επιδιωκόμενος στόχος αυτής της δίαιτας ήταν οι πιλότοι να καταναλώνουν τρόφιμα τα οποία να μπορούσαν να απορροφηθούν πλήρως από τον γαστρεντερικό σωλήνα, αφήνοντας έτσι ένα ελάχιστο υπόλειμμα για το σχηματισμό κοπράνων και εντερικών αερίων τα οποία δεν ήταν ικανά να προκαλέσουν «ζημιά» στον πιλότο στην διάρκεια της πτήσης.

Το μέχρι πρότινος μυστικό εγχειρίδιο της CIA, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Διαδίκτυο και μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι αναφέρει λεπτομερώς τις διατροφικές συνήθειες που έπρεπε να ακολουθούν οι πιλότοι.

Οι τροφές με τις οποίες επιτρεπόταν να τρέφονται ήταν το τσάι, το ρύζι, τα νουντλς, το τυρί cottage, τα αυγά, το κρέας, οι σούπες και τα λαχανικά.

Κρίμα πάντως, που απαγορεύονταν πέρα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και τα πικάντικα φαγητά, γεγονός πραγματικά ατυχές μιας και πολλές από τις αποστολές του αεροσκάφους U-2 χρησιμοποιούσαν ως εδάφη απογείωσης την Νότιο Κορέα, την Τουρκία και την Ταιβάν. Οι εν λόγω χώρες φημίζονται για τα πικάντικα φαγητά τους.

Όσοι επιθυμείτε να διαβάσετε εκτενώς την περίφημη δίαιτα των πιλότων του αεροσκάφους U-2, ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

ΕΥΠΕΙΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ 2 Ιουνίου: Φάκελλος ΕΜΘ