Στρατηγός Κωσταράκος: Νέες ρουκέτες, αποκαλύψεις και εύσημα. Αφορμή η αποφοίτηση από την ΣΜΥ των νέων Υπαξιωματικών

Νέα παρέμβαση κάνει ο Στρατηγός Κωσταράκος, ο οποίος αποκαλύπτει ότι υπήρξε ατολμία ρύμθισης των θεμάτων που ταλανίζουν τους υπαξιωματικούς.

Παράλληλα, κάνει μια ακόμα επίθεση στην ηγεσία του Ναυτικού επιρρίπτοντας ευθύνες για την ελλειπή – όπως λέει- επιμόρφωση των στελεχών του που βρίσκονται στις τάξεις των υπαξιωματικών.

Δείτε τι έγραψε σχετικά ο Στρατηγός Κωσταράκος:

Συγχαρητήρια στους νέους υπαξιωματικους που αποφοίτησαν απο τη Σχολη Μόνιμων Υπαξιωματικών για πρώτη φορά φέτος μετά απο τριετή φοίτηση, αντι της διετούς που ίσχυε μέχρι τωρα.

Η αναβάθμιση της φοίτησης σε 3 έτη ηταν όραμα της στρατιωτικής ηγεσιας του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ και ιδίως των ΑΓΕΣ Στγων Τσελιου και Μανωλά που είχαν διατελέσει και Δκτες της Σχολής αλλα και της τότε πολιτικής ηγεσιας του ΥΠΕΘΑ και των ΥΦΕΘΑ κ. Λαμπροπουλου και Δαβάκη.

Το όραμα αυτο υπήρχε απο το 2013, μεσα σ ενα γενικότερο πλαίσιο, που κύριο σκοπό ειχε τη συνολική αναβάθμιση ρόλου των Μον.Υπξκων των ΕΔ.

Θα ηθελα εδω να υπενθυμίσω οτι αυτο το γενικό πλαίσιο περιελάμβανε και αλλες σημαντικες πρωτοβουλίες οπως αυτή, που ηταν και η βασική, για την πληρη αναθεωρηση του Καταστατικού Νόμου περί Καταστάσεως Αξκων (Νομος 1400 του 1973) και την αντικατάσταση του με ενα Συγκεντρωτικο Νόμο περί Καταστάσεώς Αξκων και Υπξκων για ολα τα στελέχη των ΕΔ.

Σημειωτέον οτι Καταστατικός Νόμος περί Υπξκων δεν υπαρχει σχεδον 200 χρονια απο την ίδρυση του Ελληνικού Στρατού.

Ο Νόμος αυτός ( κάτι σαν το Συνταγμα των ΕΔ και ο απόλυτος συγκεντρωτικός καταστατικός νόμος για Δκσεις και την θεσμοθέτηση της υπόστασης των στελεχών), θα ξεκαθάριζε ολα τα θέματα εξέλιξης όλων των στελεχών οποιασδήποτε προέλευσης και θα έφερνε την κατάσταση των στελεχών των ΕΔ στον 21ο αιώνα.

Ειχε συνταχθεί απο Επιτροπη Αξκων προερχόμενων εξ Υπξκων όλων των Κλαδων και Νομικούς συμβούλους.

Το αποτέλεσμα ηταν εντυπωσιακό, εγκρίθηκε απο το ΣΑΓΕ και προωθήθηκε στην πολιτική ηγεσία για έγκριση και ψήφιση.

Είμασταν ολοι εξαιρετικα ικανοποιημένοι απο αυτο τον νέο Καταστατικό Νόμο. Ιδιοτελή κίνητρα, ισορροπίες καριέρας και παρεξηγήσεις ( αλλα και έλλειψη ενδιαφέροντος) της τότε πολιτικής ηγεσιας του 2014 εμπόδισαν την περαιτέρω προώθηση του στη Βουλή χωρίς να υπάρχει καμία ιδιαίτερη συγκεκριμμένη αντίθεση απο κανένα!!

Απλά, χωρίς λόγο, οπως γίνεται συνήθως, χάθηκε μια εξαιρετικη ευκαιρία για αναβάθμιση και καταστατική διευθέτηση του ρόλου των Αξκων και Υπξκων των ΕΔ.

Ποτε δεν ειναι αργά ομως. Τόλμη θέλει και ενδιαφέρον.

Και τώρα με την εξέλιξη και την εμπειρία που συσσωρεύτηκε τα τελευταία τέσσερα χρονια, σε ηγεσίες και στελέχη, ο νέος Καταστατικός Νόμος που σίγουρα πρέπει να συνταχθεί, θα γίνει πολυ πιο σωστός και πιο χρήσιμος.

