Πυροσβεστικά αεροσκάφη: Την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Κινέτα, ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ενημέρωνε τη Βουλή ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα 12 Καναντέρ και 19 “Πεζετέλ”.

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Την ημέρα που ξεσπούσε η φωτιά στην Κινέτα, στις 23 Ιουλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε γραπτώς απάντηση στη Βουλή, διαβεβαιώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρχουν 29 συνολικά πυροσβεστικά αεροσκάφη διαθέσιμα.

Η φωτιά που άλωσε την Θεσσαλονίκη το 1917 – Ομοιότητες σήμερα

Λίγες ώρες αργόρερα, στις 24 Ιουλίου, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωνε:

Συνολικά οι Ένοπλές Δυνάμεις έχουν ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας 4 αεροσκάφη CL-415, 6 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Σινούκ, 1 ελικόπτερο Super Puma.

Δείτε τη συνέντευξη και το σχετικό βίντεο: Φωτιά στην Αττική: Η έκτακτη ενημέρωση από τον ΥΕΘΑ (video)

Αν και αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη (όπως άλλωστε έκανε πολλές φορές αυτές τις ημέρες) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζει στη γραπτή απάντηση με ημερομηνία 23 Ιουλίου, που έδωσε σε Κοινοβουλευτικό έλεγχο, ότι “για την εξασφάλιση της μέγιστης διαθεσιμότητας των πυροσβεστικών αεροσκαφών κατά την Αντιπυρική Περίοδο 2018, λαμβάνει χώρα «Πρόγραμμα Συντήρησης Χειμερινής Περιόδου», το οποίο υλοποιείται συνδυαστικά από τις Μονάδες και τα Εργοστάσια της Πολεμικής Αεροπορίας (112ΠΜ, 113ΠΜ, 359ΜΑΕΔY, ΚΕΑ), καθώς και την ΕΑΒ ΑΕ.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο (06-07-2018), η διαθεσιμότητα ανά τύπο πυροσβεστικού αεροσκάφους διαμορφώνεται ως ακολούθως:

 

Επιπροσθέτως σας διαβεβαιώνω ότι προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη διαθεσιμότητα των μέσων αεροπυρόσβεσης, η ΠΑ αξιοποιεί όλες τις υφιστάμενες δυνατότητες ικανοποίησης των απαιτήσεων τεχνικοεφοδιαστικής υποστήριξης, που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Τέλος σας επισημαίνω ότι η μελέτη για την επάρκεια των µέσων αεροπυρόσβεσης και η ανάγκη για τυχόν ενοικίαση, επιπλέον των διατιθεμένων, αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών”.

Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, ο σχεδιασμός που έκανε πριν 20 ημέρες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν μάλλον εκτός τόπου και χρόνου. Εκτός κι αν τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οπότε μετά τίθενται άλλα ερωτήματα για το πώς ενημερώνεται η Βουλή.

Θα δοθεί άραγε κάποια εξήγηση για αυτά;