Πυροσβεστικό άρμα μάχης

Πυροσβεστικό άρμα μάχης: Θα ενταχθεί στο Σχέδιο Ξενοκράτης; Το ερώτημα τέθηκε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Το πυροσβεστικό άρμα μάχης μελετήθηκε και κατασκευάστηκε στο 304 ΠΕΒ στο Βελεστίνο, από μηχανικούς και προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, του Εργοστασίου.

Το πυροσβεστικό άρμα έχει χωρητικότητα δεξαμενής 12,5 τόνων νερού και εμβέλεια ρίψης με το «πυροβόλο» του, περί τα 35 μέτρα.

Έχει τη δυνατότητα κατασβέσεως πυρκαγιών σε ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές, αφού η δεξαμενή και το πυροσβεστικό «πυροβόλο» εκτοξεύσεως πυροσβεστικού υγρού εδράζονται πάνω σε σκάφος του γνωστού άρματος μάχης Leopard-1A5, με αποτέλεσμα να μπορεί να κινείται σε εδάφη με μεγάλη κλίση, όπου δεν δύναται να προσεγγίσει άλλο τροχοφόρο όχημα.

Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει τρία πυροσβεστικά άρματα τα οποία είναι κατανεμημένα, ανά ένα, στα Πεδία Βολής Αρμάτων Λιτόχωρου και Ξάνθης και ένα στη νήσο Λέσβο, με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους εντός των αντίστοιχων Πεδίων Βολής.

Το ένα από αυτά μάλιστα, αυτό του Πεδίου Βολής Αρμάτων Λιτόχωρου, αξιολογήθηκε επιχειρησιακά με μέριμνα του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στη Βουλή, τα αποτελέσματα που προέκυψαν κατέδειξαν ότι, το συγκεκριμένο άρμα, καλύπτει επαρκώς τις απαιτήσεις του σκοπού για τον οποίο διασκευάσθηκε, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο την κατάσβεση πυρκαγιών εντός των εδαφικών ορίων καθορισμένου πεδίου Βολής.

Για τον παραπάνω λόγο απορρίφθηκε, από τους επιτελείς του ΓΕΣ, η περαιτέρω
επιχειρησιακή αξιοποίηση και χρήση υπό το πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου
«ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», ήτοι σε καταστροφές από φυσικά φαινόμενα ή συμβάντα που
λαμβάνουν χώρα σε χερσαίο χώρο.

Κατόπιν των παραπάνω, κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018, στην Ανατολική Αττική, τα διασκευασμένα πυροσβεστικά άρματα, δεν θα μπορούσαν να συνδράμουν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, διότι αφενός βρίσκονταν πολλά χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες της φωτιάς και αφετέρου έχουν κριθεί ακατάλληλα για ανάλογες πυρκαγιές.