Κρυπτονόμισμα: Η κίνηση της Μόσχας να εγκαινιάσει γιγαντιαία φάρμα παραγωγής, δείχνει πρόθεση να μπει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά.

Μια ρωσική εταιρεία εγκαινίασε σήμερα, σε ένα πρώην σοβιετικό εργαστήριο στη βόρεια Ρωσία, μια μονάδα παραγωγής κρυπτονομισμάτων που, όπως υποστηρίζει, έχει ικανότητες “εξόρυξης” άνευ προηγουμένου στη χώρα, σε μια περίοδο που οι αρχές προσπαθούν να επιβάλουν ρυθμιστικούς κανόνες σ’ αυτόν τον τομέα που γνωρίζει άνθιση.

“Είναι η μεγαλύτερη και προς το παρόν η μοναδική «φάρμα» στη Ρωσία, που όχι μόνο παράγει κρυπτονομίσματα αλλά προσφέρει και υπηρεσίες σε εκείνους που κάνουν εξόρυξη” είπε στους δημοσιογράφους ο Αλεξέι Κορολιόφ, ο συνιδρυτής του κέντρου Kriptoiounivers. Η εταιρεία εδρεύει στην πόλη Κιρίτσι, 180 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αγίας Πετρούπολης. Οι εγκαταστάσεις της στεγάζονται σε ένα χώρο 4.000 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνουν 3.000 μονάδες εξόρυξης bitcoin και litecoin, των δύο γνωστότερων κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Η ιδιωτική εταιρεία στεγάζεται σε ένα πρώην σοβιετικό εργαστήριο, που είχε εγκαταλειφθεί εδώ και 20 χρόνια και στο παρελθόν παρήγε λιπάσματα.

Η κατασκευή του κέντρου στοίχισε 500 εκατομμύρια ρούβλια (6,5 εκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με τον Κορολιόφ, η κάθε μονάδα εξόρυξης μπορεί να παράγει 130-140.000 ρούβλια ετησίως. Οι εγκαταστάσεις έχουν συνολική ισχύ 20 μεγαβάτ.

Η ρωσική κυβέρνηση επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να ρυθμίσουν τον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Το κοινοβούλιο εξετάζει αυτήν την περίοδο ένα νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα νομιμοποιηθεί η παραγωγή τους αλλά θα απαγορεύεται η ανταλλαγή τους με ρούβλια.

“Με βάση τον νόμο, ότι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται. Επομένως, δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για τη δραστηριότητά μας” σχολίασε ο Κορολιόφ.

Τι είναι το κρυπτονόμισμα

Το Κρυπτονόμισμα είναι μία peer-to-peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για την διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν χρήση μιας Κατανεμημένης Βάσης Δεδομένων ως τον πυλώνα του συστήματος τους, το επονομαζόμενο Blockchain. Το bitcoin που παρουσιάστηκε το 2009, έγινε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα. Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικά του και να τον τροποποιήσουν (forking). Έκτοτε δημιουργήθηκε μια πληθώρα νέων κρυπτονομισμάτων στα οποία έχουν γίνει προσπάθειες για να βελτιωθούν ή και να προστεθούν λειτουργίες όπως ταχύτερες συναλλαγές, μεγαλύτερη ανωνυμία κ.ά.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος είναι ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του και μέσω αυτού η ανθεκτικότητά του σε κάθε μορφής προσπάθεια για έλεγχο και παρέμβαση.

Το ανώτατο όριο της αγοράς κρυπτογράφησης εκτιμάται ότι θα φτάσει τα $ 1-2 τρισεκατομμύρια το 2018