Ισμαήλ Εμβέρ, Κεμάλ Ατατούρκ. Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κινείται μεταξύ των δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων της Τουρκίας , του Ισμαήλ Εμβέρ Πασά και του Μουσταφά Κεμάλ.

Γράφει ειδικός συνεργάτης

Ο Ισμαήλ είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, παρόλα αυτά κατάφερε να αποφοιτήσει από τη Στρατιωτική Ακαδημία Χαρπ της Άγκυρας με το βαθμό του Λοχαγού να λάβει προαγωγή σε Ταγματάρχη.

Ηταν εκ των ιδρυτικών του Κομιτάτου «Ένωσις και Πρόοδος» (Νεότουρκων) και εξελίχθηκε μετέπειτα σε ηγέτης της παράνομης αυτής μυστικής οργάνωσης.

Από ηγέτης του κινήματος των Νεότουρκων μέσα από μια σειρά παρασκηνιακών δράσεων μεταβάλλεται σε πραγματικό αρχηγό της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εξελίσσεται σε Εμβέρ Εφέντη, σε Εμβέρ Μπέη φτάνοντας στον κορυφαίο τίτλο του Εμβέρ Πασά.

Το φασιστικό ιδεολόγημα του Παντουρκισμού, διάχυτο στην πολιτική του σκέψη-δράση.

Η πραγμάτωση του οράματος του και η επίτευξη των δικών του προσωπικών σχεδιασμών επέβαλλε μια σειρά οβιδιακών μεταμορφώσεων και μια σειρά συνεχώς ελιγμών (ανακυβιστήσεων). Δεν δίστασε στιγμή να το πράξει.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή στα πηγαδάκια ξένων διπλωματών καταγράφονταν ως «Χώρα του Εμβέρ».

Ο ίδιος απολάμβανε τον τίτλο του “Απελευθερωτή” κεφαλαιοποιώντας τις επιτυχίες του, επιτυγχάνει αύξηση του πολιτικού του κύρους και των λαϊκών ερεισμάτων του.

Δημιουργούνται έτσι οι συνθήκες επιβολής ενός ιδιότυπου δικτατορικού ζυγού στην τουρκική κοινωνία.

Οι χειρισμοί του όμως ως Υπουργού Στρατιωτικών, αποδεικνύονται ανεπαρκείς σε πολλά επίπεδα πολλές φορές βυθίζοντας την Τουρκία στην οικονομική δυσπραγία.

Οχι τυχαία ενοχοποιεί τους πάντες για τις εξελίξεις αυτές. Το πρόσωπο του διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην εξουδετέρωση του είναι ο Μουσταφά Κεμάλ, παλιός σύντροφος του, και ομοιδεάτης του.

Το μοιραίο λάθος του Ισμαήλ Εμβέρ, η εμμονή του στην απόσπαση ρωσικών εδαφών με πρόσχημα την ένωση των Οθωμανών Τούρκων με τους τουρκικούς πληθυσμούς της Ρωσο-κεντρικής Ασίας, και η προσπάθεια ανατροπής του Κεμάλ.

Μέσα από την συνοπτική αυτή περιγραφή της ιστορικής πορείας του Ισμαήλ Εμβέρ είναι εύκολο να εντοπιστούν τα κοινά στοιχεία του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Οχι τυχαία λοιπόν λέγεται και γράφεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κινείται μεταξύ των δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων της Τουρκίας , του Εμβέρ Πασά και του Μουσταφά Κεμάλ, υιοθετώντας πολιτικές τους συμπεριφορές κατά το δοκούν.

Covid19: Έχει ατομική ευθύνη ο ΥΕΘΑ ή ...YOLO; click