Το αεροσκάφος F-35 σχεδιάστηκε για να μπορεί να προσβάλει τους στόχους του από μακριά. Παρόλα αυτά, διαθέτει και το πολυβόλο GAU-22 για το ενδεχόμενο εμπλοκής του σε αερομαχία και όχι μόνο. 


Αν και κατά πολλούς ένα πολυβόλο μπορεί να είναι αναχρονισμός σε ένα τέτοιο αεροσκάφος, η εμπειρία έχει δείξει ότι το εσωτερικά μεταφερόμενο πολυβόλο αποτελεί μια «εφεδρεία οπλισμού» τόσο για αγώνα Αέρος – Αέρος όσο και για αγώνα Αέρος – Εδάφους.

Όπως είχε γράψει στο Armyvoice.gr ο υπολοχαγός (ΑΠΒ) Σώζων Λεβεντόπουλος,  στην έκδοση F-35A (αυτή που προμηθεύεται η Τουρκία) έχει προβλεφθεί η ύπαρξη εσωτερικά μεταφερόμενου πολυβόλου, του GAU-22/Α των 25 mm.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: F-35: Θα έχουν όπλα τουρκικής κατασκευής!

Το GAU-22/A είναι κατασκευής της General Dynam-ics Ordnance and Tactical Sys-tem (GD-OTS) για εγκατάσταση τόσο εσωτερικά (F-35A) όσο και για χρήση με την εξωτερική μονάδα (MSG) των F-35B/C.

Είναι ένα όπλο τύπου Gatling 4-κανών (μια λιγότερη από το γνωστό GAU-12/U επίσης κατασκευής GD-OTS.

Καταλαμβάνει 20% λιγότερο χώρο και είναι 20 κιλά περίπου ελαφρύτερο. Έχει μέγιστη ταχυβολία 3000 βολών το λεπτό και η αναχορηγία του ανέρχεται σε 182 πλήρεις βολές.

Δείτε το βίντεο από τις δοκιμές του πυροβόλου, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

F-35: Το πολυβόλο  με προβλήματα ευστοχίας

Το πολυβόλο είχε παρουσιάσει προβλήματα, καθώς στην έκδοση  “F-35A” κατά τις βολές είχε απόκλιση προς τα δεξιά και σε απόσταση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις αρχές του χρόνου, το πυροβόλο της συμβατικής έκδοσης του διακλαδικού μαχητικού κρούσης (“JSF”) “Lockheed Martin F-35A”, κατά τις βολές, είχε μια μόνιμη απόκλιση προς τα δεξιά και σε βάθος, σύμφωνα με τον επικεφαλής δοκιμαστή όπλων του Πενταγώνου.

Όπως αναφέρει το proelasi.org στην έκθεση οικονομικού έτους 2017 (“FY 2017”) το γραφείο Διεύθυνσης, Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης (DOT&E), δήλωσε ότι οι αρχικές δοκιμές ευστοχίας του πυροβόλου επί ατρακτιδίου των αεροσκαφών βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (“STOVL”) “F-35B” του Σώματος Πεζοναυτών και έκδοσης αεροπλανοφόρου “F-35C” του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής παρουσίασαν ότι τα πυροβόλα τους εμφανίζουν τις ίδιες αποκλίσεις στην σκόπευση όπως και το μοντέλο “A”.