Κινεζικά drones και προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία από την Κίνα θα αποκτήσει η Σερβία, σύμφωνα με τον αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Την τεχνολογία αυτή δεν διαθέτει σχεδόν καμία χώρα στη γύρω περιοχή.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Πεκίνο, όπου βρέθημε  ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Νενάντ Μιλοράδοβιτς δήλωσε ότι αφορούσε την απόκτηση των drones.

Τα drones  έχουν την ικανότητα να αναζητούν και να εντοπίζουν στόχους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτας, καθώς και να ρίχνουν βόμβες καθοδηγούμενα από λέιζερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρωσικό Mig-31 κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του

“Αυτή είναι μια δυνατότητα που έχουν μόνο οι πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου, και την οποία θα έχει στη διάθεσή της ο Σερβικός στρατός” τόνισε.

Ο Μιλοράδοβιτς επεσήμανε ότι ο Σερβικός Στρατός δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή μια τέτοια ικανότητα. Βέβαια, αυτό ισχύει και για μεγάλο αριθμό χωρών της περιοχής.

Το πακέτο, το οποίο έχει συμφωνηθεί, ανέφερε, θα περιλαμβάνει τη βιομηχανική συνεργασία, δηλαδή τη μεταφορά τεχνολογίας.

Κινέζικα drones και συμπαραγωγή

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μεταφορά τεχνολογίας μέσω της ενσωμάτωσης πολύπλοκων συστημάτων σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα κατασκευαστούν στη Σερβία θα είναι εφοδιασμένα με ειδικά οπτικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε, ότι τα αεροσκάφη θα έχουν τρεις σημαντικές δυνατότητες

  • θα μπορούν να παρακολουθούν το πεδίο της μάχης μέρα και νύχτα,
  • να συντονίζουν στόχους και να ελέγχουν βολές πυροβολικού,
  • να κατευθύνουν βόμβες και πυραύλους καθοδηγούμενους με λέιζερ, όπλα ή άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πρόκειται για δύο συστήματα μάχης νέας γενιάς, το καθένα από τα οποία αποτελείται από τρία drones, επίγειους σταθμούς ελέγχου και ένα απομακρυσμένο σταθμό που μεταφέρει εικόνα.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι τα υπόλοιπα πέντε συστήματα θα κατασκευαστούν από τη Σερβία, χρησιμοποιώντας την κινεζική τεχνολογία.

Αυτές είναι οι πρώτες μορφές στρατιωτικο-τεχνολογικής συνεργασίας με την Κίνα, με στόχο τη διαφοροποίηση του εξοπλισμού της Σερβίας ως ουδέτερης στρατιωτικά χώρας.

Ο Miloradovic εκτιμά ότι η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία με οποιονδήποτε προηγούμενο εταίρο.

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»