Ιντλίμπ: Μια επιχείρηση θα προκαλούσε σφαγή λέει ο Ερντογάν, την ώρα που ο Άσαντ έχει παρατάξει 65000 στρατεύματα, οι Ρώσοι υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ συγκαλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μια ενδεχόμενη επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, την οποία ελέγχουν τζιχαντιστές και αντάρτες, θα οδηγούσε σε «μεγάλη σφαγή», έκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.

Ο Ερντογάν εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής στην Τεχεράνη, με τη συμμετοχή του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας, θα έχει θετικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ιντλίμπ – Συρία: Αυτά τα Ρωσικά πολεμικά ετοιμάζονται για επίθεση (video)

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής στην Τουρκία μετά την επίσημη επίσκεψή του στο Κιργιστάν, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ο οδικός χάρτης για την περιοχή Μάνμπιτζ που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην Άγκυρα και τις ΗΠΑ δεν ακολουθείται όπως προβλεπόταν, συμπλήρωσε η Χουριέτ.

Δύσκολη θέση Ερντογάν για το Ιντλίμπ

Σε πραγματικά δυσχερή θέση έχει βρεθεί η Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα της σχεδιαζόμενης γενικής τελικής επίθεσης του αναγεννημένου Συριακού Στρατού στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες επαρχία Ιντλιμπ στη βορειοδυτική Συρία.

Μετά από σαρωτική νίκες που οδήγησαν στην εκδίωξη των τελευταίων πυρήνων των ανταρτών στο νότο και την εκδίωξη και εγκλωβισμό του Ισλαμικού Κράτους σε ένα θύλακα στην μέση της ερήμου στην Αν.

Συρία ο Άσαντ συγκέντρωσε 65.000 εμπειροπόλεμα στρατεύματα και πληθώρα εξοπλισμού από το νότο και τα ανατολικά της χώρας του στην γραμμή αντιπαράθεσης με τους αντάρτες του Ιντλίμπ.

Όπως φαίνεται οι Ρώσοι δεν πρόκειται να εμποδίσουν την επίθεση του Άσαντ και μάλιστα για το σκοπό αυτό έχουν συγκεντρώσει μια σημαντική σε ισχύ ναυτική δύναμη η οποία σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη που η Μόσχα διατηρεί στη Συρία φιλοδοξεί να αποτρέψει οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στην τελική πολεμική επιχείρηση του Άσαντ κατά των ανταρτών.

Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Ιντλίμπ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο θα συγκαλέσουν την Παρασκευή συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας, την οποία το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ επιθυμεί να επανακτήσει τον έλεγχο της με ρωσική στήριξη, ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

Το ζήτημα της «Ιντλίμπ είναι σοβαρό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η διπλωμάτης ανέφερε ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών των ΗΕ τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας συνάντησης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας, όπως είπε.

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία