Αναδρομικά ενστόλων: Τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιον; Απάτη ή εξαπάτηση η αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων;

Του αντιπτέραρχου (Ι) εα, Ιωάννη Αναστασάκη

Από το βήμα στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την αποκατάσταση εντός του τρέχοντος έτους, των παρανόμως παρακρατηθέντων σύμφωνα με τις σχετικές Αποφάσεις του ΣτΕ.

Ο χρόνος τρέχει προς το τέλος του και στον Προϋπολογισμό του 2019 δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Σωστό θα πει κανείς, αλλά ούτε μέχρι σήμερα έχει εισαχθεί και ψηφιστεί το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει την εντός του 2018 αποκατάσταση της παράνομης αδικίας και στοχευμένης φτωχοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ στο Armyvoice.gr όλα τα θέματα για τα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ενστόλων και στρατιωτικών

Τι υποκρύπτεται πίσω από αυτή την καθυστέρηση; Υπάρχει δόλος;

Το Διακύβευμα των παρανόμως κρατηθέντων

Η καθυστέρηση εισαγωγής στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων σύμφωνα με τις σχετικές Αποφάσεις του ΣτΕ, δίνει περιθώρια για ανησυχία των ενδιαφερομένων και σπέκουλα περί του πρακτέου.

Κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται στα ΜΜΕ ότι ο Πρωθυπουργός θα κρατήσει τον λόγο του προς τον Λαό και θα επιστραφούν μέχρι το τέλος του 2018 τα παρανόμως παρακρατηθέντα, σύμφωνα με τις Αποφάσεις του ΣτΕ.

Πόσο όμως είναι άδολη η καθυστέρηση νομοθετικής ρύθμισης του θέματος;

Σήμερα που μιλάμε, γνωστή δικηγορική Εταιρεία καλεί με διαφημίσεις τους χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν αποκατάσταση σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, να κινηθούν νομικά για την διεκδίκηση των χρημάτων και μάλιστα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα με τον τίτλο: «Σημαντική ενημέρωση για όσους έχουν βγει στη σύνταξη πριν το 2017» η ενημέρωση της δικηγορικής Εταιρείας αναφέρεται στους νόμους 4024/11 και 4093/12, καταλήγοντας: «Στις 31/12/2018 λήγει η προθεσμία. Μη χάσετε τα χρήματα που σας ανήκουν».

Τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Είτε η δικηγορική Εταιρεία έχει δίκιο και η Κυβέρνηση ροκανίζει τον χρόνο μέχρι το τέλος του έτους για να χάσουν το δικαίωμα διεκδίκησης των χρημάτων χιλιάδες δικαιούχοι που δεν έχουν κινηθεί νομικά, πιστεύοντας στο Κράτος Δικαίου,

Είτε η δικηγορική Εταιρεία έχει άδικο και παραπλανά τους άμοιρους δικαιούχους για να τους εμπλέξει σε άσκοπους δικαστικούς αγώνες.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα και επισήμως η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να δώσουν ένα τέλος στην αγωνία των χιλιάδων συνταξιούχων.

Το θέμα περιπλέκεται σαν τοπίο στην ομίχλη, διότι σχετικά με τον ν.4387/2016 «νόμο Κατρούγκαλου» δεν διαφεύγουν από την νωπή μνήμη μας, τόσο η Επιστολή που υπέβαλε το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών με Αριθμ. Πρωτοκόλλου 291/06-09-2016, όσο και το Υπόμνημα Διαμαρτυρίας που υπέβαλε η ΕΑΑΑ με Αριθμ. Πρωτοκόλλου 550/05-07-2016.

Στην επιστολή του Συντονιστικού Συμβουλίου, που σημειωτέο είχε κοινοποιηθεί και στον Πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«με τον ν. 4387/2016 δεν καταργήθηκαν οι μνημονιακοί νόμοι … και ιδίως ο επαίσχυντος και αντισυνταγματικός 4093/2012, παρ’ όλο που ο κ. Κατρούγκαλος είχε δεσμευτεί επ’ αυτού».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται:
«Με τον ν.4337/2015 δεσμεύεται η Κυβέρνηση ότι θα εξεύρει πόρους για την αποκατάσταση των συντάξεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ, …».

