Στρατιωτικό Μουσείο Κιλκίς: Την πρωτοβουλία ανακαίνισης ενός σημαντικού μουσείου είχε η 71η Ταξιαρχία, αλλά και τη στήριξη από φιλέλληνα βιομήχανο, που αξίζει συγχαρητήρια.

Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων Κιλκίς, γνωστό σε όλους ως «Πολεμικό Μουσείο», στην κορυφή του πευκόφυτου λόφο του Ηρώου της Μάχης του Κιλκίς, παρουσιάζει πια μιαν άλλη εικόνα.

Το Μουσείο υπέστη εκτεταμένη ανακαίνιση, τόσο στον χώρο όσο και στα εκθέματα, με πρωτοβουλία της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, και την οικονομική στήριξη ενός ανθρώπου που αγαπά τον τόπο του.

Καθοριστικό ρόλο στην τελευταία αυτή ανακαίνιση του Μουσείου έπαιξε η οικονομική και όχι μόνο βοήθεια που προσέφερε ο  Θανάσης Κουκάκης, διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας “Φάρμα Κουκάκη” αποδεικνύοντας γι’ ακόμη μια φορά τις ευαισθησίες και την αγάπη του για το νομό Κιλκίς.

Ολες τις εργασίες ανακαίνισης συντόνισε η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «Πόντος», η οποία και είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και λειτουργία του Μουσείου. Πρόκειται για την τρίτη ανακαίνιση που γίνεται στο κτήριο, ενώ προηγήθηκαν αυτές του 1987 και 1996, όπου προστέθηκε και η τρίτη αίθουσα στο κτήριο.

Στην τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου χώρου ο ταξίαρχος Π. Καπραβέλος μίλησε για το έργο που έγινε και την καθοριστική συμβολή των ανθρώπων που βοήθησαν: το βιομήχανο Θ. Κουκάκη, τον μηχανικό-εργολάβο Γεώργιο Φιρτινίδη, τον π. διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειο Νικόλτσιο και τον γιο του Νικόλαο.

Ετσι λοιπόν, βελτιώθηκε το οπτικοακουστικό σύστημα προβολής της Μάχης, προστέθηκαν νέες καλαίσθητες προθήκες εκθεμάτων, ξεκαθαρίστηκε το υλικό που εκτίθεται και προστέθηκε νέο, ενώ ανακαινίστηκαν οι τρεις αίθουσες και ο περιβάλλοντας χώρος του Μουσείου.

Στην τελετή των εγκαινίων, η οποία μηδέποτε ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, χοροστάτησε ο αρχιμανδρίτης Επιφάνειος.

Η καθιερωμένη κορδέλα κόπηκε με την παρουσία του δημάρχου Κιλκίς Δ. Σισμανίδη, του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Αν. Βεργίδη, παραγόντων και πολιτών του Κιλκίς, ενώ προηγήθηκε ομιλία του αντισυνταγματάρχη Μ. Σειρηνάκη για τη Μάχη του Κιλκίς.

Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης των παρευρισκόμενων από τον κ. Νικόλτσιο, ο κ. Καπράλος απένειμε τιμητικές διακρίσεις και συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην ανακαίνιση του Μουσείου, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για την τοπική κοινωνία.