Έλληνες στρατιωτικοί: Δεν μπορούμε να αναλύουμε την Τουρκία με βάση τα δυτικά πρότυπα. Ο Δ. Σταθακόπουλος παρουσιάζει την Οθωμανική λογική του Ερντογάν

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Ο Ερντογάν, εξηγεί ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, πιστεύει ότι είναι η συνέχεια οθωμανού σουλτάνου, και προκειμένου να ερμηνεύσουμε τα σύγχρονα, όσα συνέβησαν με την φυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωικών, θα πρέπει ίσως να λάβουμε υπόψη μας το πώς λειτουργούσαν οι σουλτάνοι στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Ο σουλτάνος ασκούσε εξουσία στη ζωή και στο θάνατο του κάθε υπηκόου που βρισκόταν στο έδαφός του. Όταν φυλάκιζε ξένους υπηκόους, συνήθως χωρίς κατηγορητήριο, κάτι που προσομοιάζει στην σύγχορνη Τουρκία, είχαν να ελπίζουν σε μια διαπραγμάτευσ.

Πότε τους άφηνε ο σουλτάνος; Ή ποτέ, ή έκανε ο “καδής” ένα κατηγορητήριο και τους δίκαζε και μπορούσε να τους εκτελέσει με φρικτούς τρόπους. Ακόμα κι αν ήταν έμποροι, μπορούσε να τους κατηγορήσει ως κατακόπους, κάτι που βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στην σημερινή Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Έλληνες στρατιωτικοί: Γιατί ο Ερντογάν έδωσε “άφεση” 15αύγουστο

Μπορούσε βέβαια να τους δώσει το λεγόμενο “ΑΦ”, αυτό που στα ελληνικά λέμε “άφεσις”, το οποίο το είχαμε ξεχάσει και τελευταία με αφορμή τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς έπρεπε να το επαναφέρουμε για να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου.

Το “Αφ” το ασκούσε πριν τις μεγάλες γιορτές των χριαστιανών, δηλαδή Χριστούγεννα, Πάσχα και 15Αύγουστο.

Έτσι και ο Ερντογάν σήμερα, πήρε για οτυς δυο στρατιωτικούς μια πολιτική απόφαση, σουλτανικού ύφους και ήθους και απελευθέρωσε  τους δυο Έλληνες Στρατιωτικούς. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται με αυτή την κίνηση, δεν είναι η Δύση, αλλά κυρίως το εσωτερικό της Τουρκίας.

Δείχνει ότι δεν είναι κράτος, ή πρόεδρο που κάνει ο,τι του λένε οι μεγάλες δυνάμεις, αλλά είναι ισότιμος εταίρος, με δική του πολιτική στη σκακιέρα των διεθνών εξελίξεων,

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο Armyvoice.gr  ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας Οθωμανικής περιόδου και δικηγόρος Πειραιά.

 

 

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία