Τρίτο και τέταρτο πυρηνικό της σταθμό ετοιμάζει η Τουρκία με κατασκευαστή την Κίνα. Θα ακολουθήσουν άραγε και πυρηνικά όπλα;

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Κίνα προσεγγίζει θετικά στο θέμα του πυρηνικού σταθμού και μπορεί η Τουρκία να ξεκινήσει το έργο κατασκευής τέταρτου πυρηνικού σταθμού με την Κίνα.

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη, ο οποίος σχολίασε στο Twitter, ότι μετά τις συμφωνίες για δυο ακόμα πυρηνικά εργοστάσια, θα ακολουθήσουν και πυρηνκά όπλα.

Στο πλαίσιο της 10ης Συνόδου κορυφής των χωρών της συμμαχίας BRICS, ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ποιες χώρες έχουν πυρηνικές κεφαλές και πόσες – Διαδραστικός ΧΑΡΤΗΣ

Η συζήτηση με τον τον Κινέζο ομόλογο του στράφηκε γύρω από τα θέματα της πυρηνικής ενέργειας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία το πρώτο βήμα στον σταθμό πυρηνικής ενέργειας έκανε με τη Ρωσία και συνεχίζεται το σχέδιο αξίας 20-22 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατέληξαν σε συμφωνία με την Ιαπωνία για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού και στη τρίτη φάση βρίσκονται οι Γάλλοι αλλά η τρίτη φάση είναι προβληματική και η Τουρκία επιθυμεί την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού με την Κίνα.

Τέλος ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Κίνα προσεγγίζει θετικά προς την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού και βρίσκονται σε καλό στάδιο για την κατασκευή του έργου επίσης είπε ότι η επιθυμία τους είναι να κατασκευαστεί και ο τέταρτος πυρηνικός σταθμός από τους Κινέζους.