Στο Υπόμνημα Διαμαρτυρίας της ΕΑΑΑ, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τους αποστράτους, για τον μεν ΥΠΕΚΑ κ. Κατρούγκαλο θα πρέπει να αναζητηθεί με αγωγές, για δε τον ΥΕΘΑ κ. Καμμένο στην καλή διάθεση και προαίρεση του Υπουργείου Οικονομικών».

Ειδικά για την άποψη του κ. Κατρούγκαλου, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όπως προκύπτει, φαίνεται πως διέλαθε της προσοχής ότι ως μέλος της Κυβέρνησης οφείλει να επιλύει τα θέματα που απασχολούν πολλές χιλιάδες συνταξιούχων και όχι να στέλνει πελατεία στα δικηγορικά Γραφεία για αγωγές κατά του Δημοσίου.

Διότι με αυτή την στάση, δίνεται η εντύπωση ότι αν και υπουργός αντιλαμβάνεται τους πολίτες σαν δικηγόρος, δηλαδή ως εν δυνάμει πελατεία.

Σε κάθε περίπτωση είναι ανησυχητικό ότι η άποψη του τότε υπεύθυνου ΥΠΕΚΑ και συντάκτη του ομώνυμου νόμου, συνάδει επακριβώς με την άποψη της γνωστής δικηγορικής Εταιρείας όπως προαναφέρθηκε.

Τι ισχύει τελικά; Διότι: «Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά» όπως λέει ο σοφός Λαός.

Η Λαϊκή ιστορική αντίληψη περί πολιτικής

Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ο κινηματογράφος έπαιξε ένα σπουδαίο και σημαντικό ρόλο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και της σκιαγράφησης ανθρώπινων προσωπικών χαρακτήρων. Δεν ξέφυγαν ούτε οι πολιτικοί.

Θυμόμαστε τον αείμνηστο Λάμπρο Κωνσταντάρα ως Υπουργό Μαυρογιαλούρο, που αποκαθιστώντας τον αυτοσεβασμό του, συμφώνησε με τους ψηφοφόρους και αναφώνησε: «μαύρο δαγκωτό στο Μαυρογιαλούρο» και στη συνέχεια παραιτήθηκε από ευθιξία.

Θυμόμαστε τον Βουλευτή Καλοχαιρέτα, που με την ατάκα «ετελείωσεν» εξαπατούσε τους ψηφοφόρους και για να επιλύσει τα θέματα που τους απασχολούσαν μιλούσε από ένα τηλέφωνο που δεν ήταν καν συνδεδεμένο στο τηλεφωνικό δίκτυο.

Θυμόμαστε τον αείμνηστο Ανδρέα Μπάρκουλη ως Βουλευτή Μαντά που ενώ δεν ήξερε τι έκανε στη ζωή του, γνώριζε όμως ότι θα γινόταν υπουργός για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του εφοπλιστή θείου του.

Στην λαϊκή αντίληψη που υιοθετήθηκε και από τους ίδιους τους πολιτευόμενους, ίσχυαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα καταχρηστικά να ισχύουν οι εκφράσεις: «Κατεβαίνω υποψήφιος …» ή «θα εκτεθώ στις εκλογές …».

Έτσι λοιπόν ενδόμυχα κάθε πολιτευτής εμπέδωνε και δυστυχώς συνεχίζει να εμπεδώνει, ότι «Κατεβαίνει» και ότι «Εκτίθεται».

Αυτά για το ιστορικό παρελθόν. Τι συμβαίνει όμως σήμερα; Θα σταματήσει το «κατέβασμα» και η «έκθεση» για να αντικατασταθεί από την «ανάταση» και την «θωράκιση» του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος;

Στην σημερινή πραγματικότητα, στην λαϊκή ιστορική μνήμη θα μείνει χαραγμένος με μελανά χρώματα ο «νόμος Κατρούγκαλου», όπως αποκαλείται στα ΜΜΕ.

Ίσως αργότερα γυριστεί και μία σχετική ταινία ή τηλεοπτική σειρά, για την παράνομη φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών.

Όμως το θέμα της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, δεν είναι μία κινηματογραφική εικονική πραγματικότητα.

Είναι η ίδια η επιβίωση και η αξιοπρεπής διαβίωση. Είναι βασικό ανθρώπινο αγαθό σύμφωνα με την Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνουν και όλοι οι Έλληνες.

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει τα περί του πρακτέου.

_________________________________________________
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.7”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

 

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com

 Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com