Τουρκία: Έρχονται “θύελλες” στο Αιγαίο! Πώς κατασκευάζουν την Ελλάδα ως εχθρό – Τι δείχνει δημοσκόπηση για την προετοιμασία της κοινής γνώμης, ώστε να εμπιστευθεί τους πολιτικούς που ποντάρουν στην ένταση

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση, από το πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα, καθώς φαίνεται πως η τουρκική πολιτική σκηνή κατασκευάζει τον “εχθρό” που ακούει στο όνομα “Ελλάδα“.

Ανεξάρτητα από τα λιγοστά ευρήματα που είδαν το φως της ελληνικής δημοσιότητας και αφορούσαν κυρίως το ποια χώρα αισθάνονται ως εχθρό οι Τούρκοι και τη θέση της Ελλάδας μέσα στην πρώτη δεκάδα των χωρών αυτών, υπάρχουν πολύ σημαντικά ευρήματα τα οποία προμηνύουν “θύελλες” στο Αιγαίο.

Όπως φαίνεται από την συγκεκριμένη καρτέλλα που αποδέσμευσε το κέντρο τουρκικών σπουδών του πανεπιστημίου Καντίρ Χας, υπάρχει μια σημαντική αύξηση των Τούρκων που πιστεύουν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήαμτα με την Ελλάδα.

Ενώ το 2017 το ποσοστό ήταν 53,7%, φέτος το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 67%. Μόνο το 1/3 της τουρκικής κοινής γνώμης απαντά αρνητικά στο ερώτημα, γεγονός που σημαίνει ότι δυο στους τρεις Τούρκους σήμερα πιστεύουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την Ελλάδα.

Στην δεξιά στήλη του γραφήματος, εμφανίζεται η άποψη της κοινής γνώμης σχετικά με το ποιο είναι το πλέον σημαντικό πρόβλημα με την Ελλάδα.

Κι ενώ μέχρι πέρυσι η τουρκική κοινή γνώμη απαντούσε σταθερά “το Κυπριακό”, φέτος οι απαντήσεις τους θα πρέπει να μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Ως πρώτο “αγκάθι” στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ιεραρχούν την στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα, μιλάμε για σχεδόν τριπλασιασμό των ατόμων που πιστεύουν ότι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα με την Ελλάδα, σε σχέση με τα περασμένη χρόνια.

Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι η στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είναι 41,5% έναντι 16,6% που ήταν το 2017.

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι και το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Είναι το δεύτερο κυρίαρχο πρόβλημα και εμφανίζεται με ποσοστό 26,6% έναντι μόλις 9% το 2017.

Το Κυπριακό πρόβλημα υποχώρησε στο 22,5% από 42,8% το 2017 και βγήκε τρίτο στην ιεράρχιση των προβλημάτων.

Εντυπωσιακή είναι και η μεταστροφή της κοινής γνώμης στο θέμα της πεποίθησης ότι στην Ελλάδα καταφεύγουν οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το ποσοστό όσων το πιστεύουν μειώθηκε δραστικά από το 29, 4% πέρυσι στο 4,6%. Φαίνεται ότι η πτώση οφείλεται στο ότι απομακρυνόμαστε χρονικά από την περίοδο του πραξικοπήματος καθώς και το ότι τα άλλα έγιναν σημαντικότερα.

Είναι μια παλιά ιστορία, η οποία δεν μπορεί πια να κινητοποιήσει και αντικαθίσταται από άλλες ιστορίες.

Τέλος υπάρχουν άτομα τα οποία πιστεύουν ότι το κύριο πρόβλημα με την Ελλάδα είναι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τα άλλα προβλήματα.

Η Τουρκία φαίνεται ότι προετοιμάζει την κοινή της γνώμη για να θέσει διεκδικήσεις για στο Αιγαίο και στα σύνορα.

Η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και τα σύνορα θα είναι η αιχμή του δόρατος στις επερχόμενες ενέργειες της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας.

Αυτό αποτυπώνεται μέσα από μια συστηματική προεργασία που υπάρχει στην τουρκική κοινή γνώμη. Προεργασία η οποία πηγάζει από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας αλλά και από όλο το πολιτικό σύστημα.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσουν για το χτίσιμο της εικόνας του εχθρού, τη “δαιμονοποίηση” της Ελλάδας σαν ετερότητα, σε ποιο βαθμό θα διαποτίσει την τουρκική κοινή γνώμη.

Τουρκία: Εχθρικές και φιλικές χώρες

Η Ελλάδα όπως φαίνεται από το παραπάνω γράφημα, καταλαμβάνει την έκτη θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εν δυνάμει απειλές για την Τουρκία. Η χώρα μας βρίσκεται πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Συρία και την Αρμενία.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο αριθμός των Τούρκων που προτιμάει τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο αυξήθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι (σε 37% από 27%), ενώ αντίστοιχα μειώθηκε ο αριθμός όσων θεωρούν ότι τα Κατεχόμενα πρέπει να προσαρτηθούν στην Τουρκία (στο 24% από το 36% πέρυσι).

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει το ερώτημα ποια είναι η πιο φιλική χώρα προς την Τουρκία. Πρώτη θεωρείται το Αζερμπαϊτζάν, δεύτερη η Ρωσία, ενώ το 22,5% πιστεύει πως «η Τουρκία δεν έχει κανέναν φίλο».

 

Ελάτε στην ομάδα μας στο Facebook με ένα κλικ ΕΔΩ

Πούλησέ το