Ερντογάν ένταξη της Τουρκίας

«Η Τουρκία μπορεί να είναι η επόμενη χώρα που θα διαλυθεί. Διαθέτει όλα τα στοιχεία που έχει ένα κράτος όταν αρχίσει να διαλύεται». Αυτό λέει η Μαρί Οουενς Τόμσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Indosuez Wealth Management στη Γενεύη.

Ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία πλήττουν γενικότερα τις αναδυόμενες αγορές.

Καθώς η Fed αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού, οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Αργεντινή, το Μεξικό και η Τουρκία, και τα τοποθετούν στο δολάριο. Ωστόσο, η Τουρκία ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομία, εξαιτίας της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Όταν ελληνικά μαχητικά φωτογράφιζαν τον Τουρκικό Στρατό – Ημέρες δόξας

Ενδεικτική για το επενδυτικό κλίμα είναι σφυγμομέτρηση της τράπεζας Citi που δείχνει ότι το 43% των επενδυτών προτίθεται να αναστείλει ενδεχόμενες επενδύσεις στην Τουρκία προφανώς λόγω των μέτριων επιδόσεων της τουρκικής οικονομίας, αλλά και τις αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ για τις αναπτυξιακές της προοπτικές».

Κι΄ενώ αυτή είναι η πολύ επικίνδυνη οικονομική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, ήρθε η Fitch και έδωσε άλλο ένα χτύπημα υποβαθμίζοντας το αξιόχρεο 24 τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναβάθμιση F-16: Πότε ξεκινάει – Πόσα F-35 θα έχει η Τουρκία όταν λήξει

Συγκεκριμένα, η Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα για 24 τουρκικές τράπεζες προχώρησε, προχωρώντας, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε περικοπή του ακόμη και κατά δύο βαθμίδες.

Ο δείκτης δανείων/καταθέσεων για τον κλάδο έφθασε το 127% στο τέλος του περασμένου μήνα, ενώ το εξωτερικό χρέος των τραπεζών ανερχόταν σε 186 δισ. δολάρια, στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2018, εκ των οποίων τα 103 δισ. δολάρια λήγουν εντός 12 μηνών.

Πολλές τουρκικές εταιρείες έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα και τα δάνειά τους έχουν αυξηθεί, καθώς υποτιμάται η τουρκική λίρα.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Προσομοίωση: Ελληνικά F-16 Viper εναντίον τουρκικών F-35 (video)

Ετσι τώρα οι μεγάλες τουρκικές εταιρείες προσπαθούν να πείσουν τράπεζες και άλλους πιστωτές να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, ενδεχομένως σημάδι κύματος χρεοκοπιών που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες ζημίες σε τράπεζες και στο Δημόσιο.

Εως τα τέλη Απριλίου, τα χρέη των τουρκικών εταιρειών σε ξένο νόμισμα ανέρχονταν στα 245 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% του τουρκικού ΑΕΠ.

Για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του χρέους, είναι αναγκαίο οι ξένοι επενδυτές να συνεχίσουν να επενδύουν στην Τουρκία, υπόθεση που φαντάζει ολοένα και πιο αμφίβολη (απόδειξη αυτού το γκάλοπ της citi μεταξύ των επενδυτών).

Η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να προσελκύει πόρους αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα περιόριζε την οικονομική ανάπτυξη και θα προκαλούσε προβλήματα στην αγορά ακινήτων και στον κατασκευαστικό τομέα.

Διαφορετικά, η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει το πάρτι της ανάπτυξης, παρακολουθώντας τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και τη λίρα να υποχωρεί.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει μεγάλες εταιρείες στη χρεοκοπία και να αναγκάσει, ενδεχομένως, την κυβέρνηση να ζητήσει διάσωση από το ΔΝΤ, κίνηση που θα περιλαμβάνει ασφαλώς επίπονες περικοπές δαπανών.

Διαβάστε περισσότερα στο eretikos.gr