Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται – Αποκαλυπτήρια αγάλματος στις ΗΠΑ για τον Έλληνα ήρωα της αμερικανικής εργατικής τάξης, Λούη Τίκα

Με συμπόσιο και ολοήμερες εκδηλώσεις που θα ολοκληρωθούν με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη), θα τιμηθεί το Σάββατο (23 Ιουνίου) στην μικρή πόλη Τρινιντάντ του Κολοράντο ο ήρωας της αμερικανικής εργατικής τάξης, που σκοτώθηκε στις 20 Απριλίου 1914 από πληρωμένους φρουρούς των μεταλλείων, στη διάρκεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Ίδρυμα Ελληνισμού, με έδρα τη Φλόριδα και πρόεδρο τον Ελληνοαμερικανό Μιχάλη Σέρβο, ο οποίος είχε και την ιδέα να στηθεί το άγαλμα και να τιμηθεί ο Λούης Τίκας.

Πρόκειται για μπρούτζινο άγαλμα, ύψους 1,89 μέτρων, έργο Ιταλού καλλιτέχνη. Στη βάση του θα αναγράφεται το όνομα του Λούη Τίκα, η ημερομηνία θανάτου του στα ελληνικά και στα αγγλικά με επιγραφή «Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται».

 

«Δεν ήξερα τίποτε για τον Λούη Τίκα» δήλωσε ο Μιχάλης Σέρβος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όταν όμως άκουσα γι’ αυτόν, διάβασα ποιος ήταν και τον ρόλο που είχε διαδραματίσει για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, είπα πως, μετά την τιμητική εκδήλωση που κάναμε για τον γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, ήταν η σειρά να τιμήσουμε τον Λούη Τίκα, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για να αλλάξει η θέση του Αμερικανού εργαζόμενου».

Όταν ο Μιχάλης Σέρβος ολοκλήρωσε την έρευνα, επικοινώνησε με το συνδικάτο των εργαζομένων στα ορυχεία (United Mineworkers of America), τον δήμο του Τρινιντάντ και του Ιδρύματος Southern Colorado Coal Miners’ Memorial & SC Coal Miner’s Museum και ζήτησε να τοποθετηθεί το άγαλμα στο μουσείο που έχει δημιουργηθεί εκεί όπου θάφτηκε πριν 104 χρόνια ο Λούης Τίκας.

Δείτε την συνέχεια της ιστορίας στο www.greeknewsonline.com

 

Ελάτε στην ομάδα μας στο Facebook με ένα κλικ ΕΔΩ

Πούλησέ το

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»