Τραμπ Ερντογάν Συρία

Αιφνιδιαστκή επίθεση μέσω Twitter στην τουρκική οικονομία κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ ανεβάζοντας τις τιμές για τον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο αμερικανός πρόεδρος αιτιολογεί την κίνησή του λέγοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο και πως η τουρκική λίρα υποχωρεί γρήγορα έναντι του ισχυρού δολαρίου.

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα διασταυρώνουν τα ξίφη τους λόγω της κράτησης του αμερικανικού ευαγγελιστή πάστορα Μπράνσον στην Τουρκία. Αντιμετωπίζει 35 χρόνια φυλάκισης εάν κριθεί ένοχος για την υποστήριξη του ανεπιτυχούς πραξικοπήματος για την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.

Ο Τραμπ αποφάσισε τον Μάρτιο να επιβάλει δασμούς 25% στην εισαγωγή χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. 

Το διπλωματικό ρήγμα μεταξύ των χωρών έχει κάνει την τουρκική λίρα να σημειώνει απανωτά χαμηλά ρεκόρ  από την περασμένη εβδομάδα. 

Η χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία είναι 6,3 σε σχέση με το δολάριο. Οι επενδυτές στην Τουρκία ανησυχούν επίσης για την παρέμβαση του προέδρου Ερντογάν στις υποθέσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η Τουρκία πραγματοποίησε τιμολόγια ύψους 266,5 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι των ΗΠΑ τον Ιούνιο, στοχεύοντας στις αμερικανικές εισαγωγές άνθρακα, χαρτιού, καρυδιών, αμυγδάλων, καπνού, ουίσκυ, μηχανημάτων κλπ.

Την 1η Αυγούστου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, απαγορεύοντας στις αμερικανικές τράπεζες και επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες να συνεργαστούν μαζί τους, απειλώντας να επιβάλουν “μεγάλες κυρώσεις” εάν η Άγκυρα  δεν απελευθερώσει τον πάστορα. 

Ο Ερντογάν απάντησε ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί, παρά την πολιτική κυρώσεων του Τράμπο και δήλωσε ότι η απάντησή του θα είναι αντίνοινα σαν καθρέφτης. 

Δείτε τι γράφει στο Twitter:Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com