Αναδρομικά ενστόλων: Κίνδυνος να ανέβουν κλιμάκιο και να πληρώσουν περισσότερο φόρο λόγω του ΕΦΑΠΑΞ και αν δεν υπάρξει σαφής αναφορά στη ρύθμιση


Τα παθήματα να γίνουν μαθήματα ζητούν οι στρατιωτικοί και οι ένστολοι, οι οποίοι κινδυνεύουν να θεωρηθούν πλούσιοι εάν τους καταβληθούν εφάπαξ τα αναδρομικά και να φορολογηθούν με βάση υψηλότερο κλιμάκιο.

Αυτό το έχουν πάθει ήδη οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν «φορτώσει» όλα τα αναδρομικά στο έτος 2014.

Στα εν ενεργεία στελέχη το πρώτο 50% από τα αναδρομικά ενστόλων και στρατιωτικών που έλαβαν με τη ρύθμιση του 2014, επιμερίστηκαν φορολογικά σε προηγούμενα έτη.

Δηλαδή το συνολικό ποσό που έλαβαν οι εν ενεργεία, μέχρι στιγμής το επιμέρισαν σε προηγούμενα έτη κι έτσι δεν άλλαξαν φορολογικό κλιμάκιο.

Το ποσό που θα λάβουν τώρα, θα πρέπει αναλόγως να επιμεριστεί στα έτη που αντιστοιχούν τα χρήματα, δηλαδή στα έτη που θα έπαιρναν τα χρήματα εάν δεν είχε γίνει η μείωση οτυ μισθού.

Στους συνταξιούχους δεν το έκαναν αυτό γιατί έχει πολλή δουλειά και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκε να επιμερίσει.

Έτσι το σύνολο των αναδρομικών χρεώθηκε φορολογικά στο έτος 2014.Το αποτέλεσμα είναι να αλλάξουν κλιμάκιο και να επιβαρύνονται με μεγαλύτερους φόρους για το συγκεκριμένο έτος.

Συνεπώς στη νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να έρθει στη Βουλή, θα πρέπει να γράψουν ότι αυτά τα χρήματα θα φορολογηθούν στα έτη που αφορούν, δηλαδή από το 2012 έως το 2016 για τους εν ενεργεία και έως σήμερα για τους απόστρατους.

Αν δεν το κάνουν αυτό, κινδυνεύουν να αλλάξουν κλιμάκιο, και μεγάλο μέρος του ποσού να το πάρει πίσω η εφορία.

Η νομοθεσία λέει ότι αν δικαιώνεσαι για αναδρομικά για μισθούς ή συντάξεις φορολογείσαι ανάλογα το έτος που αφορούν.

Αν δεν το κάνουν, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κάθετα η φορολογία του συγκεκριμένου έτους και να αλλάξουν κλιμάκιο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η φορολογία και να έχουν μεγάλη απώλεια από το ποσό που θα λάβουν αναδρομικά το οποίο έτσι θα επιστρέψει στα δημόσια Ταμεία.
Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω