Βρετανικές Βάσεις

Έντονο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο αναφορικά με τις Βρετανικές Βάσεις. Το θέμα που έχει προκύψει με τον Άγιο Μαυρίκιο δημιουργεί αναταράξεις.

Σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή   μεταξύ άλλων, του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το  Sigma Live.

Είναι η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται, εντός ολίγων ημερών, για τη διαμόρφωση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σ΄ένα καθαρά νομικό ζήτημα, βαρύνουσας, όμως, σημασίας.

Η Δημοκρατία του Μαυρίκιου, ενός μικρού νησιώτικου κράτους στον Ινδικό Ωκεανό, που πήρε την ανεξαρτησία του, από τους Βρετανούς αποικιοκράτες το 1968, αξιώνει αποχώρηση των Βρετανικών στρατιωτικών Βάσεων από το έδαφός του.

Υπέβαλε μάλιστα και σχετικό αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία σε γενική συνέλευσή τους, στις 22 Ιουνίου, ενέκριναν, πλειοψηφικά, την καταχώριση προσφυγής εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Με την προσφυγή, αυτή ζητείται ουσιαστική νομική γνωμάτευση κατά πόσο οι εν λόγο στρατιωτικές βάσεις καταπατούν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης επί όλου του εδάφους πρώην αποικίας.

Μάλιστα, αποκορύφωμα της διπλωματικής ήττας για το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν το κάλεσμα των Ηνωμένων Εθνών προς τα μέλη του Οργανισμού να τοποθετηθούν, εφόσον επιθυμούν, στη δικαστική διαδικασία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διαχρονική θέση που εκφράζει η Κύπρος είναι πως οι Βρετανικές Βάσεις δεν είναι αποικιακό καθεστώς, συνεπώς ουδέποτε έχουμε αξιώσει την αποχώρησή τους.

Ωστόσο, η έκβαση αυτής της προσφυγής του Άγιου Μαυρίκιου, θα δημιουργήσει ένα νομικό προηγούμενο. Αν δικαιωθεί ο αιτητής, τότε η απόφαση θα μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά, ως ένα ισχυρό νομικό όπλο, από άλλες χώρες – πρώην αποικίες, εφόσον το επιθυμούν.

Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στάληκε πρόσφατα στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένας ογκώδης φάκελος που αφορά τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.

Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, που θα αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης, δεν αποκλείεται, να κληθεί να παρουσιαστεί στο δικαστήριο της Χάγης και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, για να παρουσιάσει ακριβώς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.