Το Ιράν θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα νέο μαχητικό τζετ, ενώ η ανάπτυξη των πυραυλικών δυνατοτήτων της παραμένουν βασική προτεραιότητα της Τεχεράνης, μετέδωσε  το πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλούμενο τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

«Θα παρουσιάσουμε ένα αεριωθούμενο την Ημέρα της Αμυντικής Βιομηχανίας και ο κόσμος θα το δει να πετάει, όπως (θα έχει τη δυνατότητα να δει) και τον εξοπλισμό που σχεδιάσαμε για αυτό» δήλωσε ο ταξίαρχος Άμιρ Χαταμί.

Το Ιράν γιορτάζει την Εθνική Ημέρα Αμυντικής Βιομηχανίας την 22α Αυγούστου.

Η Πολεμική Αεροπορία του Ιράν σήμερα

Η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα του ptisidiastima.com διαθέτει έναν φαινομενικά μεγάλο αεροπορικό στόλο, αποτελούμενο από τουλάχιστον 750 αεροσκάφη.

Όντας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, μέχρι τη πτώση του Σάχη το 1979, προμηθεύτηκε έναν τεράστιο αριθμό αμερικανικών και γενικότερα δυτικών αεροσκαφών κατά τη δεκαετία του ’70. Το παράδοξο είναι πως πολλά από αυτά τα αεροπλάνα, βρίσκονται ακόμη σε πτητική κατάσταση (κάποιοι από τους αντίστοιχους τύπους έχουν αποσυρθεί από τα οπλοστάσια των δυτικών χωρών), όντας κυριολεκτικά ιπτάμενα «μουσεία».

Θα πρέπει σαφώς να τονίσουμε την ιρανική εφευρετικότητα, που κατάφερε να διατηρήσει πολλά από τα αεροσκάφη σε πτητική κατάσταση, παρά το γεγονός πως η χώρα βιώνει (επισήμως*) πλήρες εμπάργκο όπλων από τη Δύση τα τελευταία 38 χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ήταν να στραφεί το Ιράν σε άλλες πηγές, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Αναγκάστηκε επίσης να διατηρήσει σε μάχιμη υπηρεσία αεροσκάφη όπως το F-14, F-5, F-1 κτλ.