10 Σεπτεμβρίου 1995: Προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα», που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

1224…. Ιδρύεται το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.

1898…. H αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ, δολοφονείται στη Γενεύη από τον αναρχικό Λουίτζι Λουκένι.

1919…. Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (Σεν Ζερμέν), μεταξύ των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Αυστρίας, που βάζει τέλος στην Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και του Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων.

1925…. Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας (αβασιλεύτου), που τίθεται αμέσως σε ισχύ.

1943…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην Ιταλία, οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Ρώμη και το Μιλάνο μετά από πολιορκία.

1953…. Ισχυρότατοι σεισμοί πλήττουν την Κύπρο. Καταστρέφεται η Πάφος, με 63 νεκρούς, 200 τραυματίες και 4.000 άστεγους. Πολλά σπίτια καταρρέουν σε 158 χωριά.

1960…. Ο θρυλικός αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλητος.

Πέτρος Γαλακτόπουλος, 10 Σεπτεμβρίου
Πέτρος Γαλακτόπουλος

1972…. Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στα 74 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

1976…. Στη Γιουγκοσλαβία, κοντά στο Ζάγκρεμπ, 176 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, όταν συγκρούονται ένα αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών και ένα Yugoslav DC-9.

1977…. Ο Τυνήσιος φονιάς Χαμιντά Τζαντουμπί είναι ο τελευταίος κατάδικος που εκτελείται με γκιλοτίνα στη Γαλλία.

1980…. Η Λιβύη και η Συρία ανακοινώνουν ότι είναι «ενοποιημένο κράτος» και καλούν κι άλλες αραβικές χώρες να ενωθούν μαζί τους.

1981…. Στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται η νέα περιφερειακή οδός Αλίμου-Καρέα-Κατεχάκη.

Nirvana, 10 Σεπτεμβρίου

1991…. Οι Nirvana κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Smells Like Teen Spirit».

10 Σεπτεμβρίου 1995…. Προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα», που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

2002…. Η Ελβετία γίνεται μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Άννα Λιντ, 10 Σεπτεμβρίου
Άννα Λιντ

2003…. Άγνωστος καταφέρει πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι στην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ, την ώρα που ψωνίζει σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης. Θα υποκύψει στα τραύματά της την επόμενη μέρα.

Γεράσιμος Σκλάβος, 10 Σεπτεμβρίου
Γεράσιμος Σκλάβος

Σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου 1927 γεννήθηκε ο Γεράσιμος Σκλάβος, γλύπτης.

Το 1933 γεννήθηκε ο Καρλ Λάγκερφελντ, Γερμανός μόδιστρος.

Την ίδια μέρα το 1956 γεννήθηκε ο Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός.

Σαν σήμερα το 1827 πέθανε ο Ούγκο Φόσκολο, (Ούγος Φώσκολος), ελληνικής καταγωγής Ιταλός ποιητής.

Το 1976 έφυγε από την ζωή ο Ντάλτον Τράμπο, Αμερικανός σεναριογράφος και συγγραφέας, ένας από τους δέκα «μαυροπινακισμένους» του Χόλιγουντ. («Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του»)

Την ίδια μέρα το 2007 πέθανε η Ανίτα Ρόντικ, Αγγλίδα επιχειρηματίας, ιδρύτρια των «Body Shop».

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»