Με διπλή επίσκεψη σε Ελλάδα και Σκόπια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρείχε στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις κυβερνήσεις των δύο χωρών που την προωθούν.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρούσε σε δήλωση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, στο πλαίσιο της διεθνούς στήριξης στη λύση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την «εφημερίδα των συντακτών» το βράδυ της Πέμπτης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρέθεσε δείπνο εργασίας στον γ.γ. του ΝΑΤΟ. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών.

Νωρίτερα, ο Στόλτενμπεργκ είχε μεταβεί στα Σκόπια, από τα οποία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Όπως τόνισε, εάν η συμφωνία επίλυσης του ζητήματος του ονόματος, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, απορριφθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, τότε η χώρα δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στη Συμμαχία. Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στη γειτονική χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Η ιδέα ότι μπορείτε να απορρίψετε στο δημοψήφισμα τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψευδαίσθηση και μόνο… Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί (η ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ εκτός από την αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μήνυμά του προς τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου, χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία «που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα».

Την Τετάρτη, εξάλλου, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς, προειδοποίησε τα Σκόπια ότι σε περίπτωση που απορρίψουν τη Συμφωνία, θα χρειαστούν ενδεχομένως άλλα 25 χρόνια για να υπάρξει λύση του ζητήματος.

Σημειώνεται ότι οι επισκέψεις σε Αθήνα και Σκόπια εντάσσονται στο πλαίσιο διεθνούς στήριξης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα Σκόπια θα επισκεφτεί αύριο (Παρασκευή) ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς (η χώρα του ασκεί την προεδρεία της Ε.Ε.) και το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com