Πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιαπωνία διαπραγματεύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Φαίνεται πως η ηγεσία του ΥΕΘΑ προτιμά τις αγορές, από την ευρωπαϊκή συμπαραγωγή. 


Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Ήταν 13 Νομεβίου 2017 όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωνε στις Βρυξέλλες ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει καταθέσει πρόταση για πρόγραμμα δημιουργίας πυροσβεστικού αεροσκάφους που θα καλύπτει τις ανάγκες της ΕΕ και ιδιαίτερα του νότου. « Προτείνουμε στη μελέτη και την υλοποίηση, η Ελλάδα να είναι leader», εξήγησε ο υπουργός.

Εάν η δήλωση είχε κάποια βάση, τότε θα επρόκειτο για μια αξιόλογη προσπάθεια η οποία θα έβγαζε την ελληνική αμυντική βιομηχανία από το τέλμα και θα δημιουργούσε στην Ελλάδα προοπτικές συμπαραγωγής.

Δυστυχώς όπως όλα δείχνουν όμως ήταν ένα ακόμα -αυτόσχέδιο ίσως- επικοινωνιακό πυροτέχνημα που ακούσαμε από τα χείλη του Πάνου Καμμένου, καθώς έκτοτεόσο κι αν αναζητήσαμε την ύπαρξη τέτοιου προγράμματος δεν γνώριζε κανένας τίποτα.

Αντίθετα, όλοι γνώριζαν ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για συμπαραγωγές, αλλά για την αγορά πυροσβεστικού αεροσκάφους. Μάλιστα, λίγες η μέρες μετά την περίφημη δήλωση περί ευρωπαϊκού προγράμματος για πυσοσβεστικό αεροσκάφος, στα μέσα του Δεκέμβρη 2017, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντιόταν με τον με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας κ.Υasuhiro Shimizu και συζητούσαν το ενδεχόμενο προμήθειας πυροσβεστικού αεροσκάφους.

Μάλιστα η ΓΔΑΕΕ διοργάνωσε και παρουσίαση του αμφίβιου Α/Φ US-2 από τους Ιάπωνες, ενώ η εταιρία ShinMaywa Industries Ltd. επισκέφθηκε την ΕΑΒ και συζήτησαν για συνεργασία.

Αγορά αντί παραγωγής

Τώρα η είδηση έρχεται από το Bloomberg και αναφέρει ότι η Ιαπωνία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την πώληση διασωστικών της αεροσκαφών US-2. Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση αμυντικού εξοπλισμού της χώρας, αναφέρει η εφημερίδα «Nikkei» επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά αμφίβιων αεροσκαφών της ιαπωνικής βιομηχανίας ShinMaywa κόστους περίπου 10 δισ. γιεν το καθένα για να αντικαταστήσει τα δεκάδες παλιά πυροσβεστικά της αεροσκάφη, αναφέρει η εφημερίδα.

Τα συγκεκριμένα ιαπωνικά αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με δεξαμενές νερού πριν πωληθούν στην Ελλάδα.

 

 

Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω