Οι σπουδαστές της ΑΔΙΣΠΟ, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διήμερο σεμινάριο αναφορικά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, διημερίδα επί θεμάτων Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (International Humanitarian Law), η οποία διοργανώθηκε από την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), σε συνεργασία με το γραφείο Αθηνών της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Σκοπός της διημερίδας ήταν η ενημέρωση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στην Επιχειρησιακή Σχεδίαση.

Τι είναι η ΑΔΙΣΠΟ ;

Αποστολή της Σχολής είναι να παρέχει σε ανώτερους Αξκούς των τριών Κλάδων των ΕΔ, διακλαδική εκπαίδευση επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου καθώς και επιμόρφωση σε βασικά θέματα γεωπολιτικής, με σκοπό την προαγωγή της ικανότητάς τους στη σχεδίαση, διεύθυνση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την κατάρτισή τους για την στελέχωση εθνικών και συμμαχικών διακλαδικών στρατηγείων στο εσωτερικό ή εξωτερικό και να τους καταστήσει ικανούς διοικητές και επιτελείς επιχειρησιακών σχηματισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΠΟΠ: 32 Παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές – Ποιοι φεύγουν

Επιπλέον, η Σχολή, λειτουργεί και ως επιστημονικός και επιτελικός φορέας, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, για θέματα Διακλαδικότητας, Άμυνας, Ασφάλειας και Γεωπολιτικής – Στρατηγικής, Εθνικού, Συμμαχικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στην Σχολή φοιτούν ανώτεροι αξιωματικοί των τριών κλάδων των ΕΔ βαθμού Ταγματάρχη-Αντισυνταγματάρχη του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), Πλωτάρχη- Αντιπλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και Επισμηναγού- Αντισμηνάρχου, της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Επίσης φοιτούν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, του ΠΣ και του ΛΣ, ανώτεροι αξιωματικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και αριθμός ανώτερων αξιωματικών συμμαχικών και άλλων φίλιων κρατών.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης για κάθε εκπαιδευτική περίοδο, είναι 10 μήνες. Οι εξετάσεις εισαγωγής στην ΑΔΙΣΠΟ διεξάγονται μια φορά το χρόνο, με μέριμνα των κλάδων, δικαίωμα συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις έχουν οι αξιωματικοί των τριών Κλάδων των ΕΔ που έχουν συμπληρώσει το 14ο μέχρι και το 25ο έτος υπηρεσίας τους και φοίτησης με τη συμπλήρωση του 15ου μέχρι και του 26ου έτους υπηρεσίας τους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό της ΑΔΙΣΠΟ, από το έτος 2010 οι προς επιλογή αξιωματικοί θα πρέπει να γνωρίζουν την Αγγλική γλώσσα σε επίπεδο First Certficate ή άλλη γλώσσα χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίστοιχο επίπεδο.

Η εκπαίδευση διαρκεί 44 εβδομάδες, διαιρείται σε δύο (2) εκπαιδευτικές περιόδους.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com