Η κρίση με τη Ρωσία, ο υβριδικός πόλεμος το ΝΑΤΟ και η Ελλάδα. Έγινε η Ελλάδα πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ρωσίας σε μια νέα μιρφή πολέμου;

Η διακήρυξη του NATO που ακολούθησε τη συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 11-12 Ιουλίου 2018, περιείχε μια «είδηση» που πέρασε στα «ψιλά,» αναφορικά με την «υβριδική δραστηριότητα» κρατικών και μη κρατικών παραγόντων, η οποία αποσκοπεί στη «δημιουργία ασάφειας και θολώματος των γραμμών μεταξύ της ειρήνης, της κρίσης και των συγκρούσεων.»

Τι είναι αυτή η «νέα» απειλή, κατά πόσο αφορά την Ελλάδα και την ΕΕ και υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί;

Η παράγραφος 21 της πρόσφατης διακήρυξης, καθορίζει πως τέτοιες «υβριδικές πολεμικές δραστηριότητες» θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, που προβλέπει τη συνδρομή των υπολοίπων μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σε χώρα-μέλος που θα δεχτεί μια τέτοια επίθεση.

What are Counter Hybrid Support Teams? Experts & resources from across the Alliance organized & ready to respond to…

Gepostet von U.S. Mission to NATO am Mittwoch, 11. Juli 2018

 

Όταν το NATO ομιλεί για «υβριδικό πόλεμο,» αναφέρεται σε πρακτικές όπως αυτές που εφάρμοσε η Ρωσία λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Ποιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον ψευδείς ειδήσεις, κυβερνοεπιθέσεις, χρήση ειδικών δυνάμεων και «μικρά πράσινα ανθρωπάκια,» δηλαδή στρατιώτες εφοδιασμένους με ρωσικό εξοπλισμό, αλλά χωρίς διακριτικά που χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν τις θέσεις του Κρεμλίνου, μεταξύ άλλων και στη Κριμαία.

Δεν είναι μόνο το NATO που λαμβάνει σοβαρά την απειλή που αντιπροσωπεύει ο «υβριδικός πόλεμος» του Κρεμλίνου.

Οι ΗΠΑ πήραν ένα γερό μάθημα από τη προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, η οποία αν και επιβεβαιωμένη, είναι ακόμη άγνωστο σε ποιο βαθμό επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα. Παρόμοιες υβριδικές επιθέσεις δέχτηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως μέσω διασποράς Fake News κατά το Brexit και το δημοψήφισμα της Καταλονίας.

Το πρόβλημα είναι πως όλοι οι ανωτέρω, ακόμη δεν έχουν καταφέρει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της απειλής.

Δεν είναι μυστικό (και θα επανέλθουμε στο μέλλον με περισσότερες πληροφορίες), πως η ΕΕ σχεδιάζει μέτρα αντιμετώπισης αυτών των υβριδικών απειλών, ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών το 2019, όπου αναμένεται να δεχτεί μια τέτοιου είδους επίθεση.

Και η Ελλάδα φέρεται να αποτέλεσε στόχο μιας τέτοιας υβριδικής επίθεσης, αν δεχτούμε τις αναφορές για ρωσική εμπλοκή στο εσωτερικό της χώρας και προσπάθειας χειραγώγησης των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.ptisidiastima.com