Αναδρομικά ενστόλων και στρατιωτικών

Αναδρομικά ενστόλων: Τι πρόβλημα δείχνει η δήλωση Καμμένου για την καταβολή – Πότε εκτιμάται ότι θα πάρουν ένστολοι και στρατιωτικοί τα χρήματα

Ήταν 9 Σεπτεμβρίου 2018 όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα δώσει τα αναδρομικά που οφείλει η πολιτεία σε ένστολους και στρατιωτικούς.

Λίγα λεπτά μετά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έσπευδε να δηλώσει ότι τα λεφτά υπάρχουν και «θα μπορούσαν να δοθούν και τώρα». 

Με βάση την εισήγηση που ο ίδιος είχε κάνει στο υπουργείο Οικονομικών εξηγούσε ότι θα άρχιζε άμεσα η καταβολή και θα ολοκληρωνόταν στους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ στο Armyvoice.gr Αναδρομικά ενστόλων: Μποναμάς το Δεκέμβριο – Ποσά ανά βαθμό (video)

Ήδη ο πρώτος μήνας κύλησε χωρίς καμία απολύτως νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι κάτι συμβαίνει, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού εθνικής άμυνας τα ποσά υπάρχουν.

Χθες, ένα μήνα μετά τις αρχικές του δηλώσεις ο Πάνος Καμμένος άρχισε πάλι να λέει ότι είναι θέμα ημερών η καταβολή και για να μην πέσει έξω πάλι, πρόσθεσε: «και πάντως μέχρι το τέλος του χρόνου, η πολιτεία, όπως οφείλει, θα αποκαταστήσει την τεράστια μείωση των εισοδημάτων που είχαν τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ, όπως είχε ανακοίνωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη».

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα με βεβαιότητα:

Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, προκύπτει ότι τα αναδρομικά των στρατιωτικών, θα καταβληθούν εφάπαξ μέχρι το τέλος του 2018.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2019 στις σελίδες 20, 21, 22, αναφέρει κατηγορηματικά ότι συγκεκριμένες δαπάνες θα δοθούν μέσα στο έτος 2018 ΕΦΑΠΑΞ για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ στο Armyvoice.gr ΤΑ ΠΑΝΤΑ για τα αναδρομικά ενστόλων και στρατιωτικών

Ανάμεσα σ΄ αυτές είναι και οι δαπάνες για “την εκτέλεση τελεσίδικων και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων”.

Υπήρχε μια προφορική δέσμευση της κυβέρνησης να φέρει τη νομοθετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπυργείου Οικονομικών το οποίο βρισκόταν στη Βουλή για επεξεργασία και επρόκειτο να μπει στην Ολομέλεια.

Τελικά το νομοσχέδιο πέρασε από την Ολομέλεια, ψηφίστηκε, αλλά η νομοθετική ρύθμιση δεν ήρθε, γεγονός που δείχνει ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα.

Είναι άγνωστο σε ποιο νομοσχέδιο θα κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, καθώς δεδομένου ότι αφορά μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να γίνει μέσα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σήμερα στη Βουλή. Εκτός κι αν φέρουν κάποιο ή αν κατά παράβαση της κοινοβουλευτικής πρακτικής, το φέρουν σε άλλο νομοσχέδιο.

Εάν έρθει την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανή ημερομηνία καταβολής θα είναι με τη μισθοδοσία που θα καταβληθεί στο τέλος Νοεμβρίου.

Ωστόσο κάθε ημέρα καθυστέρησης, σημαίνει ότι θα πλησιάσουμε τον Δεκέμβριο για την καταβολή, δηλαδή με τον μισθό Ιανουαρίου 2019.

Όπως και να έχει θα πρέπει να περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών. Εκεί θα φανεί επακριβώς η όλη διαδικασία μέχρι την καταβολή.

Το 50% των αναδρομικών είχε επιστραφεί στους στρατιωτικούς σε 36 μηνιαίες δόσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά και οι στρατιωτικοί ανησυχούσαν ότι η καταβολή του υπόλοιπου 50% θα γινόταν με παρόμοιο τρόπο.

Η εφάπαξ επιστροφή ήταν κάτι που προτιμούσαν αφού τα ποσά που θα εισπράξουν θα είναι ικανοποιητικά, φθάνοντας σε κάποιους υψηλόβαθμους ακόμη και τα 10.000 ευρώ.
_________________________________________________

 

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο [email protected]