Στο θέμα της τριετούς φοίτησης των Υπξκων, ο ΣΞ προηγήθηκε με την θέσπιση τριετούς φοίτησης και η Πολεμικη Αεροπορία προχώρησε περισσότερο αναθεωρώντας το σύνολο της εκπαίδευσης και φοίτησης των Μόνιμων Υπξκων της, στοχεύοντας σε σημαντικη βελτίωση και εξορθολογισμό πόρων, δυνατοτήτων και αποτελέσματος.

Στο πλαίσιο αυτο δημιούργησε το 2016, τη τριετή Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικων Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) που παρόλη τη μεγάλη πολεμική που δέχτηκε η τότε ηγεσία της, φαινεται οτι ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες της.

Εξ άλλου η ΠΑ ειναι πάντα η αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής εξέλιξης και της εκπαιδευτικής αναβάθμισης. Εκτιμώ οτι το 2020 θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Υπξκοί τριετούς φοίτησης της ΠΑ.

Το ΠΝ δεν ξέρω τι έκανε, αν εκανε κάτι, δεν θυμάμαι να διάβασα κάτι για κάποια εξελιξη στην επιμόρφωση των Υπξκων του.

Για να μη βγάζουμε λάθος συμπεράσματα, η εκπαίδευση ειδικότητος με το πέρας οποιασδήποτε Σχολής δεν αποτελεί μέρος της βασικης και ουσιαστικής εκπαιδευσης που παρεχεται απο τη Σχολή.

Μπορούμε να εντάξουμε οτι θελουμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Σχολών μας, συνήθως κανένας δεν διαφωνεί ή ασχολείται, αλλα αυτο δε σημαίνει οτι βελτιωσαμε ή αυξήσαμε την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Ειναι αδιανόητο, αν συμβαίνει, οι Υπξκοί του ΠΝ να κρατουνται λιγότερο μορφωμένοι απο τους συναδέλφους τους.

Δεν ειναι ομως κάτι καινούργιο. Το ΠΝ παντα αντιδρούσε στην ολοκληρωμένη διακλαδική αντιμετώπιση των θεμάτων επιμόρφωσης των στελεχών του, συνήθως σε βάρος των ίδιων των στελεχών.

Η διακλαδικοτητα εξ άλλου δεν υπάρχει αν δεν μετέχουν ολοι. Ελπιζω αυτο να εχει διορθωθεί ή να διορθωθεί σύντομα, και μακάρι το ΠΝ να εχει κάνει κάτι, για να αναβαθμίσει το καθεστώς εκπαίδευσης των Υπαξκων του, γιατι οι Υπξκοί της ΣΜΥΝ ειναι η ψυχή και ραχοκοκαλιά του Στόλου και του ΠΝ γενικότερα, και αξίζουν την καλύτερη αντιμετώπιση.

Χωρίς υπαξιωματικούς δεν υπάρχει Στόλος και χωρίς Στόλο δεν υπάρχει Ελλάδα

Η ΣΜΥ

Δεν υπηρξε ποτέ τρεις χιλιάδες χρονια τώρα. Για να επιστρέψουμε ομως στο σημερα, η ΣΜΥ του ΣΞ, το στολίδι αυτο αλλα και η ψυχή του Ελληνικού Στρατού ανταποκρίθηκε επάξια οπως πάντα στην επιταγή για αναβάθμιση, και το αποτέλεσμα στελεχώνει απο χτες τις τάξεις του Στρατού μας. Μπραβο σε ολους!

Νέοι ορίζοντες με αυξημένες μορφωτικές δυνατότητες και νέες ευκαιρίες θα ανοιχθούν τώρα για τους αποφοίτους ΣΜΥ και αυτο θα εχει σημαντικη βελτιωτική επίδραση στο επίπεδο ηγεσιας και λειτουργίας του ΣΞ και των ΕΔ.

Συγχαρητήρια παιδιά και καλή τύχη στη ζωή σας. Υγεια και τύχη. Συγχαρητήρια επίσης και στους Κελευστές και Σμηνιες που αποφοίτησαν αυτες τις μερες απο τις αντίστοιχες Σχολές Υπξκων των Κλαδων, οποιοδήποτε και αν ειναι η διάρκεια της φοίτησης. Μην ανησυχείτε ολα σιγά σιγά θα βελτιωθούν.

Ειναι αναποφευκτο. Εσείς είστε το αυριο. Απλά ο «αντίπαλος» της προόδου και της εξέλιξης, οποίος και αν ειναι αυτός, “κρατάει” καθυστερήσεις.

Συγχαρητηρια λοιπόν και εις ανωτερα, σε ολους και ολες με υγεία και τύχη.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»