Δεν προχωρά σε αναστολή των ΜΟΕ με την Τουρκία το ΓΕΕΘΑ. Μόνο κάτι χαμηλής έντασης δραστηριότητες όπως για παράδειγμα οι ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των παραγωγικών σχολών, έχουν ανασταλεί.

Παρά το γεγονός ότι ιστοσελίδες επιχειρούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις ότι αναστέλονται τα ΜΟΕ με την Τουρκία, το ΓΕΕΘΑ εξηγεί ότι πρόκειται για αναστολή χαμηλής έντασης και αξίας  δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα οι αθλητικοί αγώνες μεταξύ των παραγωγικών σχολών, ή κάποιες επισκέψεις αξιωματούχων χαμηλής κλίμακας.

Οι προγραμματισμένες ασκήσεις θα γίνουν κανονικά, επεσήμαναν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Το Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αφορούν τον προγραμματισμό των ασκήσεων, τον σεβασμό των θρησκευτικών αργιών (το οποίο στην πράξη μονομερώς τον έχει καταργήσει η Τουρκία), το “μορατόριουμ” στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να μην πληγεί ο τουρισμός και τις κοινωνικές εκδηλώσεις και ανταλλαγές επισκέψεων από τις δυο πλευρές.

Αυτό που καταργείται για τους επόμενους μήνες, δεν είναι ούτε ο προγραματισμός των ακσήσεων πχ θα γίνει ο Παρμενίωνας στις συμφωνηθείσες ημερομηνίες, ούτε βέβαια το καλοκαιρινό μορατόριουμ. Δεν θα ξεκινήσουμε ξαφνικά να κάνουμε ασκήσεις στο Αιγαίο.

Μόνο το “κοινωνικό σκέλος” επηρεάζεται, το οποίο αφορά την ανταλλαγή κάποιων χαμηλόβαθμων αξιωματικών, τη συμμετοχή εκατέρωθεν σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις κλπ.

Πάντως θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι εδώ ο Ερντογάν δεν επιστρέφει τον πάστορα την ώρα που οι ΗΠΑ ρίχνουν στα βράχια την Τουρκική οικονομία.

Με την αναστολή των ποδοσφαιρικών αγώνων των Ευέλπιδων θα ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία για να επιστρέψει τους δυο στρατιωτικούς;

Με την ευκαιρία, ένα καλό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι εάν έχουν τοποθετηθεί στην Τουρκία και εάν έχουν μόνιμη διεύθυνση καοτικίας. Κι αν όχι γιατί;

 Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com