ΥΠΕΞ Ρωσία Συμφωνία των Πρεσπών

Απόπειρα εξαγοράς και στρατιωτικών από τους Ρώσους διπλωμάτες που απέλασε η Ελλάδα, έγινε σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Γιατί συνδέθηκε το θέμα με τη σύνοδο κορυφής

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Η υπόθεση της απέλασης των δυο Ρώσων διπλωματών, φαίνεται πως έχει και προέκταση στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Armyvoice.gr, υπήρξε απόπειρα εξαγοράς και στρατιωτικών.

Δεν γνωρίζουμε όμως εάν επέτυχε ή απέτυχε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή, η οποία έκανε την αποκάλυψη του θέματος, οι Ρώσοι διπλωμάτες διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος.

Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Η υπόθεση που προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δυο χώρες, έχει ξεκινήσει από πέρυσι με μικροεπεισόδια, όπως για παράδειμα όταν το ΥΠΕΞ δεν επέτρεψε σε ρωσικό άγημα να παρελάσει με όπλα σε επετειακές εκδηλώσεις.

Φαίνεται ότι μέσα σε μερικούς μήνες οι σχέσεις επιδεινώθηκαν, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η υπόθεση έγινε γνωστή σήμερα, πρώτη ημέρα της συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ.

Αν και διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι δεν επιθυμούν να υπάρξει κλιμάκωση και αλλά οι τυπικές διπλωματικές αντιδράσεις που συνήθως γίνονται, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ενδέχεται η χώρα μας να θέλησε να παίξει αυτό το “χαρτί” στο ΝΑΤΟ, προκειμένου μεταξύ άλλων να ζητήσει και διπλωματικές πρωτοβουλίες από τις χώρες της Συμμαχίας προς τον Ερντογάν για την υπόθεση των δυο στρατιωτικών.

Η μια ήδη έγινε προς την Καγκελάριο Μέρκελ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Ενδιαφέρον πάντως θα παρουσιάσει και η αντίδραση της Μόσχας, εάν θα κλιμακώσει ή θα περιοριστεί στις δηλώσεις περί απελάσως αντίστοιχων Ελλήνων διπλωματών.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com