Αναδρομικά ΣτΕ: Η συμμόρφωση στις αποφάσεις τουΣυμβουλίου της Επικρατείας είναι θέμα χρόνου. Τι δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης για την εφαρμογή της.

Η μέρα που θα πρέπει η πολιτεία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ στο θέμα της προσαρμογής του μισθολογίου των Στρατιωτικών, και της καταβολής των αναδρομικών πλησιάζει.

Η ημερομηνία είναι η 23η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Μετά την ημέρα αυτή, θα αρχίσουν τα πρόστιμα. Η κυβέρνηση, η οποία από την προεκλογική περίοδο υποστήριζε ότι θα καταβληθούν τα αναδρομικά, μέχρι στιγμής δεν έχει συμμορφωθεί. Ωστόσο φαίνεται πως αυτή η δεμσευτική πλέον προθεσμία την αναγκάζει να καταβάλλει τα αναδρομικά.

Όπως όλα δείχνουν οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν στην ΔΕΘ, πιθανώς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ήδη τα σενάρια έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και έφθασαν να ΄γινουν ερώτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με σενάρια, τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε 65 δόσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ωστόσο διαψεύδει αυτό το σενάριο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Από την απάντηση πάντως προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα εξαγγείλει την επιστροφή των αναδρομικών, αλλά η υλοποίηση μάλλον θα γίνει το 2019.

Γι αυτό και ο ΑΝΥΕΘΑ στην απάντησή του τονίζει ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα οι οροφές πιοστώσεων για το 2019.

Η απάντηση Κουβέλη

Το πλήρες κείμενο της απάντησης είναι το ακόλουθο:

«Σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών σε στελέχη Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου και κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ, τα ακόλουθα:

Αρχικά επαναλαμβάνω την εκπεφρασμένη βούληση τόσο εμού προσωπικά όσο και της Κυβέρνησης για την καταβολή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε ό,τι αφορά όµως στο θέµα της καταβολής τους σε 65 δόσεις θεωρούµε ότι αποτελεί αντικείμενο δημοσιευμάτων του τύπου τα οποία δεν εδράζονται σε πραγματικά στοιχεία, καθώς δεν υφίσταται παρόµοια επίσημη πληροφόρησή μας από το Υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, επισημαίνω ότι δεν έχουν ληφθεί από το ως άνω Υπουργείο οι οροφές πιστώσεων του προϋπολογισμού για το οικονοµικό έτος 2019.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»