Πότε ξεκινά η απόδοση ευθυνών για την εθνική τραγωδία; Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα; Είναι “αποδοτικό” να ξεκινήσει άμεσα;

Σχολιάζει ο Αθανάσιος Ν. Σαμαράς

Καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Η χρονική στιγμή κατά την οποία ξεκινά η διαδικασία απόδοσης υπαιτιότητας μετά από μία κρίση συναρτάται με το μέγεθος της κρίσης και την επιτακτικότητα της διαχείρισης των συνεπειών της.

Υπάρχουν συνήθως δύο τάσεις: το φαινόμενο της συσπείρωσης-γύρω-από-την σημαία, η αταβιστική πράξη συσπείρωσης γύρω από την ηγεσία (rally effect) και τους θεσμούς η οποία προσφέρει μία συσπείρωση λειτουργική για την διαχείριση των κρίσιμων καταστάσεων και η ανάγκη αναζήτησης των αιτιών της κρίσης στο πλαίσιο της οποία διεξάγεται το περιώνυμο blame game.

Η φάσεις είναι σε έναν βαθμό διακριτές, η διάρκεια τους και η δυναμική στην αλληλουχία τους δεν στερείται συνεπειών.

Η φάση της συσπείρωσης προφανώς λειτουργεί υπέρ των κρατούντων, παράταση αυτής της τάσης πέραν των απαραίτητων ορίων μπορεί να λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης αλλά λειτουργεί κατά της κοινωνίας και του κράτους γιατί εμποδίζει την απόδοση ευθυνών και την αναγνώριση των πραγματικών προβλημάτων.

Η δεύτερη φάση η οποία παράγει αντιπαραθέσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εφόσον δεν εκπέσει στις γνωστές καταστάσεις της πολωμένης επικοινωνίας και των πολύμορφων καταστάσεων ηθικού αποκλεισμού τις οποίες είθισται να βιώνει το ελλαδικό κομματικό σύστημα.

Το να ξεκινήσει η δεύτερη φάση πολύ νωρίς είναι αντιπαραγωγικό όπως και το να ξεκινήσει πολύ αργά ή να αποφευχθεί ολοσχερώς.

Το σχετικό μου σχόλιο για τις χθεσινές πυρκαγίες είναι δανεισμένο από την Κύπρο: “Κανείς δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται”.

Ωστόσο όταν είσαι στην τρικυμία και έχει τρύπα στο σκάφος τότε το πρώτο που κάνεις δεν είναι να ψάξεις να δεις ποιός φταίει αλλά να κλείσεις την τρύπα.

Η απόδοση ευθυνών γίνεται μετά, στην νηνεμία.

Τώρα για όποιον πιστεύει ότι σήμερα Τετάρτη είμαστε στο σημείο υπέρβασης της κρίσης και μπορούμε να αρχίσουμε τα όργανα, μάλλον δεν θα συμφωνήσω. Λίγο ακόμα….

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»