Το ISIS μπορεί να χρησιμοποίησε πρώτο το drone – καμικάζι σε αποστολές αυτοκτονίας, όμως οι δυτικές κυβερνήσεις αρχίζουν να το αξιοποιούν.

Επιμέλεια: Εύη Σπανού

Η αποκάλυψη ότι ισραηλινή εταιρία κατασκευής drone προσπάθησε να βομβαρδίσει Αρμένιους στρατιώτες με “ένα από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα” τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με τους “Times of Israel” , προκαλεί τρόμο. Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι η απειλή χρήσης drone  σε ρόλο αποστολών αυτοκτονίας δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τη δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, το μη επανδρωμένο όχημα στάλθηκε στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ “κατόπιν αιτήματος των πελατών του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια επίδειξης πωλήσεων”.

Αν και δεν είναι σαφές εάν ήταν σκόπιμο ή όχι, το drone ξέφυγε της πορείας του, και τραυμάτισε δύο Αρμένιους μαχητές.

Μάλιστα,  τα στελέχη της ισραηλινής εταιρίας που κατασκευάζει το Orbiter 1K φέρονται να πήραν συνειδητά την απόφαση να βομβαρδίσουν Αρμένιους για να κάνουν επίδειξη των δυνατοτήτων του drone  σε υποψήφιο αγοραστή.

Το πιο περίεργο είναι ότι” η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε σε ιδιωτικές εταιρείες άμυνας να επιδείξουν τα εμπορεύματά τους σε πραγματικές συνθήκες”, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ δεν χαρακτηρίζει την Αρμενία ως εχθρό.

 

Kρατικά drone – καμικάζι αυτοκτονίας

Τα κρατικά drone αυτοκτονίας δεν είναι κάτι καινούργιο: η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Ναυτικό Σώμα και ο Στρατός των Η.Π.Α. ανεξάρτητα ακολούθησαν τα drone – καμικάζι που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω φορητών συστημάτων.

Πράγματι, ο ισραηλινός στρατός έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα μη επανδρωμένα αεροχήματα, σε ρόλο καμικάζι τα τελευταία χρόνια και η καταγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης επικεντρώνεται πρωτίστως στην παραβίαση των κανονισμών ελέγχου και ελέγχου των εξαγωγών όπλων.

Το περιστατικό με την Αρμενία δείχνει το αβέβαιο μέλλον των drone – καμικάζι στα κυβερνητικά οπλοστάσια, που προκαλέι ανησυχία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της εθνικής ασφάλειας.

Ας δούμε μερικά περιστατικά.

Τον Απρίλιο του 2015, ένα drone εκτόξευσε ραδιενεργό υλικό στην ταράτσα της επίσημης κατοικίας του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzō Abe.

Πιο πρόσφατα, αντιδημοκρατικοί επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο με drone κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής στην οποία μιλούσε.

Κατά περίεργο τρόπο, ο κόσμος θεωρεί ότι το Ισραήλ πούλησε drone αυτοκτονίας στο Αζερμπαϊτζάν χάρη σε ένα μουσικό βίντεο που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο από την ποπ-σταρ Narmin Karimbayova που φαινόταν να δείχνει ένα από τα ισραηλινά IAI Harop να έχουν εκτοξευθεί από drone καμικάζι.

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»