ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ Στρατιωτικών: Ξεκίνησε η παροχολογία – Έρχονται εκλογές; Γιατί ο Καμμένος προτιμά να υπόσχεται τα αναδρομικά και δεν καταβάλλει Νυχτερινά και Οδοιπορικά

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Ύστερα από τέσσερις ολόκληρους μήνες σιωπής αναφορικά με τα αναδρομικά που πρέπει  να καταβληθούν στους στρατιωτικούς, φαίνεται ότι το ΥΠΕΘΑ ετοιμάζεται για νέο γύρο παροχολογίας, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το εάν έρχονται εκλογές.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταβάλλει τα αναδρομκά, μέχρι τις 23 Οκτωβρίου.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του προς τον νέο αναπληρωτή υπουργό Φώτο Κουβέλη, υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος από την οικονομική επίθεση που δέχτηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές θα καλυφθεί και άλλο”.

Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει πολλά ερωτήματα για το εάν ο Πάνος Καμμένος βλέπει να γίνονται εκλογές μέχρι τις 23 Οκτωβρίου.

Σήμερα και πάλι ο Πάνος Καμμένος άρχισε να μιλά με τα γνωστά αινίγματα που ορισμένοι (πάντα οι ίδιοι) τα μεταφράζουν ως διάθεση να προχωρήσει σε παροχές! Είπε στο Ζάππειο ότι “ήρθε η ώρα και οι στρατιωτικοί να δρέψουν τους καρπούς της υπερπροσπάθειας”! Αυτό μεταφράζεται από ορισμένους κύκλους του Πάνου Καμμένου, ότι αφορά την καταβολήτ ων αναδρομικών!

Βέβαια, το να παρουσιάζεται μια υποχρέωση της κυβέρνησης ως παροχή προς τους στρατιωτικούς την ώρα που δεν έχει καν εφαρμόσει δυο βασικές παροχές από αυτές που ψήφισε, και που είναι πολύ μεγαλύτερες των αναδρομικών, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ποιες είναι αυτές και σε τι φάση βρίσκονται:

Οδοιπορικά

Ο νόμος 4336/2015 που ψηφίστηκε τον Αυγουστο του 2015, δηλαδή πριν 3 χρόνια, προβλέπει την εξίσωση της αποζημίωσης για την ημερήσια αποζημίωση και τα έξοδα διανυκτέρευσης των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας με το ποσό που παίρνουν οι  Δημόσιοι Υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα ορίζει ότι η ημερήσια αποζημίωση για εκτός έδρας μετακινήσεις θα αυξάνονταν στα 40 ευρώ από 29,35€. Αυτό θα γίνονταν με έκδοση ΠΔ.

Ωστόσο οι συναρμόδιοι υπουργοί μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου, γιατί στην ουσία αρνούνται και εκδώσουν το Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται για την εφαρμογή.

Οδοιπορικά στρατιωτικών – ΣΑ: Άγριο “δούλεμα” από 3 υπουργεία

Μάλιστα το “δούλεμα” είναι χοντρό, αφού ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον και όλοι μαζί δηλώνουν αναρμόδιοι!

Το αποτέλεσμα είναι τόσο οι στρατιωτικοί όσο και τα Σώματα Ασφαλείας να λαμβάνουν μικρότερη αποζημίωση από τους συναδέλφους τους πολιτικούς υπαλλήλους, ενώ πολλές φορές καλούνται οι ίδιοι να  καλύψουν τα έξοδα που προκύπτουν από τον διαρκώς μειούμενο μισθό τους!

Νυχτερινή Αποζημίωση

Την 18 Μαϊ 2017 ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δήλωνε στην Ολομέλεια της Βουλής «Πριν από λίγο, η ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, δέχθηκε και για πρώτη φορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αυτό που δικαιούνται.

Και τα νυχτερινά. Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι τελικά, οι αποδοχές των στελεχών θα είναι πολύ καλύτερες από ο,τι ήταν στο παρελθόν”.

 

Ένα χρόνο και δυο μήνες μετά, οι στρατιωτικοί ακόμα δεν την έχουν δει. Αντίθετα, όπως αποκάλυψε το Armyvoice.gr υπάρχει σχέδιο για κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπει καταβολή των νυχτερινών σε ελάχιστες περιπτώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΥΑ που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, δεν θα αποζημιώνεται η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια ασκήσεων, νυχτερινών εκπαιδεύσεων αλλά και κατά το σύνολο των δραστηριοτήτων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που απαιτούν νυχτερινή απασχόληση, με εξαίρεση την εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών, από τις οποίες θα αποζημιώνεται μόνο ένα μικρό ποσοστό, λόγω του ότι τίθεται όριο στις ώρες αποζημίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Νυχτερινή αποζημίωση: Σχέδιο – κόλαφος! Ποιους αποκλείει

 

 

Ελάτε στην ομάδα μας στο Facebook με ένα κλικ ΕΔΩ

[mailerlite_form form_id=1]