Ρωσικά μαχητικά MiG-29 παρέλαβε η Σερβία, κίνηση που από τον δυτικό Τύπο ερμηνεύεται ως αύξηση της επιρροής της Ρωσίας στην πετιοχή των Βαλκανίων.


Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρακολούθησε την τελετή παραλαβής σε  στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, ευχαριστώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας.

Τον Οκτώβριο, η Σερβία  παρέλαβε έξι αεροσκάφη MiG-29 από τη Ρωσία, η οποία έχει υποσχεθεί επίσης την παράδοση 30 αρμάτων μάχης και 30 τεθωρακισμένων οχημάτων.

Τα δυο  MiG-29 που παραδόθηκαν στο Βελιγράδι έχουν υποστεί εκτεταμένη αναβάθμιση, υποστηρίζει σχετικό δημοσίευμα του www.defensenews.com. 

Η αναβάθμιση έξι συνολικά μαχητικών θα κοστίσειν στη Σερβία περίπου 185 εκατομμύρια ευρώ (213 εκατομμύρια δολάρια).

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, δήλωσε ότι  τα αναβαθμισμένα MiG θα λάββουν ονόματα Σέρβων πιλότων και άλλων «ηρώων» που έχασαν τη ζωή τους κατά την «επίθεση του ΝΑΤΟ» το 1999, όταν οι αεροπορικές δυνάμεις της Σερβίας δέχθηκαν επίθεση από τη δυτική συμμαχία.

Η Σερβία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαπραγματεύεται πρόσθετες αγορές όπλων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων καθώς και συστημάτων αεράμυνας.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι αναμένει ότι οκτώ ανακατασκευασμένα MiG-29 θα πετάξουν στην στρατιωτική παρέλαση τον ερχόμενο Νοέμβριο σοτ Βελιγράδι, στην οποία αναμένεται να είναι παρών και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις του ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι η ενίσχυση της Σερβικής αεροπορίας, λειτουργεί αποτρεπτικά σε όποιον την επιβουλεύεται,  προσθέτοντας ότι« η Σερβία δεν θα είναι πλέον εύκολος στόχος».

Η αναβάσθμιση των MiG-29 είναι μάλλον η απάντηση στους εξοπλισμούς της Κροατίας, η οποία ως χώρα μάλος του ΝΑΤΟ, πρόσφατα συμφώνησε να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από το Ισραήλ.

Η Σερβία από την πλευρά της επιθυμεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.